lamotek.pl

Barszcz na wędzonce zabielany • przepis • składniki • przygotowanie

Uwielbiasz zupy? Ugotuj barszcz na wędzonce według przepisu Karola!

Barszcz na wędzonce zabielany

Uwielbiasz zupy? Ugotuj barszcz na wędzonce według przepisu Karola!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

burak - 4 szt.
cebula - 1 szt.
chrzan tarty - 1 łyżka
cukier - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
grzyby suszone - 8 g
korzeń pietruszki - 1 szt.
liść laurowy - 4 szt.
marchew - 1 szt.
seler - 50 g
sól - 1 szczypta
woda - 1,5 l
ziele angielskie - 3 szt.
śmietana 30% - 150 ml
mięso wieprzowe żeberka wędzone - 200 g
chorizo - 200 g
ząbek czosnku - 2 szt.
jajko - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY WARZYWA Z ŻEBERKAMI:
Marchew, pietruszkę, seler obieramy i wrzucamy do garnka razem z wędzonymi żeberkami, zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, rozgnieciony czosnek, ziele angielskie, upaloną cebulę i suszone grzyby, gotujemy przez ok. 2 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy warzywa i kroimy je na małe kawałki, natomiast mięso z żeberek oddzielamy od kości i drobno siekamy.
2.PIECZEMY BURAKI:
Buraki w skórce, zawinięte w folię aluminiową pieczemy w piekarniku w 165°C (termoobieg) przez ok. 2 godziny. Obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do wywaru.
3.GOTUJEMY BARSZCZ:
Zagotowujemy wszystko, doprawiamy chrzanem, solą, pieprzem, odrobiną cukru i zabielamy śmietanką. Na koniec dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę.
Barszcz na wędzonce zabielany

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY WARZYWA Z ŻEBERKAMI

Marchew, pietruszkę, seler obieramy i wrzucamy do garnka razem z wędzonymi żeberkami, zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, rozgnieciony czosnek, ziele angielskie, upaloną cebulę i suszone grzyby, gotujemy przez ok. 2 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy warzywa i kroimy je na małe kawałki, natomiast mięso z żeberek oddzielamy od kości i drobno siekamy.

2

PIECZEMY BURAKI

Buraki w skórce, zawinięte w folię aluminiową pieczemy w piekarniku w 165°C (termoobieg) przez ok. 2 godziny. Obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do wywaru.

3

GOTUJEMY BARSZCZ

Zagotowujemy wszystko, doprawiamy chrzanem, solą, pieprzem, odrobiną cukru i zabielamy śmietanką. Na koniec dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2394,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

299,3 kcal

🥑

Tłuszcz

19,2 g

🌾

Węglowodany

16,6 g

🥬

Błonnik

15,3 g

💪

Białko

15,3 g

Podobne przepisy

Barszcz na wędzonce zabielany - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl