lamotek.pl

Chlebek jabłkowo-cynamonowy • przepis • składniki • przygotowanie

Jabłka nadają mu wilgotności, a dzięki orzechom wspaniale chrupie! Chlebek jabłkowo-cynamonowy według przepisu Pawła wypełni Twoją kuchnię zapachami jesieni. Skusisz się?

Chlebek jabłkowo-cynamonowy

Jabłka nadają mu wilgotności, a dzięki orzechom wspaniale chrupie! Chlebek jabłkowo-cynamonowy według przepisu Pawła wypełni Twoją kuchnię zapachami jesieni. Skusisz się?

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 100 g
orzech włoski - 100 g
cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
cynamon - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
mąka pszenna - 260 g
jajko - 2 szt.
masło - 100 g
jabłko czerwone - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY JAJKA Z CUKREM:
W naczyniu robota ubijamy białka z cukrem trzcinowym. Gdy będą sztywne, dodajemy żółtka i ubijamy, aż składniki się połączą. Dodajemy miękkie masło i ubijamy chwilę – do połączenia się składników.
2.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA:
Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy w miseczce.
3.ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI CIASTA:
Jabłka starte na tarce o grubych oczkach łączymy w misce z ubitymi jajkami i suchymi składnikami ciasta. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy uprażone, drobno posiekane orzechy włoskie i ponownie mieszamy, aż składniki się połączą.
4.PIECZEMY CHLEBEK:
Tak przygotowaną masę przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i delikatnie oprószonej mąką. Chlebek pieczemy ok. 50-55 minut w temperaturze ok. 165°C.
Chlebek jabłkowo-cynamonowy

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY JAJKA Z CUKREM

W naczyniu robota ubijamy białka z cukrem trzcinowym. Gdy będą sztywne, dodajemy żółtka i ubijamy, aż składniki się połączą. Dodajemy miękkie masło i ubijamy chwilę – do połączenia się składników.

2

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy w miseczce.

3

ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Jabłka starte na tarce o grubych oczkach łączymy w misce z ubitymi jajkami i suchymi składnikami ciasta. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy uprażone, drobno posiekane orzechy włoskie i ponownie mieszamy, aż składniki się połączą.

4

PIECZEMY CHLEBEK

Tak przygotowaną masę przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i delikatnie oprószonej mąką. Chlebek pieczemy ok. 50-55 minut w temperaturze ok. 165°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3236,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

269,7 kcal

🥑

Tłuszcz

13,9 g

🌾

Węglowodany

31,8 g

🥬

Błonnik

5,8 g

💪

Białko

5,8 g

Podobne przepisy