lamotek.pl

Chleb orkiszowy • przepis • składniki • przygotowanie

Niezwykle prosty w przygotowaniu i sycący chleb orkiszowy z dodatkiem ziaren. Idealny do przygotowania kanapek dla całej rodziny.

Chleb orkiszowy

Niezwykle prosty w przygotowaniu i sycący chleb orkiszowy z dodatkiem ziaren. Idealny do przygotowania kanapek dla całej rodziny.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

miód - 1 łyżeczka
mleko - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
mąka orkiszowa - 400 g
sól - 1 łyżeczka
drożdże suszone - 1 szt.
nasiona słonecznika - 70 g
jajko - 1 szt.
otręby owsiane - 1 łyżka
masło - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIANIE CIASTA:
Mąkę orkiszową, 1 łyżeczkę soli, drożdże suszone, miód, olej i 300 ml letniej wody wyrabiać (z zatkniętą miarką) w pojemniku miksującym, ustawiwszy program ugniatanie. Wsypać 50 g mieszanki ziaren i wyrabiać ciasto, ustawiwszy (z zatkniętą miarką)mieszanie/10 sekund/ prędkość 3.Ciasto może być jeszcze lekko kleiste, lecz powinno dobrze odchodzić od ścianek pojemnika.
2.FORMOWANIE I WYRASTANIE CHLEBA:
Formę keksową cienko posmarować tłuszczem i posypać otrębami albo bułką tartą.
3.PIECZENIE CHLEBA:
Żółtko rozmącić z mlekiem, posmarować tym wierzch chleba, posypać pozostałymi ziarnami, piec ok. 40 minut. Upieczony powinien wydawać głuchy dźwięk, gdy postuka się go łyżką.
Chleb orkiszowy

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIANIE CIASTA

Mąkę orkiszową, 1 łyżeczkę soli, drożdże suszone, miód, olej i 300 ml letniej wody wyrabiać (z zatkniętą miarką) w pojemniku miksującym, ustawiwszy program ugniatanie. Wsypać 50 g mieszanki ziaren i wyrabiać ciasto, ustawiwszy (z zatkniętą miarką)mieszanie/10 sekund/ prędkość 3.Ciasto może być jeszcze lekko kleiste, lecz powinno dobrze odchodzić od ścianek pojemnika.

2

FORMOWANIE I WYRASTANIE CHLEBA

Formę keksową cienko posmarować tłuszczem i posypać otrębami albo bułką tartą.

3

PIECZENIE CHLEBA

Żółtko rozmącić z mlekiem, posmarować tym wierzch chleba, posypać pozostałymi ziarnami, piec ok. 40 minut. Upieczony powinien wydawać głuchy dźwięk, gdy postuka się go łyżką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1970,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

246,3 kcal

🥑

Tłuszcz

8,7 g

🌾

Węglowodany

34,2 g

🥬

Błonnik

5,4 g

💪

Białko

8,9 g

Podobne przepisy