Bowl proteinowy z pulpecikami z indyka • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na przepyszny obiad, który jednocześnie będzie sycący i pełen protein? Już nie musisz! Przygotuj pulpeciki z indyka z dodatkiem makaronu z czerwonej soczewicy i świeżych warzyw.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIELIMY MIĘSO
Mięso mielimy w urządzeniu MC Smart – wybieramy program „własne ustawienia”, czas 15 sekund i prędkość 8.
ROZDRABNIAMY SKŁADNIKI
W misie urządzenia rozdrabniamy cebulę i czosnek – wybieramy program „własne ustawienia”, czas 5 sekund i prędkość 8. Następnie dodajemy szpinak, szczypiorek i płatki owsiane i ponownie rozdrabiamy całość przy tych samych ustawieniach.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PULPECIKI
Do rozdrobnionych składników dodajemy mięso i jajko i wybieramy program „własne ustawienia”, czas 15 sekund i prędkość 1. Następnie dodajemy przyprawę do mięsa i sól i całość ponownie mieszamy – znów wybierajmy własne ustawienia, czas 15 sekund i prędkość 1.
FORMUJEMY I GOTUJEMY PULPECIKI
Dno kosza do gotowania na parze smarujemy oliwą. Z mięsnej masy forujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki układamy w koszu, nakładamy pokrywę, wybieramy program do gotowania na parze i gotujemy je 20 minut.
KROIMY WARZYWA
Kapustę dość drobno siekamy, oprószamy solą i odstawiamy. Cebulę kroimy w półtalarki, zalewamy na chwilę zimną wodą, aby jej smak złagodniał, odcedzamy i przekładamy do miski. Marchewkę kroimy, używając obieraczki do warzyw. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki.
PRZYGOTOWUJEMY DRESSING
Bazylię, koperek i pietruszkę dość drobno siekamy. Następnie przekładamy je do miski, dodajemy skyr, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1889,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
944,8 kcal
Tłuszcz
10,1 g
Węglowodany
114 g
Błonnik
19,5 g
Białko
97 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Młoda kapusta z boczkiem
Nie trać czasu, gdy na horyzoncie pojawi się młoda kapusta! Skorzystaj z przepisu Pauli na młodą kapustę z boczkiem i przygotuj sobie to doskonałe wiosenne danie!

Kwaśnica — przepis na góralską zupę
Kwaśnica to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni góralskiej, które od wieków cieszy się niesłabnącą popularnością wśród mieszkańców górzystych terenów Polski. Ta wyjątkowa zupa o intensywnie kwaśnym smaku, przyrządzana na bazie kiszonej kapusty i sporej ilości mięsa potrafi rozkochać w sobie już od pierwszej łyżki!

Pierogi z suszonymi śliwkami
Słodkie smaki i świąteczne aromaty połączą się w pierogach Pawła! Sprawdź, jak przygotować śliwkowe nadzienie i migdałową okrasę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z kaszą jęczmienną i zielonymi szparagami
Zrób szybką i łatwą w przygotowaniu sałatkę z kaszą, szparagami i szynką parmeńską!

Vol-au-vent z nadzieniem z serka śmietankowego
Efektowne i niezwykle proste w przygotowaniu przekąski, które świetnie sprawdzą się podczas niejednej imprezy. Sprawdź, jak przystępne mogą być przepisy inspirowane kuchnią francuską!

Tabbouleh z komosą ryżową
Lekka i smaczna – klasyka kuchni bliskowschodniej, czyli sałatka tabbouleh w wersji Kingi. Sprawdź, jak komosa ryżowa komponuje się ze świeżymi warzywami i przyprawami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka warzywna z grochem i cukinią
Pełna warzyw zapiekanka, która będzie idealnym daniem głównym dla całej rodziny. Wypróbuj ten prosty przepis, aby zapewnić bliskim sycący i smaczny posiłek.

„Wegeskrzydełka” z boczniaków – jak z fast foodu
Najbardziej chrupiące i najsmaczniejsze wegańskie „skrzydełka” przygotowane z boczniaków. Gwarantujemy, że mimo stosunkowo niewielkiego dodatku tłuszczu, jedząc je, poczujesz się, jak w restauracji fast food.

Faworki drożdżowe
Faworki drożdżowe to przepyszna propozycja, która doskonale nadaje się nie tylko na karnawał! Polej je wyjątkowym lukrem pomarańczowym i sprawdź, jak idealnie smakują!