lamotek.pl

Sylwestrowe sakiewki z ciasta francuskiego • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące z zewnątrz, a w środku kryjące pyszny farsz z sera, kabanosów i suszonych pomidorów. Sylwestrowe sakiewki z ciasta francuskiego będą ozdobą każdego stołu!

Sylwestrowe sakiewki z ciasta francuskiego

Chrupiące z zewnątrz, a w środku kryjące pyszny farsz z sera, kabanosów i suszonych pomidorów. Sylwestrowe sakiewki z ciasta francuskiego będą ozdobą każdego stołu!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 1 szt.
oregano suszone - 1 łyżeczka
mleko 3,2% - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
ciasto francuskie - 1 szt.
oliwki zielone - 100 g
pomidor suszony - 100 g
kabanos - 150 g
natka pietruszki - 2 łyżki
ser gouda - 200 g
mąka pszenna tortowa - 20 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU:
Ser pokrojony w kostkę przekładamy do miski, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, przekrojone na pół oliwki, pokrojone w cienkie plasterki kabanosy, posiekaną natkę pietruszki, 1 łyżeczkę oregano oraz oliwę z oliwek, mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE:
Jajko roztrzepujemy w czystym naczyniu, dodajemy 1 łyżkę mleka, mieszamy.
3.FASZERUJEMY CIASTO FRANCUSKIE I FORMUJEMY SAKIEWKI:
Na każdy kawałek ciasta nakładamy odrobinę farszu, końce ciasta łączymy ze sobą, spinając je w górze, tak przygotowane sakiewki przekładamy do formy do muffinów. Następnie wierzch wszystkich sakiewek smarujemy masłem zmieszanym z mlekiem. Tak przygotowane sakiewki wkładamy do zamrażalnika mniej więcej na 20 minut.
4.PIECZEMY SAKIEWKI:
Następnie sakiewki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200-210°C, pieczemy 20 minut. Upieczone sakiewki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Przestygłe sakiewki przekładamy na talerz.
Sylwestrowe sakiewki z ciasta francuskiego

Czas przygotowania

55 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU

Ser pokrojony w kostkę przekładamy do miski, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, przekrojone na pół oliwki, pokrojone w cienkie plasterki kabanosy, posiekaną natkę pietruszki, 1 łyżeczkę oregano oraz oliwę z oliwek, mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE

Jajko roztrzepujemy w czystym naczyniu, dodajemy 1 łyżkę mleka, mieszamy.

3

FASZERUJEMY CIASTO FRANCUSKIE I FORMUJEMY SAKIEWKI

Na każdy kawałek ciasta nakładamy odrobinę farszu, końce ciasta łączymy ze sobą, spinając je w górze, tak przygotowane sakiewki przekładamy do formy do muffinów. Następnie wierzch wszystkich sakiewek smarujemy masłem zmieszanym z mlekiem. Tak przygotowane sakiewki wkładamy do zamrażalnika mniej więcej na 20 minut.

4

PIECZEMY SAKIEWKI

Następnie sakiewki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200-210°C, pieczemy 20 minut. Upieczone sakiewki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Przestygłe sakiewki przekładamy na talerz.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2827,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

471,3 kcal

🥑

Tłuszcz

31,1 g

🌾

Węglowodany

29,5 g

🥬

Błonnik

2,8 g

💪

Białko

17,7 g

Podobne przepisy