Chlebek puccia z salami i sałatką z bazylii • przepis • składniki • przygotowanie
Wszyscy lubimy i znamy kanapki na ciepło, ale puccia wyróżnia się wśród nich wyjątkowym smakiem. Salami, burrata i sałatka z bazylii zamknięte między chrupiącymi kawałkami chlebka w stylu włoskim to wspaniała kompozycja na śniadanie lub lunch!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODPIEKAMY CHLEBKI PUCCIA
Chlebki puccia przekrawamy wzdłuż na pół, obie części skrapiamy oliwą i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy ok. 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż zarumienią się z wierzchu.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z BAZYLII
W miseczce łączymy oliwę z octem, solą oraz lekko roztartym w moździerzu czerwonym pieprzem. Dodajemy bazylię i mieszamy.
SKŁADAMY KANAPKI
Na dolną część podpieczonego chlebka puccia nakładamy połowę przygotowanej burraty, a na nią 4 plastry salami. Na warstwie salami układamy sałatkę z bazylii. Całość przykrywamy górną częścią podpieczonego chlebka. Analogicznie postępujemy przy drugiej kanapce
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
957,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
478,8 kcal
Tłuszcz
22,6 g
Węglowodany
51,1 g
Błonnik
0,8 g
Białko
17,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kolorowe rolady naleśnikowe
Pyszne danie dla wszystkich członków rodziny! Kolorowe rolady naleśnikowe to pomysł Kingi na słodkie naleśniki bez dodatku cukru, za to z dużą ilością owoców, które trafią w gust także najmłodszych.

Banica z serem feta
Z zewnątrz chrupiąca, w środku wypełniona nadzieniem ze słonego sera! Bułgarska banica to wypiek, któremu trudno się oprzeć, ale którym łatwo podzielić się z innymi. Spróbujesz?

Lodowy trifle jeżynowo-bananowy
Wyborny deser lodowy z bitą śmietaną łączący różnorodność smaków: słodką nutę banana oraz cierpki smak jeżyn.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa pieczarkowa z gnocchi
Szukasz przepisu na szybką i prostą zupę? Spróbuj pieczarkowej ze świeżym szpinakiem i kluseczkami gnocchi! Ten pomysł Kingi na pewno zostanie z Tobą na dłużej!

Przecier ze świeżych owoców
Owocowy przecier dla najmłodszych możesz także przygotować samodzielnie! Zobacz, jak!

Sałatka gyoza
Azja nie jest wcale tak daleko! Bardzo szybko może znaleźć się na Waszym talerzu. Spróbujcie pyszne i łatwe w przygotowaniu danie idealne na obiad, inspirowane kuchnią azjatycką.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szampańska galaretka z puszystą pianką i owocami
Bez szampana nie ma sylwestra! A jeśli chcesz zrobić furorę wśród znajomych, to ta szampańska galaretka zdecydowanie powinna zagościć na sylwestrowym stole!

Wegańskie gofry kukurydziane z serkiem z nerkowców
Chrupiące gofry z kremowym serkiem i błyskawicznie marynowanym ogórkiem to danie fantastyczne! Odkryj różnorodność jego tekstury i bogactwo smaku!

Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
Świetny pomysł na kolorowe i pełne smaku danie na śniadanie wielkanocne, czyli faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach! Wypróbuj przepis Kingi i spróbuj czegoś nowego w te święta.