lamotek.pl

BROWNIE Z GRILLA • przepis • składniki • przygotowanie

Czy na grillu można upiec ciasto? Oczywiście! Pyszne brownie na powidłach śliwkowych przygotujesz podczas grillowania! Sprawdź przepis Kingi Paruzel!

BROWNIE Z GRILLA

Czy na grillu można upiec ciasto? Oczywiście! Pyszne brownie na powidłach śliwkowych przygotujesz podczas grillowania! Sprawdź przepis Kingi Paruzel!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

borówki - 140 g
cukier trzcinowy - 110 g
cytryna - 1 szt.
czekolada gorzka - 150 g
ekstrakt waniliowy - 2 łyżeczki
kakao - 40 g
mąka pszenna - 255 g
napój sojowy - 60 ml
oliwa z oliwek - 60 ml
powidła śliwkowe - 375 g
proszek do pieczenia - 0,25 łyżeczki
soda oczyszczona - 0,25 łyżeczki
sól - 0,25 łyżeczki
bazylia świeża - 5 g
kolendra świeża - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MOKRE:
Rozgrzewamy grill z pokrywką. 1 tabliczkę gorzkiej czekolady roztapiamy w żaroodpornej misce nad paleniskiem. Studzimy. W dużej misce łączymy mleko sojowe, powidła śliwkowe, oliwę z oliwek, cukier i ekstrakt z wanilii. Dodajemy roztopioną czekoladę, skórkę otartą z cytryny, odrobinę świeżej bazylii i kolendry.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SUCHE:
Do drugiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i kakao. Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Pozostałą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy razem z borówkami. Przelewamy ciasto do formy i posypujemy borówkami.
3.PIECZEMY CIASTO NA GRILLU:
Pieczemy pod zamkniętą pokrywą grilla przez około 30-40 minut. Jeśli pieczemy ciasto w piekarniku, ustawiamy temperaturę 160°C. Upieczone ciasto studzimy i wyjmujemy z formy. Posypujemy borówkami.
BROWNIE Z GRILLA

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MOKRE

Rozgrzewamy grill z pokrywką. 1 tabliczkę gorzkiej czekolady roztapiamy w żaroodpornej misce nad paleniskiem. Studzimy. W dużej misce łączymy mleko sojowe, powidła śliwkowe, oliwę z oliwek, cukier i ekstrakt z wanilii. Dodajemy roztopioną czekoladę, skórkę otartą z cytryny, odrobinę świeżej bazylii i kolendry.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SUCHE

Do drugiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i kakao. Suche składniki dodajemy do mokrych i dokładnie mieszamy. Pozostałą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i dodajemy do masy razem z borówkami. Przelewamy ciasto do formy i posypujemy borówkami.

3

PIECZEMY CIASTO NA GRILLU

Pieczemy pod zamkniętą pokrywą grilla przez około 30-40 minut. Jeśli pieczemy ciasto w piekarniku, ustawiamy temperaturę 160°C. Upieczone ciasto studzimy i wyjmujemy z formy. Posypujemy borówkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3603,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

450,4 kcal

🥑

Tłuszcz

14,1 g

🌾

Węglowodany

74,2 g

🥬

Błonnik

2,9 g

💪

Białko

7,4 g

Podobne przepisy