Bułeczki wielkanocne • przepis • składniki • przygotowanie
Pachnące, rumiane zajączki to pyszny, słodki wypiek na bazie drożdży – uświetni wielkanocny stół i zasmakuje wszystkim.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZCZYN KRUSZYMY DROŻDŻE,
zasypujemy cukrem, zalewamy letnim mlekiem i mieszamy do rozpuszczenia.
DODAJEMY MĄKĘ, MIESZAMY
do uzyskania gładkiej konsystencji.
ROZCZYN PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp.
50°C NA 20-30
minut do wyrośnięcia.
CIASTO MĄKĘ DO
wypieku chleba mieszamy z mąką pszenną.
DODAJEMY ROZCZYN Z
drożdży, cukier, sól, jogurt, śmietanę oraz mleko.
WYRABIAMY NA GŁADKIE
ciasto, przykrywamy ściereczką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp.
50°C NA 60
minut do wyrośnięcia.
CIASTO POWINNO PODWOIĆ
swoją objętość.
STUDZIMY WYROŚNIĘTE CIASTO,
zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce 12 godzin.
WYRABIAMY, FORMUJEMY BUŁECZKI
przypominające kształtem świąteczne zajączki.
SMARUJEMY JE ROZBITYM
jajkiem i dekorujemy według uznania makiem, migdałami oraz rodzynkami.
UKŁADAMY NA BLASZCE
wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temp.
50°C, ABY CIASTO
napęczniało.
PO 10 MINUTACH
wyciągamy z piekarnika, piekarnik nagrzewamy do temp.
200°C I PIECZEMY
bułeczki 10 minut.
ZMNIEJSZAMY TEMP.
DO 180°C I
pieczemy przez kolejne 10 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3245 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
324,5 kcal
Tłuszcz
7,1 g
Węglowodany
54,8 g
Błonnik
11,6 g
Białko
11,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bażant w limonkach
Smak w najlepszym stylu – mięso z bażanta w marynacie limonkowej, owinięte w cienkie plastry szynki szwarcwaldzkiej.

Koktajl waniliowo-malinowy z bazylią
Intensywnie malinowy, elegancki deser z lodami i dodatkiem czerwonego wina zachwyci Ciebie i Twoich gości!

Tarta waniliowa na spodzie z płatków cynamonowych
Ciasto z płatków śniadaniowych? Paweł ma na nie świetny przepis! Prosta tarta z kremem waniliowym na spodzie z płatków cynamonowych zasmakuje fanom słodkości w każdym wieku. Spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
Taki deser uświetni każdą okazję! Czekolada, orzechy włoskie, figi i słodka twarogowa masa tworzą wyśmienitą kompozycję.

Bezglutenowy chleb z orzechami i żurawiną
Przekonaj się, że pieczenie bez glutenu nie musi być trudne! Przygotuj bezglutenowy chleb z ziarnami według przepisu Pawła i ciesz się smakiem domowego pieczywa, z którym każde śniadanie nabiera wartości.

Chutney śliwkowo-gruszkowe
Chutney doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, wszelkich dań w stylu indyjskim, a także serów.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Smażone klopsiki wieprzowe z surówką z warzyw i świeżym imbirem
Małe klopsiki w orientalnym stylu podane ze świeżym imbirem i mieszanką warzywną z lekką pikantną nutą chili.

Warstwowa sałatka z kurczakiem
Warstwowa sałatka z warzywami, kurczakiem i bazyliowym sosem – sprawdzi się doskonale podczas pikniku i jako lunch do pracy.

Sałatka z soczewicą, gruszką i serem feta
Słodka gruszka i słony ser feta – idealne dodatki do pysznej sałatki z soczewicą!