lamotek.pl

Bowl proteinowy z pulpecikami z indyka • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na przepyszny obiad, który jednocześnie będzie sycący i pełen protein? Już nie musisz! Przygotuj pulpeciki z indyka z dodatkiem makaronu z czerwonej soczewicy i świeżych warzyw.

Bowl proteinowy z pulpecikami z indyka

Szukasz pomysłu na przepyszny obiad, który jednocześnie będzie sycący i pełen protein? Już nie musisz! Przygotuj pulpeciki z indyka z dodatkiem makaronu z czerwonej soczewicy i świeżych warzyw.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

indyk pierś - 400 g
przyprawa do mięsa - 2 łyżki
ząbek czosnku - 2 szt.
szpinak świeży - 2 garście
szczypiorek - 2 łyżki
płatki owsiane - 4 łyżki
jajko - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
papryka żółta - 1 szt.
marchew - 1 szt.
kapusta czerwona - 0,25 szt.
borówki -
skyr naturalny - 200 g
bazylia świeża - 2 łyżki
świeży koperek - 2 łyżki
natka pietruszki - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
makaron z soczewicy - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.MIELIMY MIĘSO:
Mięso mielimy w urządzeniu MC Smart – wybieramy program „własne ustawienia”, czas 15 sekund i prędkość 8.
2.ROZDRABNIAMY SKŁADNIKI:
W misie urządzenia rozdrabniamy cebulę i czosnek – wybieramy program „własne ustawienia”, czas 5 sekund i prędkość 8. Następnie dodajemy szpinak, szczypiorek i płatki owsiane i ponownie rozdrabiamy całość przy tych samych ustawieniach.
3.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PULPECIKI:
Do rozdrobnionych składników dodajemy mięso i jajko i wybieramy program „własne ustawienia”, czas 15 sekund i prędkość 1. Następnie dodajemy przyprawę do mięsa i sól i całość ponownie mieszamy – znów wybierajmy własne ustawienia, czas 15 sekund i prędkość 1.
4.FORMUJEMY I GOTUJEMY PULPECIKI:
Dno kosza do gotowania na parze smarujemy oliwą. Z mięsnej masy forujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki układamy w koszu, nakładamy pokrywę, wybieramy program do gotowania na parze i gotujemy je 20 minut.
5.KROIMY WARZYWA:
Kapustę dość drobno siekamy, oprószamy solą i odstawiamy. Cebulę kroimy w półtalarki, zalewamy na chwilę zimną wodą, aby jej smak złagodniał, odcedzamy i przekładamy do miski. Marchewkę kroimy, używając obieraczki do warzyw. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki.
6.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Bazylię, koperek i pietruszkę dość drobno siekamy. Następnie przekładamy je do miski, dodajemy skyr, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Bowl proteinowy z pulpecikami z indyka

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIELIMY MIĘSO

Mięso mielimy w urządzeniu MC Smart – wybieramy program „własne ustawienia”, czas 15 sekund i prędkość 8.

2

ROZDRABNIAMY SKŁADNIKI

W misie urządzenia rozdrabniamy cebulę i czosnek – wybieramy program „własne ustawienia”, czas 5 sekund i prędkość 8. Następnie dodajemy szpinak, szczypiorek i płatki owsiane i ponownie rozdrabiamy całość przy tych samych ustawieniach.

3

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PULPECIKI

Do rozdrobnionych składników dodajemy mięso i jajko i wybieramy program „własne ustawienia”, czas 15 sekund i prędkość 1. Następnie dodajemy przyprawę do mięsa i sól i całość ponownie mieszamy – znów wybierajmy własne ustawienia, czas 15 sekund i prędkość 1.

4

FORMUJEMY I GOTUJEMY PULPECIKI

Dno kosza do gotowania na parze smarujemy oliwą. Z mięsnej masy forujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki układamy w koszu, nakładamy pokrywę, wybieramy program do gotowania na parze i gotujemy je 20 minut.

5

KROIMY WARZYWA

Kapustę dość drobno siekamy, oprószamy solą i odstawiamy. Cebulę kroimy w półtalarki, zalewamy na chwilę zimną wodą, aby jej smak złagodniał, odcedzamy i przekładamy do miski. Marchewkę kroimy, używając obieraczki do warzyw. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki.

6

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Bazylię, koperek i pietruszkę dość drobno siekamy. Następnie przekładamy je do miski, dodajemy skyr, oliwę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1889,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

944,8 kcal

🥑

Tłuszcz

10,1 g

🌾

Węglowodany

114 g

🥬

Błonnik

19,5 g

💪

Białko

97 g

Podobne przepisy