lamotek.pl
lamotek.plarrow right†Przepisyarrow right†Dom z piernika: przepis i porady jak zrobić idealny na świąteczny czas
Dorota Szczygielska

Dorota Szczygielska

|

25 lutego 2024

Dom z piernika: przepis i porady jak zrobić idealny na świąteczny czas

Dom z piernika: przepis i porady jak zrobić idealny na świąteczny czas

Dom z piernika to idealna ozdoba stołu wigilijnego. Wbrew pozorom przygotowanie go nie jest trudne, a efekt zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. W tym artykule znajdziesz sprawdzony przepis na pyszne piernikowe ciasto, a także wiele praktycznych porad, jak ulepić i udekorować dom z piernika tak, by prezentował się olśniewająco.

Kluczowe wnioski:

  • Z przygotowaniem ciasta na dom z piernika poradzi sobie każdy, nawet osoba niemająca wprawy w pieczeniu.
  • Kluczowe jest odpowiednie zagniecenie ciasta i schłodzenie go przed lepieniem kształtów.
  • Ściany domu najlepiej ulepić z oddzielnych "cegiełek", a następnie skleić je ze sobą.
  • Lukier i kolorowe cukierki to podstawowe elementy do ozdabiania gotowego domu z piernika.
  • Odpowiednio przechowany dom z piernika zachowa świeżość nawet przez kilka tygodni.

Jak przygotować ciasto na dom z piernika

Podstawą do przygotowania domu z piernika jest oczywiście wypiek pysznego piernikowego ciasta. Dom z piernika wymaga nieco innego przepisu niż klasyczne pierniczki - powinien być twardszy i łatwiejszy w modelowaniu.

Do przygotowania ciasta będą potrzebne następujące składniki:

  • 500 g mąki
  • 200 g masła
  • 200 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Wszystkie składniki razem mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto. Im dłużej je wyrabiamy, tym lepsza będzie jego konsystencja. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Warianty przepisu na ciasto piernikowe

Istnieje wiele wariantów przepisu na piernikowe ciasto. Niektórzy dodają bakalie, cynamon, goździki lub wanilię. Można również użyć ciemnego kakao zamiast skórki pomarańczy. Najważniejsze jednak, aby ciasto było twarde i dobrze się lepiło.

Zamiast cukru brązowego można użyć białego. Warto jednak pamiętać, że to właśnie cukier brązowy nadaje piernikom ich wyjątkowego, intensywnego smaku.

Jak ulepić idealne ściany domu z ciasta

Schłodzone ciasto piernikowe świetnie nadaje się do lepienia. Jak zrobić dom z piernika? Podstawową techniką jest wykrawanie pojedynczych kawałków ciasta w kształcie cegieł, które następnie łączymy w ściany.

Lepiej lepić na stolnicy niż bezpośrednio na blacie. Ciasto mniej się klei, a my mamy większą swobodę modelowania. Wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i wycinamy z niego prostokąty.

Układamy cegiełki obok siebie, smarując je niewielką ilością wody, by się kleiły. Gdy mamy już gotowe ściany, łączymy je w cały dom.

Jak nadać piernikowym ścianom fakturę?

Aby uzyskać ciekawy efekt, możemy odciskać wzory na powierzchni piernikowych cegiełek. Do tego celu świetnie nadają się drewniane stempelki kuchenne.

Oprócz tego, z pomocą noża lub wykałaczki możemy rysować fragmenty spoin na ścianach gotowego domu. To sprawi, że będzie wyglądał jeszcze bardziej realistycznie!

Najważniejsza podczas lepienia domu z piernika jest cierpliwość. Każdą cegiełkę dociskamy dokładnie, a połączenia wygładzamy. Tylko wtedy nasz dom będzie solidny i ładnie się prezentował.

Czytaj więcej:Ciasto kubuś przepis - Jak zrobić smaczny deser dla dzieci?

Dekorowanie domu z piernika lukrem i cukierkami

Bez odpowiednich ozdób nasz piernikowy domek będzie dość niepozorny. Dlatego kluczowym etapem jest jego dekoracja. Do tego celu idealnie nadaje się lukier i kolorowe cukierki.

Rodzaj lukru Zastosowanie
Biały Posypywanie dachu na wzór śniegu
Brązowy Imitowanie pni drzew, pieca, detali architektonicznych
Różowy, zielony, niebieski Ozdabianie okien, drzwi, detali

Jak przyklejać i układać ozdoby?

Lukier najwygodniej nakładać przy pomocy rękawa cukierniczego z małą końcówką. Nałożyć go można też za pomocą woreczka z gładkim końcem.

Cukierki przyklejamy niewielką ilością wody lub białka jajka. Z lizaków układamy szyby w oknach, z czekoladowych kuleczek robimy korki od pni drzew itd.

Całość wykańczamy posypką w postaci kolorowej lub błyszczącej dekstryny, cukru pudru czy wiórków kokosowych.

Pieczenie domu z piernika - porady i wskazówki

Pieczenie gotowego domu z piernika ma kluczowe znaczenie - tylko wtedy będzie smaczny i dłużej się zachowa.

Jak z piernika upiec dom najlepiej? Należy rozpalić piekarnik do 180 stopni i wstawić domek na około 10-15 minut, aż lekko zrumieni się i zbrązowieje. Następnie wyłączyć piekarnik, uchylać lekko drzwiczki i pozostawić do wystudzenia.

Można też piec piernikowy domek pod przykryciem, np. pod drugą blachą do pieczenia. Dzięki temu uniknie pękania i będzie bardziej wilgotny.

Na co zwrócić uwagę podczas pieczenia domu z piernika?

Należy pilnować, aby domek nie był za długo w piekarniku i nie przyrumienił się za mocno. Wtedy może pękać i stawać się zbyt suchy.

Ważne jest również, aby po wyjęciu z piekarnika schłodzić domek powoli i stopniowo. Gwałtowne studzenie mogłoby spowodować popękanie lukru i ozdób.

Jak zrobić dach z cukru lub lukru do domu z piernika

Dobrym pomysłem jest wykonanie dachu głównie z dekoracji, np. posypując go obficie cukrem pudrem, dekstryną lub wiórkami kokosowymi. Stworzy to efekt zaśnieżenia.

Można też zrobić lukrowy daszek w kolorze czerwonym, zielonym lub brązowym, imitujący dachówkę. W tym celu za pomocą rękawa cukierniczego tworzymy grubą warstwę lukru na całej powierzchni dachu.

Dekoracyjny komin z piernika

Aby nasz domek był jeszcze ładniejszy, możemy wykonać mały komin z oddzielnego kawałka ciasta piernikowego. Przyklejamy go lukrem do dachu i ozdabiamy tak samo jak cały domek.

Komin może być prosty lub mieć lekko pofalowaną górną część. Całość dopełniają wrzucone do środka kolorowe cukierki imitujące wylatujący dym.

Przechowywanie domu z piernika - jak zachować świeżość

Prawidłowo przechowany dom z piernika może zachować świeżość nawet przez kilka tygodni. Najlepiej umieścić go w szklanym naczyniu ze szczelną pokrywką.

Alternatywnie dom piernikowy można też zamknąć w pudełku po ciastkach, owiniętym dodatkowo folią spożywczą. Ważne, aby był odizolowany od powietrza i wilgoci.

Przechowywać należy w chłodnym i suchym miejscu. Idealna jest spiżarnia lub najchłodniejsza część lodówki.

W niskiej temperaturze i z dala od światła dom z piernika pozostanie apetyczny i chrupiący przez wiele tygodni od wykonania.

Podsumowanie

Dom z piernika to świetny pomysł na bożonarodzeniową ozdobę. W artykule przedstawiono przepis oraz techniki wykonania piernikowego domku krok po kroku - od przygotowania ciasta, przez formowanie ścian i dachu, aż po dekorację gotowej konstrukcji. Dowiesz się, jak ulepić realistycznie wyglądające cegiełki z ciasta i połączyć je w całość oraz jak przygotować i nałożyć lukier i kolorowe ozdoby.

Przeczytaj porady, aby Twój wymarzony dom z piernika był smaczny i ładnie się prezentował. Poznaj też sposoby na to, by piernikowy domek jak najdłużej zachował świeżość. Wykonanie go nie jest trudne, a efekt na pewno zachwyci domowników i gości na święta!

5 Podobnych Artykułów:

  1. Kara za zakopanie psa w ogrodzie: Co grozi za nielegalny pochówek?
  2. Najlepsze pomysły jak śmiesznie zapakować alkohol na prezent i zaskoczyć bliskich
  3. DIY jajko wielkanocne ze sznurka: Pomysł na nietuzinkową dekorację
  4. Jak wybrać idealny prezent na święta, który zaskoczy bliskich?
  5. Jak zapakować prezent dla dziecka: 7 kreatywnych pomysłów na wyjątkowe paczki

Zobacz więcej