lamotek.pl

4 sposoby na warzywne przetwory • przepis • składniki • przygotowanie

Przetwory z buraków, cukinii, pieczarek i papryki! Zobacz, jak zachować smak sezonowych warzyw na dłużej!

4 sposoby na warzywne przetwory

Przetwory z buraków, cukinii, pieczarek i papryki! Zobacz, jak zachować smak sezonowych warzyw na dłużej!

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Poziom trudności
łatwy

Składniki

burak - 1 kg
cukier - 3 łyżki
papryczka chili czerwona - 3 szt.
liść laurowy - 4 szt.
ocet winny, biały - 250 ml
pieprz czarny, ziarnisty - 8 szt.
sól - 1 łyżka
tymianek świeży - 10 g
woda - 500 ml
gorczyca - 2 łyżki
ząbek czosnku - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.BURACZKI Z CHILI:
Przygotuj słoiki Buraki gotujemy do miękkości i pozostawiamy do wystudzenia.
2.NASTĘPNIE OBIERAMY I:
kroimy w ćwiartki.
3.W SŁOIKACH UKŁADAMY:
ugotowane buraki, posiekane ząbki czosnku, papryczki chili pokrojone w plasterki i gałązki tymianku.
4.W GARNKU ZAGOTOWUJEMY:
wodę z octem, cukrem, solą, pieprzem, gorczycą i liśćmi laurowymi.
5.NASTĘPNIE ZALEWAMY BURAKI:
przygotowaną marynatą.
6.ZAKRĘCAMY SŁOIKI I:
pasteryzujemy przez 10-15 minut.
7.CUKINIA KOPERKOWA PRZYGOTUJ:
słoiki sitko Cukinię kroimy w plastry.
8.CEBULĘ SIEKAMY W:
krążki, a czosnek w plasterki.
9.CUKINIĘ SKRAPIAMY SOKIEM:
z cytryny, posypujemy odrobiną soli i odsączamy na sicie.
10.CZOSNEK, CEBULĘ, CUKINIĘ:
i koperek układamy w słoikach.
11.ZAGOTOWUJEMY WODĘ Z:
przyprawami i octem.
12.LEKKO OSTUDZONĄ MARYNATĄ:
zalewamy cukinię w słoikach.
13.ZAKRĘCAMY, PASTERYZUJEMY OKOŁO:
10 minut.
14.PIECZARKI W ZALEWIE:
Przygotuj 4 słoiki Pieczarki oczyszczamy, marchew obieramy i kroimy w plasterki.
15.PAPRYCZKĘ CHILI RÓWNIEŻ:
kroimy w plastry.
16.W GARNKU ZAGOTOWUJEMY:
zalewę z wody, soli, cukru i octu.
17.DZIELIMY SKŁADNIKI NA:
4 słoiki i zalewamy przygotowaną marynatą.
18.SŁOIKI ZAKRĘCAMY I:
pasteryzujemy około 20 minut.
19.ODSTAWIAMY DO GÓRY:
dnem do wystygnięcia.
20.PAPRYKA Z KOLENDRĄ:
Przygotuj słoiki Paprykę kroimy w cienkie paski, a cebulę w półtalarki.
21.ZAGOTOWUJEMY ZALEWĘ Z:
wody, octu, soli i cukru.
22.W SŁOIKACH UKŁADAMY:
warstwami pokrojoną paprykę i cebulę.
23.WSYPUJEMY PO KILKA:
ziaren pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy oraz liście laurowe.
24.DODAJEMY KILKA GAŁĄZEK:
świeżej kolendry.
25.WARZYWA ZALEWAMY GORĄCĄ:
marynatą, na wierzch wlewamy odrobinę oliwy.
26.ZAMYKAMY SŁOIKI I:
pasteryzujemy około 20 minut.
4 sposoby na warzywne przetwory

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BURACZKI Z CHILI

Przygotuj słoiki Buraki gotujemy do miękkości i pozostawiamy do wystudzenia.

2

NASTĘPNIE OBIERAMY I

kroimy w ćwiartki.

3

W SŁOIKACH UKŁADAMY

ugotowane buraki, posiekane ząbki czosnku, papryczki chili pokrojone w plasterki i gałązki tymianku.

4

W GARNKU ZAGOTOWUJEMY

wodę z octem, cukrem, solą, pieprzem, gorczycą i liśćmi laurowymi.

5

NASTĘPNIE ZALEWAMY BURAKI

przygotowaną marynatą.

6

ZAKRĘCAMY SŁOIKI I

pasteryzujemy przez 10-15 minut.

7

CUKINIA KOPERKOWA PRZYGOTUJ

słoiki sitko Cukinię kroimy w plastry.

8

CEBULĘ SIEKAMY W

krążki, a czosnek w plasterki.

9

CUKINIĘ SKRAPIAMY SOKIEM

z cytryny, posypujemy odrobiną soli i odsączamy na sicie.

10

CZOSNEK, CEBULĘ, CUKINIĘ

i koperek układamy w słoikach.

11

ZAGOTOWUJEMY WODĘ Z

przyprawami i octem.

12

LEKKO OSTUDZONĄ MARYNATĄ

zalewamy cukinię w słoikach.

13

ZAKRĘCAMY, PASTERYZUJEMY OKOŁO

10 minut.

14

PIECZARKI W ZALEWIE

Przygotuj 4 słoiki Pieczarki oczyszczamy, marchew obieramy i kroimy w plasterki.

15

PAPRYCZKĘ CHILI RÓWNIEŻ

kroimy w plastry.

16

W GARNKU ZAGOTOWUJEMY

zalewę z wody, soli, cukru i octu.

17

DZIELIMY SKŁADNIKI NA

4 słoiki i zalewamy przygotowaną marynatą.

18

SŁOIKI ZAKRĘCAMY I

pasteryzujemy około 20 minut.

19

ODSTAWIAMY DO GÓRY

dnem do wystygnięcia.

20

PAPRYKA Z KOLENDRĄ

Przygotuj słoiki Paprykę kroimy w cienkie paski, a cebulę w półtalarki.

21

ZAGOTOWUJEMY ZALEWĘ Z

wody, octu, soli i cukru.

22

W SŁOIKACH UKŁADAMY

warstwami pokrojoną paprykę i cebulę.

23

WSYPUJEMY PO KILKA

ziaren pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy oraz liście laurowe.

24

DODAJEMY KILKA GAŁĄZEK

świeżej kolendry.

25

WARZYWA ZALEWAMY GORĄCĄ

marynatą, na wierzch wlewamy odrobinę oliwy.

26

ZAMYKAMY SŁOIKI I

pasteryzujemy około 20 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

766 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

76,8 kcal

🥑

Tłuszcz

1 g

🌾

Węglowodany

14,6 g

🥬

Błonnik

3,4 g

💪

Białko

2,6 g

Podobne przepisy