lamotek.pl

Zupa z pomidorów i kopru włoskiego z posypką z grzanek i fety • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa w prawdziwie greckim stylu! Świetna alternatywa dla tradycyjnej pomidorówki, a zarazem doskonały pomysł na obiad.

Zupa z pomidorów i kopru włoskiego z posypką z grzanek i fety

Zupa w prawdziwie greckim stylu! Świetna alternatywa dla tradycyjnej pomidorówki, a zarazem doskonały pomysł na obiad.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier brązowy - 2 łyżeczki
tymianek świeży - 20 g
pomidor czerwony - 1,5 kg
cebula - 1 szt.
masło - 5 g
bulion warzywny - 500 ml
chleb tostowy - 80 g
ząbek czosnku - 0,5 szt.
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
fenkuł - 600 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
ser feta - 150 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.POMIDORY NACINAMY NA:
krzyż, zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na 1 minutę.
2.NASTĘPNIE ODCEDZAMY I:
przelewamy zimną wodą.
3.POMIDORY OBIERAMY ZE:
skórki i kroimy w grubą kostkę.
4.CEBULĘ SIEKAMY, PODSMAŻAMY:
na gorącej oliwie z oliwek przez 1 minutę aż do zeszklenia.
5.DODAJEMY POMIDORY, DUSIMY:
przez 3 minuty.
6.DOLEWAMY BULION:
warzywny.
7.DODAJEMY PRZECIER POMIDOROWY,:
sól, pieprz i 2 łyżeczki brązowego cukru i zagotowujemy.
8.GOTUJEMY PRZEZ 10:
minut pod przykryciem.
9.KOPER WŁOSKI OCZYSZCZAMY,:
liście kopru odkładamy na bok.
10.TWARDE ŁODYGI USUWAMY,:
głąby kroimy w cienkie paski.
11.DODAJEMY DO ZUPY:
i gotujemy przez kolejne 10-15 minut, aż będą miękkie.
12.KROMKI CHLEBA TOSTOWEGO:
smarujemy masłem, lekko podpiekamy, a następnie ścieramy na tarce, na grubych oczkach.
13.CZOSNEK OBIERAMY I:
przeciskamy przez praskę.
14.LIŚCIE TYMIANKU OBRYWAMY:
i siekamy wraz z odłożonymi na bok liśćmi kopru.
15.SER FETA KRUSZYMY:
na drobne kawałki, mieszamy z pozostałymi składnikami i doprawiamy pieprzem.
16.ZUPĘ DOPRAWIAMY I:
posypujemy przygotowanymi grzankami z fetą.
Zupa z pomidorów i kopru włoskiego z posypką z grzanek i fety

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

POMIDORY NACINAMY NA

krzyż, zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na 1 minutę.

2

NASTĘPNIE ODCEDZAMY I

przelewamy zimną wodą.

3

POMIDORY OBIERAMY ZE

skórki i kroimy w grubą kostkę.

4

CEBULĘ SIEKAMY, PODSMAŻAMY

na gorącej oliwie z oliwek przez 1 minutę aż do zeszklenia.

5

DODAJEMY POMIDORY, DUSIMY

przez 3 minuty.

6

DOLEWAMY BULION

warzywny.

7

DODAJEMY PRZECIER POMIDOROWY,

sól, pieprz i 2 łyżeczki brązowego cukru i zagotowujemy.

8

GOTUJEMY PRZEZ 10

minut pod przykryciem.

9

KOPER WŁOSKI OCZYSZCZAMY,

liście kopru odkładamy na bok.

10

TWARDE ŁODYGI USUWAMY,

głąby kroimy w cienkie paski.

11

DODAJEMY DO ZUPY

i gotujemy przez kolejne 10-15 minut, aż będą miękkie.

12

KROMKI CHLEBA TOSTOWEGO

smarujemy masłem, lekko podpiekamy, a następnie ścieramy na tarce, na grubych oczkach.

13

CZOSNEK OBIERAMY I

przeciskamy przez praskę.

14

LIŚCIE TYMIANKU OBRYWAMY

i siekamy wraz z odłożonymi na bok liśćmi kopru.

15

SER FETA KRUSZYMY

na drobne kawałki, mieszamy z pozostałymi składnikami i doprawiamy pieprzem.

16

ZUPĘ DOPRAWIAMY I

posypujemy przygotowanymi grzankami z fetą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1126,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

281,7 kcal

🥑

Tłuszcz

13,6 g

🌾

Węglowodany

31,7 g

🥬

Błonnik

11 g

💪

Białko

11 g

Podobne przepisy