lamotek.pl

Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne ciasto, które jest kwintesencją lata, teraz w wersji bez pieczenia! Delikatny spód z herbatników, puszysty krem z serka mascarpone i warstwa malinowej galaretki pełnej owoców. Zobacz, jak prosto zrobić to ciasto.

Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia

Pyszne ciasto, które jest kwintesencją lata, teraz w wersji bez pieczenia! Delikatny spód z herbatników, puszysty krem z serka mascarpone i warstwa malinowej galaretki pełnej owoców. Zobacz, jak prosto zrobić to ciasto.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

galaretka malinowa - 150 g
woda - 600 ml
śmietana 30% - 200 ml
ser mascarpone - 200 g
cukier puder - 2 łyżki
herbatniki - 100 g
masło - 60 g
maliny mrożone - 150 g
beza - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ:
Do miski wsypujemy galaretkę malinową, zalewamy ją ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
2.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD CIASTA:
W małym garnku roztapiamy masło i odstawiamy je, aby delikatnie przestygło. Herbatniki przekładamy do woreczka strunowego, zamykamy i przy pomocy wałka rozdrabniamy. Pokruszone ciasteczka łączymy w misce z roztopionym masłem.
3.UKŁADAMY SPÓD CIASTA:
Masę na spód ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Dociskamy masę do dna formy i chłodzimy przez ok. 10-15 minut w lodówce.
4.PRZYGOTOWUJEMY MALINOWĄ WARSTWĘ:
Do przestudzonej galaretki dodajemy mrożone maliny i całość dokładnie mieszamy. Czekamy kilka minut, aż galaretka zacznie tężeć, i przekładamy ją na spód ciasta. Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce przez kolejne 10-15 minut.
5.PRZYGOTOWUJEMY KREM Z MASCARPONE:
W misce ubijamy śmietankę z serem mascarpone i cukrem. Kiedy krem będzie gęsty i puszysty, przekładamy go na ściągniętą galaretkę.
6.DEKORUJEMY I CHŁODZIMY CIASTO:
Bezy kruszymy w dłoniach lub tak jak herbatniki. Następnie posypujemy nimi wierzch ciasta i całość chłodzimy w lodówce przez min. 1 godzinę.
Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ

Do miski wsypujemy galaretkę malinową, zalewamy ją ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.

2

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD CIASTA

W małym garnku roztapiamy masło i odstawiamy je, aby delikatnie przestygło. Herbatniki przekładamy do woreczka strunowego, zamykamy i przy pomocy wałka rozdrabniamy. Pokruszone ciasteczka łączymy w misce z roztopionym masłem.

3

UKŁADAMY SPÓD CIASTA

Masę na spód ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Dociskamy masę do dna formy i chłodzimy przez ok. 10-15 minut w lodówce.

4

PRZYGOTOWUJEMY MALINOWĄ WARSTWĘ

Do przestudzonej galaretki dodajemy mrożone maliny i całość dokładnie mieszamy. Czekamy kilka minut, aż galaretka zacznie tężeć, i przekładamy ją na spód ciasta. Tak przygotowane ciasto chłodzimy w lodówce przez kolejne 10-15 minut.

5

PRZYGOTOWUJEMY KREM Z MASCARPONE

W misce ubijamy śmietankę z serem mascarpone i cukrem. Kiedy krem będzie gęsty i puszysty, przekładamy go na ściągniętą galaretkę.

6

DEKORUJEMY I CHŁODZIMY CIASTO

Bezy kruszymy w dłoniach lub tak jak herbatniki. Następnie posypujemy nimi wierzch ciasta i całość chłodzimy w lodówce przez min. 1 godzinę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2261,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

282,7 kcal

🥑

Tłuszcz

21,7 g

🌾

Węglowodany

18,9 g

🥬

Błonnik

3,5 g

💪

Białko

3,5 g

Podobne przepisy