lamotek.pl

Hummus z bobu • przepis • składniki • przygotowanie

Zielony, aksamitny i aromatyczny? To musi być hummus wg przepisu Kingi! Przygotuj go na śniadanie lub podaj na imprezie w formie smacznej przekąski!

Hummus z bobu

Zielony, aksamitny i aromatyczny? To musi być hummus wg przepisu Kingi! Przygotuj go na śniadanie lub podaj na imprezie w formie smacznej przekąski!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bób - 500 g
cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
świeży koperek - 15 g
rukola - 20 g
sok z cytryny - 25 ml
sól himalajska - 1 łyżeczka
woda - 100 ml
pasta sezamowa tahini - 3 łyżki
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY BÓB:
Umyty bób z dodatkiem świeżego koperku gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie (proporcja 1:2). Jeśli używamy młodego bobu, gotowanie powinno zająć nam ok. 10-15 minut, w przypadku starych nasion wydłużamy czas do 30 minut.
2.ROZDRABNIAMY SKŁADNIKI HUMMUSU:
Obrany bób łączymy w kielichu robota z rukolą, tahiną i czosnkiem. Doprawiamy solą, sokiem wyciśniętym z cytryny i mielemy składniki na gładką, aksamitną masę, stopniowo dolewając niewielką ilość lodowatej wody.
3.PODAJEMY HUMMUS:
Gotowy hummus przekładamy do miseczki. Na wierzchu tworzymy delikatne wgniecenia. Całość polewamy olejem, posypujemy płatkami chili oraz świeżym koperkiem.
Hummus z bobu

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY BÓB

Umyty bób z dodatkiem świeżego koperku gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie (proporcja 1:2). Jeśli używamy młodego bobu, gotowanie powinno zająć nam ok. 10-15 minut, w przypadku starych nasion wydłużamy czas do 30 minut.

2

ROZDRABNIAMY SKŁADNIKI HUMMUSU

Obrany bób łączymy w kielichu robota z rukolą, tahiną i czosnkiem. Doprawiamy solą, sokiem wyciśniętym z cytryny i mielemy składniki na gładką, aksamitną masę, stopniowo dolewając niewielką ilość lodowatej wody.

3

PODAJEMY HUMMUS

Gotowy hummus przekładamy do miseczki. Na wierzchu tworzymy delikatne wgniecenia. Całość polewamy olejem, posypujemy płatkami chili oraz świeżym koperkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1936,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

161,3 kcal

🥑

Tłuszcz

2 g

🌾

Węglowodany

25,4 g

🥬

Błonnik

10,6 g

💪

Białko

11,5 g

Podobne przepisy

Hummus z bobu - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl