Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym • przepis • składniki • przygotowanie
Zastanawiasz się, jak wykorzystać w kuchni kwas chlebowy? Sięgnij po przepis Pawła na czekoladowe muffinki!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
NAMACZAMY ŚLIWKI
Śliwki siekamy i namaczamy w kwasie chlebowym.
WYRABIAMY CIASTO
Do dużej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy – mieszamy. Dodajemy jajka. Roztopione masło łączymy z roztopioną czekoladą – dokładnie mieszamy i wlewamy do miski z suchymi składnikami i jajkami. Dodajemy śliwki razem z kwasem chlebowym. Mieszamy całość, dokładnie wyrabiając ciasto.
NAPEŁNIAMY FORMĘ DO PIECZENIA MUFFINEK
Foremkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przekładamy, wypełniając nim zagłębienia foremki do pieczenia muffinek do ¾ wysokości. Pokruszonymi orzechami posypujemy wierzch ciasta. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175°C i pieczemy przez 20-22 minuty. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY GANASZ
Kwas chlebowy zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do momentu całkowitego jej roztopienia się. Na koniec dodajemy miękkie masło. Dokładnie mieszamy, przelewamy do czystej miseczki i odstawiamy do wystudzenia.
DEKORUJEMY MUFFINKI GANASZEM
Ganasz przekładamy do worka cukierniczego. Wystudzone babeczki dekorujemy ganaszem, płatkami czekoladowymi, malinami, borówkami i granatem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5154 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
515,4 kcal
Tłuszcz
26,1 g
Węglowodany
53,3 g
Błonnik
7 g
Białko
7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kaczka z brzoskwiniami
Chrupiąca kaczka ze słodkimi, rozpływającymi się w ustach brzoskwiniami… koniecznie wypróbuj przepis Elisabeth Dudy!

Naleśniki z pstrągiem i gruszką
Zobacz, jak przygotować naleśniki z dodatkiem gruszki i wędzonego pstrąga. Smakują wyśmienicie!

Ciasteczka migdałowe z lodami pistacjowymi
Domowe lody pistacjowe z delikatnymi, eleganckimi ciasteczkami z migdałów to idealny pomysł na słodki prezent, który przygotujesz z okazji Dnia Matki!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kapusta włoska faszerowana mięsem
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych gołąbków? Włoska kapusta wypełniona pysznym farszem to strzał w dziesiątkę!

Sernik wiedeński
Sernik wiedeński to klasyczny, elegancki deser, który zachwyca swoim delikatnym smakiem i kremową konsystencją. Wyróżnia się brakiem spodu, dzięki czemu cała uwaga skupia się na puszystej masie serowej, bogatej w aromat wanilii i cytrusów. Nasz przepis na sernik wiedeński sprawi, że przygotowanie tego wyjątkowego wypieku będzie proste i przyjemne. Zrób go razem z nami!

Gnocchi dyniowe
Gnocchi to włoski odpowiednik naszych rodzimych kopytek. Delikatne wnętrze kluseczek łączy się z wieloma dodatkami i różnorodnymi sosami. Do tradycyjnego przepisu na ciasto na bazie ziemniaków często dodaje się inne składniki, np. dynię. Wypróbuj to smaczne połączenie razem z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Drożdżowe muffinki z borówkami
Puszyste drożdżowe muffinki z dodatkiem borówek i chrupiącą kruszonką, przygotowane w airfryerze. Doskonałe na deser lub słodką przekąskę.

Zapiekanka z kurczakiem na purée ziemniaczano-kukurydzianym
Kiedy kawałki kurczaka zanurzą się w kremowy purée z ziemniaków i kukurydzy, to wiadomo, że będzie pysznie.

Pikantna zapiekanka kukurydziana
Kukurydza z papryczkami jalapenos zapieczona z gulaszem wieprzowym. Pikantna propozycja dla fanów kuchni w stylu meksykańskim!