lamotek.pl

Babka ziemniaczana z kaszanką • przepis • składniki • przygotowanie

Babka ziemniaczana z tego przepisu pełna jest aromatów i smaków. Boczek, słonina, kaszanka i oczywiście niezastąpiony majeranek.

Babka ziemniaczana z kaszanką

Babka ziemniaczana z tego przepisu pełna jest aromatów i smaków. Boczek, słonina, kaszanka i oczywiście niezastąpiony majeranek.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
boczek wędzony - 150 g
bułka tarta - 3 łyżki
cebula - 2 szt.
jajko - 2 szt.
masło - 2 łyżki
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
majeranek suszony - 2 łyżki
śmietana 18% - 150 g
ziemniak - 1 kg
słonina - 80 g
kaszanka - 150 g
mąka pszenna - 1 łyżka
śmietana 30% - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.TRZEMY ZIEMNIAKI NA TARCE:
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jaja. Cebule i boczek kroimy w drobną kostkę.  Podsmażamy – najpierw boczek, a następnie dodajemy cebule. Dusimy wszystko ok. 8-10 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy rozdrobnioną kaszankę i jeszcze chwilę dusimy.
2.PIECZEMY BABKĘ:
Do startych ziemniaków dodajemy wcześniej uduszone cebule, kaszankę, boczek oraz majeranek i śmietankę 30%, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy masę ziemniaczaną. Na wierzchu układamy pokrojoną w cienkie plastry słoninę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) przez 1-1,5 godziny. Podajemy z kwaśną śmietaną.
Babka ziemniaczana z kaszanką

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

TRZEMY ZIEMNIAKI NA TARCE

Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jaja. Cebule i boczek kroimy w drobną kostkę.  Podsmażamy – najpierw boczek, a następnie dodajemy cebule. Dusimy wszystko ok. 8-10 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy rozdrobnioną kaszankę i jeszcze chwilę dusimy.

2

PIECZEMY BABKĘ

Do startych ziemniaków dodajemy wcześniej uduszone cebule, kaszankę, boczek oraz majeranek i śmietankę 30%, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy masę ziemniaczaną. Na wierzchu układamy pokrojoną w cienkie plastry słoninę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) przez 1-1,5 godziny. Podajemy z kwaśną śmietaną.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2866,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

477,8 kcal

🥑

Tłuszcz

42,2 g

🌾

Węglowodany

12,9 g

🥬

Błonnik

11,3 g

💪

Białko

11,3 g

Podobne przepisy