lamotek.pl

Omlet ze szpinakiem i szynką • przepis • składniki • przygotowanie

Karol Okrasa serwuje przepis na udany poranek – omlet ze szpinakiem, szynką i kozim serem!

Omlet ze szpinakiem i szynką

Karol Okrasa serwuje przepis na udany poranek – omlet ze szpinakiem, szynką i kozim serem!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
cebula dymka - 1 szt.
jajko - 3 szt.
masło - 1 łyżka
olej - 2 łyżki
pomidorki koktajlowe - 6 szt.
sól - 1 szczypta
szynka gotowana - 80 g
ser kozi - 100 g
ząbek czosnku - 0,5 szt.
Szpinak Baby - 25 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY SKŁADNIKI:
Szynkę kroimy w drobną kostkę. Pół ząbka czosnku kroimy w cienkie plastry. Szpinak myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
2.SMAŻYMY SZYNKĘ:
Na patelnię wlewamy olej i chwilę podsmażamy szynkę.
3.PRZYGOTOWUJEMY OMLET:
Na małym ogniu na patelni roztapiamy kawałek masła. Wrzucamy szpinak z częścią czosnku. Odrobinę solimy. Chwilę blanszujemy. Patelnię ściągamy z ognia. Jaja wbijamy do miski i dobrze rozbijamy trzepaczką. Dodajemy sól i biały pieprz.
4.PODAJEMY OMLET:
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy kilka plasterków czosnku i wrzucamy pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem.
Omlet ze szpinakiem i szynką

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY SKŁADNIKI

Szynkę kroimy w drobną kostkę. Pół ząbka czosnku kroimy w cienkie plastry. Szpinak myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.

2

SMAŻYMY SZYNKĘ

Na patelnię wlewamy olej i chwilę podsmażamy szynkę.

3

PRZYGOTOWUJEMY OMLET

Na małym ogniu na patelni roztapiamy kawałek masła. Wrzucamy szpinak z częścią czosnku. Odrobinę solimy. Chwilę blanszujemy. Patelnię ściągamy z ognia. Jaja wbijamy do miski i dobrze rozbijamy trzepaczką. Dodajemy sól i biały pieprz.

4

PODAJEMY OMLET

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy kilka plasterków czosnku i wrzucamy pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

949,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

474,9 kcal

🥑

Tłuszcz

37 g

🌾

Węglowodany

5,1 g

🥬

Błonnik

29,3 g

💪

Białko

29,3 g

Podobne przepisy