lamotek.pl

Chlebowe „muffiny” wytrawne • przepis • składniki • przygotowanie

Muffiny w wersji wytrawnej to nie tylko idealne danie na przyjęcie, ale także wyśmienita przekąska… również na zimno!

Chlebowe „muffiny” wytrawne

Muffiny w wersji wytrawnej to nie tylko idealne danie na przyjęcie, ale także wyśmienita przekąska… również na zimno!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
jajko - 3 szt.
mleko - 200 ml
oliwa z oliwek - 2 łyżki
natka pietruszki - 2 łyżki
sól - 1 łyżeczka
grana padano, tarty - 100 g
chleb ze słonecznikiem - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
oliwę z oliwek.
2.WRZUCAMY POSIEKANĄ CEBULĘ:
oraz czosnek i podsmażamy do zeszklenia.
3.DODAJEMY POKROJONĄ W:
kostkę cukinię i smażymy jeszcze przez chwilę.
4.JAJKA ŁĄCZYMY Z:
mlekiem, posiekaną natką pietruszki i przyprawami.
5.MIESZAMY, AŻ SKŁADNIKI:
się połączą.
6.CHLEB SŁONECZNIKOWY KROIMY:
w kostkę.
7.PRZEKŁADAMY DO DUŻEJ:
miski, zalewamy masą jajeczną i dodajemy starty ser Grana Padano oraz podsmażone warzywa.
8.CAŁOŚĆ DOKŁADNIE MIESZAMY:
i odstawiamy na 20 minut.
9.TAK PRZYGOTOWANĄ MASĄ:
napełniamy metalową formę na muffiny (wcześniej smarujemy formę odrobiną tłuszczu).
10.PIECZEMY OKOŁO 30:
minut w temperaturze 200°C.
Chlebowe „muffiny” wytrawne

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

oliwę z oliwek.

2

WRZUCAMY POSIEKANĄ CEBULĘ

oraz czosnek i podsmażamy do zeszklenia.

3

DODAJEMY POKROJONĄ W

kostkę cukinię i smażymy jeszcze przez chwilę.

4

JAJKA ŁĄCZYMY Z

mlekiem, posiekaną natką pietruszki i przyprawami.

5

MIESZAMY, AŻ SKŁADNIKI

się połączą.

6

CHLEB SŁONECZNIKOWY KROIMY

w kostkę.

7

PRZEKŁADAMY DO DUŻEJ

miski, zalewamy masą jajeczną i dodajemy starty ser Grana Padano oraz podsmażone warzywa.

8

CAŁOŚĆ DOKŁADNIE MIESZAMY

i odstawiamy na 20 minut.

9

TAK PRZYGOTOWANĄ MASĄ

napełniamy metalową formę na muffiny (wcześniej smarujemy formę odrobiną tłuszczu).

10

PIECZEMY OKOŁO 30

minut w temperaturze 200°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2396,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

199,7 kcal

🥑

Tłuszcz

10,3 g

🌾

Węglowodany

17,9 g

🥬

Błonnik

8,4 g

💪

Białko

8,4 g

Podobne przepisy

Chlebowe „muffiny” wytrawne - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl