lamotek.pl

Amaretti z ganaszem czekoladowym • przepis • składniki • przygotowanie

Poznaj przepis na doskonałe amaretti z ganaszem czekoladowym. Paweł Małecki dzieli się swoją recepturą w Kuchni Lidla!

Amaretti z ganaszem czekoladowym

Poznaj przepis na doskonałe amaretti z ganaszem czekoladowym. Paweł Małecki dzieli się swoją recepturą w Kuchni Lidla!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
średni

Składniki

migdały mielone - 200 g
cukier puder - 180 g
mąka pszenna - 30 g
mąka ziemniaczana - 10 g
białko jaja kurzego - 2 szt.
czekolada deserowa - 100 g
czekolada mleczna - 100 g
śmietana 30% - 100 ml
likier amaretto - 30 ml
masło - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.AMARETTI MIGDAŁY ŁĄCZYMY:
z mąką, dodajemy białka i starannie mieszamy.
2.Z MASY FORMUJEMY:
kulki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3.WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA:
nagrzanego do 180-190°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu) na 18-22 minuty.
4.UPIECZONE AMARETTI ODSTAWIAMY:
do wystudzenia.
5.GANASZ O SMAKU:
amaretti Śmietankę gotujemy i rozpuszczamy w niej czekolady.
6.MIKSUJEMY, STOPNIOWO DODAJĄC:
amaretto.
7.NA SAMYM KOŃCU:
do masy dodajemy miękkie masło.
8.GANASZ POZOSTAWIAMY DO:
zastygnięcia.
9.WYSTUDZONE CIASTECZKA SKLEJAMY:
za pomocą ganaszu czekoladowego.
Amaretti z ganaszem czekoladowym

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

AMARETTI MIGDAŁY ŁĄCZYMY

z mąką, dodajemy białka i starannie mieszamy.

2

Z MASY FORMUJEMY

kulki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

3

WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA

nagrzanego do 180-190°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu) na 18-22 minuty.

4

UPIECZONE AMARETTI ODSTAWIAMY

do wystudzenia.

5

GANASZ O SMAKU

amaretti Śmietankę gotujemy i rozpuszczamy w niej czekolady.

6

MIKSUJEMY, STOPNIOWO DODAJĄC

amaretto.

7

NA SAMYM KOŃCU

do masy dodajemy miękkie masło.

8

GANASZ POZOSTAWIAMY DO

zastygnięcia.

9

WYSTUDZONE CIASTECZKA SKLEJAMY

za pomocą ganaszu czekoladowego.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3627,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

3627,9 kcal

🥑

Tłuszcz

209,6 g

🌾

Węglowodany

435,5 g

🥬

Błonnik

2,4 g

💪

Białko

66,1 g

Podobne przepisy