lamotek.pl

Chłodnik z botwiny z ogórkiem i szczypiorem • przepis • składniki • przygotowanie

Zobacz, jak przygotować doskonały chłodnik według Karola Okrasy. Nie zabraknie w nim rzodkiewki, ogórka, koperku i oczywiście ziemniaków z okrasą!

Chłodnik z botwiny z ogórkiem i szczypiorem

Zobacz, jak przygotować doskonały chłodnik według Karola Okrasy. Nie zabraknie w nim rzodkiewki, ogórka, koperku i oczywiście ziemniaków z okrasą!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

botwina - 1 szt.
cukier - 1 szczypta
jogurt naturalny - 250 ml
ocet winny - 50 ml
ogórek - 1 szt.
ogórek kiszony - 1 szt.
rzodkiewka - 4 szt.
sól - 1 szczypta
woda - 150 ml
mleko zsiadłe - 250 ml
ząbek czosnku - 2 szt.
cebula - 2 szt.
olej - 2 łyżki
młode ziemniaki - 4 szt.
boczek surowy - 100 g
jajko - 4 szt.
świeży koperek - 25 g
migdały płatki - 50 g
szczypior cebuli - 48 g
twaróg wędzony - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CHŁODNIK:
Pokrojoną botwinę parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 1 minutę, dodajemy ocet oraz odrobinę soli i cukru. Studzimy. Obieramy oba ogórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Mleko zsiadłe mieszamy z jogurtem. Dodajemy sparzoną botwinę, ogórki, posiekany czosnek, rzodkiewki starte na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy na 30 minut.
2.WĘDZIMY ZIEMNIAKI:
Ugotowane ziemniaki łamiemy na pół, układamy na blasze, obkładamy sianem. Siano podpalamy, po czym szczelnie przykrywamy blachę i chwilę wędzimy ziemniaki. Możemy też ziemniaki przekroić na pół lub pokroić w plastry i usmażyć na patelni na złoty kolor albo jeszcze ciepłe ziemniaki obrać ze skórki, rozgnieść i polać okrasą (posiekane cebule i pokrojony w kostkę boczek smażymy na oleju ok. 15 minut).
3.PODAJEMY CHŁODNIK:
Chłodnik podajemy z ciepłymi ziemniaczkami i opcjonalnie z ugotowanym jajem. W ostatniej chwili przed podaniem dodajemy posiekany koperek i szczypior. Możemy udekorować płatkami migdałów i pokruszonym wędzonym twarogiem.
Chłodnik z botwiny z ogórkiem i szczypiorem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CHŁODNIK

Pokrojoną botwinę parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 1 minutę, dodajemy ocet oraz odrobinę soli i cukru. Studzimy. Obieramy oba ogórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Mleko zsiadłe mieszamy z jogurtem. Dodajemy sparzoną botwinę, ogórki, posiekany czosnek, rzodkiewki starte na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy na 30 minut.

2

WĘDZIMY ZIEMNIAKI

Ugotowane ziemniaki łamiemy na pół, układamy na blasze, obkładamy sianem. Siano podpalamy, po czym szczelnie przykrywamy blachę i chwilę wędzimy ziemniaki. Możemy też ziemniaki przekroić na pół lub pokroić w plastry i usmażyć na patelni na złoty kolor albo jeszcze ciepłe ziemniaki obrać ze skórki, rozgnieść i polać okrasą (posiekane cebule i pokrojony w kostkę boczek smażymy na oleju ok. 15 minut).

3

PODAJEMY CHŁODNIK

Chłodnik podajemy z ciepłymi ziemniaczkami i opcjonalnie z ugotowanym jajem. W ostatniej chwili przed podaniem dodajemy posiekany koperek i szczypior. Możemy udekorować płatkami migdałów i pokruszonym wędzonym twarogiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2436 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

406 kcal

🥑

Tłuszcz

26,5 g

🌾

Węglowodany

27,1 g

🥬

Błonnik

14,6 g

💪

Białko

14,6 g

Podobne przepisy