lamotek.pl

Gołąbki z kiszonej kapusty • przepis • składniki • przygotowanie

Karol Okrasa jak zwykle inspiruje pysznymi pomysłami. Tym razem przygotował gołąbki z kiszonej kapusty.

Gołąbki z kiszonej kapusty

Karol Okrasa jak zwykle inspiruje pysznymi pomysłami. Tym razem przygotował gołąbki z kiszonej kapusty.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 2 szt.
kasza gryczana - 150 g
kapusta kiszona - 2,5 kg
mąka pszennej typ 550 - 2 łyżki
olej - 2 łyżki
grzyby suszone - 100 g
majeranek suszony - 2 łyżki
ziemniak - 200 g
masło - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
śmietana 30% - 200 ml
sól - 1 szczypta
bulion grzybowy - 1 l

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach (podobnie jak na placki ziemniaczane). Dodajemy do nich surową kaszę. Cebule kroimy w drobną kostkę. Suszone grzyby gotujemy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Pokrojone cebule smażymy chwilę na oleju i dodajemy suszone grzyby. Chwilę razem dusimy. Studzimy i dodajemy do masy ziemniaczanej z kaszą. Dodajemy mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wszystko razem mieszamy. Masa powinna być płynna.
2.ZAWIJAMY GOŁĄBKI:
Z kapusty kiszonej odcinamy liście i zawijamy w nie farsz ziemniaczany. Gołąbki od razu układamy (ściśle, jeden przy drugim, by się nie rozpadały) w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym.
3.PIECZEMY GOŁĄBKI:
Wywar z grzybów (ok. 1 l) mieszamy ze słodką śmietanką, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Zalewamy nim gołąbki, zakrywając je niemal całkowicie. Wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180°C (termoobieg) przez ok. 30 minut, następnie temperaturę obniżamy do 165°C i pieczemy przez ok. 45 minut.
4.REDUKUJEMY SOS:
Po upieczeniu możemy zredukować sos, doprawić go finalnie, zaciągnąć masłem, by był bardziej kremowy, i polewać nim gołąbki.
Gołąbki z kiszonej kapusty

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach (podobnie jak na placki ziemniaczane). Dodajemy do nich surową kaszę. Cebule kroimy w drobną kostkę. Suszone grzyby gotujemy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Pokrojone cebule smażymy chwilę na oleju i dodajemy suszone grzyby. Chwilę razem dusimy. Studzimy i dodajemy do masy ziemniaczanej z kaszą. Dodajemy mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wszystko razem mieszamy. Masa powinna być płynna.

2

ZAWIJAMY GOŁĄBKI

Z kapusty kiszonej odcinamy liście i zawijamy w nie farsz ziemniaczany. Gołąbki od razu układamy (ściśle, jeden przy drugim, by się nie rozpadały) w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym.

3

PIECZEMY GOŁĄBKI

Wywar z grzybów (ok. 1 l) mieszamy ze słodką śmietanką, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Zalewamy nim gołąbki, zakrywając je niemal całkowicie. Wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180°C (termoobieg) przez ok. 30 minut, następnie temperaturę obniżamy do 165°C i pieczemy przez ok. 45 minut.

4

REDUKUJEMY SOS

Po upieczeniu możemy zredukować sos, doprawić go finalnie, zaciągnąć masłem, by był bardziej kremowy, i polewać nim gołąbki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1896,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

474,2 kcal

🥑

Tłuszcz

21,2 g

🌾

Węglowodany

63,4 g

🥬

Błonnik

10,9 g

💪

Białko

10,9 g

Podobne przepisy

Gołąbki z kiszonej kapusty - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl