lamotek.pl

Chlebek puccia z salami i sałatką z bazylii • przepis • składniki • przygotowanie

Wszyscy lubimy i znamy kanapki na ciepło, ale puccia wyróżnia się wśród nich wyjątkowym smakiem. Salami, burrata i sałatka z bazylii zamknięte między chrupiącymi kawałkami chlebka w stylu włoskim to wspaniała kompozycja na śniadanie lub lunch!

Chlebek puccia z salami i sałatką z bazylii

Wszyscy lubimy i znamy kanapki na ciepło, ale puccia wyróżnia się wśród nich wyjątkowym smakiem. Salami, burrata i sałatka z bazylii zamknięte między chrupiącymi kawałkami chlebka w stylu włoskim to wspaniała kompozycja na śniadanie lub lunch!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kiełbasa salami - 8 plastrów
burrata - 0,5 szt.
chlebek puccia - 2 szt.
bazylia świeża - 1 pęczek
oliwa z oliwek - 1 łyżka
ocet balsamiczny - 0,25 łyżeczki
sól - 1 szczypta
pieprz czerwony - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PODPIEKAMY CHLEBKI PUCCIA:
Chlebki puccia przekrawamy wzdłuż na pół, obie części skrapiamy oliwą i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy ok. 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż zarumienią się z wierzchu.
2.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z BAZYLII:
W miseczce łączymy oliwę z octem, solą oraz lekko roztartym w moździerzu czerwonym pieprzem. Dodajemy bazylię i mieszamy.
3.SKŁADAMY KANAPKI:
Na dolną część podpieczonego chlebka puccia nakładamy połowę przygotowanej burraty, a na nią 4 plastry salami. Na warstwie salami układamy sałatkę z bazylii. Całość przykrywamy górną częścią podpieczonego chlebka. Analogicznie postępujemy przy drugiej kanapce
Chlebek puccia z salami i sałatką z bazylii

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODPIEKAMY CHLEBKI PUCCIA

Chlebki puccia przekrawamy wzdłuż na pół, obie części skrapiamy oliwą i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy ok. 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż zarumienią się z wierzchu.

2

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z BAZYLII

W miseczce łączymy oliwę z octem, solą oraz lekko roztartym w moździerzu czerwonym pieprzem. Dodajemy bazylię i mieszamy.

3

SKŁADAMY KANAPKI

Na dolną część podpieczonego chlebka puccia nakładamy połowę przygotowanej burraty, a na nią 4 plastry salami. Na warstwie salami układamy sałatkę z bazylii. Całość przykrywamy górną częścią podpieczonego chlebka. Analogicznie postępujemy przy drugiej kanapce

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

957,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

478,8 kcal

🥑

Tłuszcz

22,6 g

🌾

Węglowodany

51,1 g

🥬

Błonnik

0,8 g

💪

Białko

17,6 g

Podobne przepisy