lamotek.pl

Focaccia na desce serów i wędlin • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj ucztę we włoskim stylu! Zaproś gości do kosztowania najlepszych smaków inspirowanych Italią. Domowa focaccia według przepisu Kingi podana na desce serów i wędlin na pewno mile ich zaskoczy.

Focaccia na desce serów i wędlin

Przygotuj ucztę we włoskim stylu! Zaproś gości do kosztowania najlepszych smaków inspirowanych Italią. Domowa focaccia według przepisu Kingi podana na desce serów i wędlin na pewno mile ich zaskoczy.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

woda - 310 ml
cukier - 10 g
drożdże suszone - 8 g
marchew - 2 szt.
mąka pszenna - 470 g
pomidorki koktajlowe - 8 szt.
por - 0,5 szt.
sól morska - 2 łyżeczki
rozmaryn świeży - 24 g
oliwki czarne - 400 g
mozzarella - 270 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
orzech włoski - 100 g
kiełbasa salami - 50 g
ser pecorino - 150 g
mortadela - 75 g
szynka parmeńska - 75 g
bazylia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN:
Drożdże łączymy w misce z ciepłą (nie gorącą) wodą i cukrem. Dodajemy oliwę z oliwek. Mieszamy. Odstawiamy na ok. 5 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
2.ZAGNIATAMY CIASTO:
W osobnej misce łączymy mąkę z solą. Mieszamy. Pośrodku tworzymy niewielkie wgłębienie, do którego następnie przelewamy wyrośnięty drożdżowy zaczyn. Delikatnie mieszamy i wyrabiamy ciasto na blacie oprószonym mąką aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli ciasto się klei, delikatnie podsypujemy je mąką.
3.PONOWNIE ZAGNIATAMY CIASTO:
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy na blacie i przekładamy do formy wysmarowanej oliwą z oliwek. Mocno dociskamy ciasto do dna i brzegów formy, rozprowadzając je po całej powierzchni.
4.PIECZEMY FOCACCIĘ:
Focaccię pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, aż ciasto się zarumieni.
5.UKŁADAMY  PRODUKTY NA DESCE:
Oliwę z oliwek przelewamy do małej miseczki. W osobnych miseczkach umieszczamy oliwki i orzechy włoskie.
Focaccia na desce serów i wędlin

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Drożdże łączymy w misce z ciepłą (nie gorącą) wodą i cukrem. Dodajemy oliwę z oliwek. Mieszamy. Odstawiamy na ok. 5 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.

2

ZAGNIATAMY CIASTO

W osobnej misce łączymy mąkę z solą. Mieszamy. Pośrodku tworzymy niewielkie wgłębienie, do którego następnie przelewamy wyrośnięty drożdżowy zaczyn. Delikatnie mieszamy i wyrabiamy ciasto na blacie oprószonym mąką aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli ciasto się klei, delikatnie podsypujemy je mąką.

3

PONOWNIE ZAGNIATAMY CIASTO

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy na blacie i przekładamy do formy wysmarowanej oliwą z oliwek. Mocno dociskamy ciasto do dna i brzegów formy, rozprowadzając je po całej powierzchni.

4

PIECZEMY FOCACCIĘ

Focaccię pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C, aż ciasto się zarumieni.

5

UKŁADAMY  PRODUKTY NA DESCE

Oliwę z oliwek przelewamy do małej miseczki. W osobnych miseczkach umieszczamy oliwki i orzechy włoskie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5892,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

982,1 kcal

🥑

Tłuszcz

61,1 g

🌾

Węglowodany

75,3 g

🥬

Błonnik

38,1 g

💪

Białko

38,1 g

Podobne przepisy

Focaccia na desce serów i wędlin - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl