lamotek.pl

Sernik gotowany • przepis • składniki • przygotowanie

Czy słyszałeś o tym, że sernik można także ugotować? Jeśli nie, to dobrze trafiłeś, bo nasz przepis udowadnia, że to możliwe! Sernik gotowany to pyszne, kremowe ciasto na bazie twarogu, które nie wymaga pieczenia. Jest to idealna propozycja dla tych, którzy szukają alternatywnej, a zarazem łatwej i smacznej wersji tego klasycznego deseru.

Sernik gotowany

Czy słyszałeś o tym, że sernik można także ugotować? Jeśli nie, to dobrze trafiłeś, bo nasz przepis udowadnia, że to możliwe! Sernik gotowany to pyszne, kremowe ciasto na bazie twarogu, które nie wymaga pieczenia. Jest to idealna propozycja dla tych, którzy szukają alternatywnej, a zarazem łatwej i smacznej wersji tego klasycznego deseru.

Czas przygotowania
260 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ser twaróg półtłusty - 800 g
masło - 160 g
cukier - 160 g
mleko - 150 ml
jajko - 3 szt.
cukier wanilinowy - 2 łyżeczki
budyń waniliowy - 65 g
herbatniki - 250 g
czekolada mleczna - 160 g
śmietana 30% - 80 ml

Instrukcje przygotowania

1.MIELIMY TWARÓG:
Mielimy twaróg maszynką wprost do miski, a potem powtarzamy tę czynność, aby uzyskać delikatniejszą konsystencję.
2.ROZPUSZCZAMY MASŁO Z CUKREM:
Do garnka włóż masło i rozpuść je, a potem dodaj oba cukry i wszystko wymieszaj.
3.DODAJEMY TWARÓG I JAJA DO MASŁA:
Zmielony twaróg wrzucamy do garnka z masłem. Dodajemy także jajka i wszystko mieszamy energicznie przy użyciu trzepaczki. Gotujemy, aż masa stanie się gorąca, ale nie wrząca. Masa powinna gotować się na mniejszym ogniu, aby nie bulgotać. Nie można jej też zagotować, ponieważ może się zważyć.
4.DODAJEMY BUDYŃ:
Do kubka wlewamy mleko i dodajemy do niego budyń. Mieszamy, aby pozbyć się grudek, a potem dolewamy do gorącej masy serowej i gotujemy, cały czas mieszając trzepaczką. Gdy masa zgęstnieje, ściągamy ją z kuchenki.
5.WYKŁADAMY FORMĘ CIASTKAMI:
Wykładamy formę papierem do pieczenia, a potem wykładamy dno herbatnikami.
6.WYLEWAMY MASĘ NA CIASTKA:
Połowę gorącej masy serowej wylewamy na herbatniki, a potem układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy kolejną porcję masy. Całość znów przykrywamy herbatnikami.
7.PODGRZEWAMY ŚMIETANKĘ:
W małym rondelku podgrzewamy śmietankę, a następnie kruszymy czekoladę i wrzucamy ją do rondelka. Mieszamy, aż całość się rozpuści. Lekko studzimy.
8.DEKORUJEMY SERNIK:
Ciepłą, ale nie gorącą polewą zalewamy wierzch sernika i wkładamy go do lodówki na ok. 4-5 godzin, a najlepiej całą noc. Sernik jest gotowy do jedzenia, gdy całkiem stężeje.
Sernik gotowany

Czas przygotowania

260 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 7

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIELIMY TWARÓG

Mielimy twaróg maszynką wprost do miski, a potem powtarzamy tę czynność, aby uzyskać delikatniejszą konsystencję.

2

ROZPUSZCZAMY MASŁO Z CUKREM

Do garnka włóż masło i rozpuść je, a potem dodaj oba cukry i wszystko wymieszaj.

3

DODAJEMY TWARÓG I JAJA DO MASŁA

Zmielony twaróg wrzucamy do garnka z masłem. Dodajemy także jajka i wszystko mieszamy energicznie przy użyciu trzepaczki. Gotujemy, aż masa stanie się gorąca, ale nie wrząca. Masa powinna gotować się na mniejszym ogniu, aby nie bulgotać. Nie można jej też zagotować, ponieważ może się zważyć.

4

DODAJEMY BUDYŃ

Do kubka wlewamy mleko i dodajemy do niego budyń. Mieszamy, aby pozbyć się grudek, a potem dolewamy do gorącej masy serowej i gotujemy, cały czas mieszając trzepaczką. Gdy masa zgęstnieje, ściągamy ją z kuchenki.

5

WYKŁADAMY FORMĘ CIASTKAMI

Wykładamy formę papierem do pieczenia, a potem wykładamy dno herbatnikami.

6

WYLEWAMY MASĘ NA CIASTKA

Połowę gorącej masy serowej wylewamy na herbatniki, a potem układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy kolejną porcję masy. Całość znów przykrywamy herbatnikami.

7

PODGRZEWAMY ŚMIETANKĘ

W małym rondelku podgrzewamy śmietankę, a następnie kruszymy czekoladę i wrzucamy ją do rondelka. Mieszamy, aż całość się rozpuści. Lekko studzimy.

8

DEKORUJEMY SERNIK

Ciepłą, ale nie gorącą polewą zalewamy wierzch sernika i wkładamy go do lodówki na ok. 4-5 godzin, a najlepiej całą noc. Sernik jest gotowy do jedzenia, gdy całkiem stężeje.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5144,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

734,9 kcal

🥑

Tłuszcz

42 g

🌾

Węglowodany

75,9 g

🥬

Błonnik

1,4 g

💪

Białko

20,1 g

Podobne przepisy