lamotek.pl

Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyczne połączenie we włoskim stylu, czyli melon z szynką parmeńską! W dodatku podane z mozzarellą z bawolego mleka i odrobiną octów balsamicznych. Przygotuj sałatkę idealną na wiosnę.

Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą

Klasyczne połączenie we włoskim stylu, czyli melon z szynką parmeńską! W dodatku podane z mozzarellą z bawolego mleka i odrobiną octów balsamicznych. Przygotuj sałatkę idealną na wiosnę.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

melon miodowy - 0,5 szt.
melon Cantaloup - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
ocet balsamiczny biały - 1 łyżka
szynka parmeńska - 100 g
mięta świeża - 1 garść
mozzarella di bufala - 200 g
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
ocet balsamiczny - 3 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MELONY:
Melony pozbawiamy pestek. Ich miąższ kroimy w kostkę o boku ok. 1,5 cm i przekładamy do miski. W osobnej miseczce mieszamy ze sobą oliwę i jasny ocet balsamiczny. Tak przygotowanym dressingiem polewamy kawałki melonów.
2.KROIMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Szynkę parmeńską kroimy zależnie od preferencji w cienkie paski lub kawałki. Listki mięty dość grubo siekamy.
3.SCHŁADZAMY SAŁATKĘ:
Na melonie wymieszanym z białym octem balsamicznym układamy mozzarellę i kawałki szynki parmeńskiej. Całość oprószamy posiekaną miętą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki i schładzamy przez ok. 10-15 minut.
4.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Sałatkę podajemy na talerzach, bezpośrednio przed jedzeniem skrapiamy ją odrobiną octu balsamicznego.
Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MELONY

Melony pozbawiamy pestek. Ich miąższ kroimy w kostkę o boku ok. 1,5 cm i przekładamy do miski. W osobnej miseczce mieszamy ze sobą oliwę i jasny ocet balsamiczny. Tak przygotowanym dressingiem polewamy kawałki melonów.

2

KROIMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Szynkę parmeńską kroimy zależnie od preferencji w cienkie paski lub kawałki. Listki mięty dość grubo siekamy.

3

SCHŁADZAMY SAŁATKĘ

Na melonie wymieszanym z białym octem balsamicznym układamy mozzarellę i kawałki szynki parmeńskiej. Całość oprószamy posiekaną miętą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki i schładzamy przez ok. 10-15 minut.

4

PODAJEMY SAŁATKĘ

Sałatkę podajemy na talerzach, bezpośrednio przed jedzeniem skrapiamy ją odrobiną octu balsamicznego.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1333,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

333,3 kcal

🥑

Tłuszcz

18,7 g

🌾

Węglowodany

26,7 g

🥬

Błonnik

2,6 g

💪

Białko

16,8 g

Podobne przepisy

Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl