lamotek.pl

Zupa tajska z kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Tajska zupa z kurczakiem to prawdziwa uczta dla zmysłów, która przenosi swoim smakiem prosto do egzotycznych zakątków Azji. Aromatyczne przyprawy, kremowe mleczko kokosowe i świeże zioła z nutką pikanterii tworzą kompozycję idealną dla fanów azjatyckiej kuchni i nie tylko.

Zupa tajska z kurczakiem

Tajska zupa z kurczakiem to prawdziwa uczta dla zmysłów, która przenosi swoim smakiem prosto do egzotycznych zakątków Azji. Aromatyczne przyprawy, kremowe mleczko kokosowe i świeże zioła z nutką pikanterii tworzą kompozycję idealną dla fanów azjatyckiej kuchni i nie tylko.

Czas przygotowania
195 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

woda - 2 l
wrzątek - 100 ml
pierś z kurczaka - 500 g
mleczko kokosowe - 400 ml
włoszczyzna - 1 szt.
makaron ryżowy - 35 g
limonka - 2 szt.
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
zielona pasta curry - 2 łyżeczki
imbir świeży - 0,5 szt.
liść laurowy - 2 szt.
ziele angielskie - 4 szt.
sos rybny - 2 łyżeczki
sos sojowy - 1 łyżeczka
sól - 2 łyżeczki
kolendra świeża - 5 gałązek
mięta świeża - 6 liści
olej - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MAKARON:
Do miski dodajemy makaron, a następnie zalewamy go wrzątkiem i przykrywamy na 4 minuty. Gdy zmięknie, przecedzamy go i odkładamy na bok.
2.PRZYGOTOWUJEMY BULION:
Wszystkie warzywa wchodzące w skład włoszczyzny myjemy i suszymy, a następnie obieramy. Kroimy w większe kawałki i wrzucamy do garnka. Całość zalewamy wodą i ustawiamy na kuchence na średnim ogniu.
3.DOPRAWIAMY BULION:
Do gotującego się bulionu dodajemy sól, ziele angielskie i liść laurowy. Mieszamy i zmniejszamy ogień do małego.
4.GOTUJEMY BULION:
Bulion powinien gotować się przez co najmniej 2 godziny (powinien w tym czasie zredukować swoją objętość do ok. 1,5 l). Po upływie wyznaczonego czasu przecedzamy bulion przez sito od wybranego naczynia, aby oddzielić go od wszystkich warzyw i ziół. Warzywa mogą przydać się do zrobienia innych dań, np. pasztetu. Garnek myjemy.
5.PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA:
Kurczaka starannie myjemy, a potem wycinamy wszystkie żyłki i ścięgna. Kroimy go w kostkę.
6.PODSMAŻAMY KURCZAKA Z CURRY:
W garnku rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy na nim pastę curry oraz pokrojonego kurczaka. Całość mieszamy, aż do momentu, w którym kurczak zmięknie, a białko się zetnie.
7.DODAJEMY BULION I INNE DODATKI:
Do garnka dolewamy bulion i zmniejszamy ogień do minimum. Imbir obieramy i ścieramy na tarce wprost do zupy. Gotujemy przez 10 minut, a potem dodajemy sos rybny i sojowy. Mieszamy i gotujemy przez kolejne 10 minut.
8.DODAJEMY MLECZKO KOKOSOWE, CHILI ORAZ MAKARON:
Do gotującej się zupy dodajemy mleczko kokosowe. Chili myjemy i kroimy w plastry i również wrzucamy do zupy. Dodajemy makaron. Mieszamy i gotujemy przez maksymalnie 2 minuty.
9.DODAJEMY LIMONKĘ:
Limonkę starannie myjemy, a potem kroimy na pół. Jedną połowę kroimy w półplasterki (posłuży nam jako ozdoba), a z reszty wyciskamy sok i dodajemy go do zupy. Ściągamy garnek z kuchenki.
10.PODAJEMY ZUPĘ:
Zupę wraz z makaronem rozlewamy do miseczek i dekorujemy kolendrą, plastrami limonki oraz miętą. Pyszna, tajska zupa z kurczakiem jest gotowa!
Zupa tajska z kurczakiem

Czas przygotowania

195 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MAKARON

Do miski dodajemy makaron, a następnie zalewamy go wrzątkiem i przykrywamy na 4 minuty. Gdy zmięknie, przecedzamy go i odkładamy na bok.

2

PRZYGOTOWUJEMY BULION

Wszystkie warzywa wchodzące w skład włoszczyzny myjemy i suszymy, a następnie obieramy. Kroimy w większe kawałki i wrzucamy do garnka. Całość zalewamy wodą i ustawiamy na kuchence na średnim ogniu.

3

DOPRAWIAMY BULION

Do gotującego się bulionu dodajemy sól, ziele angielskie i liść laurowy. Mieszamy i zmniejszamy ogień do małego.

4

GOTUJEMY BULION

Bulion powinien gotować się przez co najmniej 2 godziny (powinien w tym czasie zredukować swoją objętość do ok. 1,5 l). Po upływie wyznaczonego czasu przecedzamy bulion przez sito od wybranego naczynia, aby oddzielić go od wszystkich warzyw i ziół. Warzywa mogą przydać się do zrobienia innych dań, np. pasztetu. Garnek myjemy.

5

PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA

Kurczaka starannie myjemy, a potem wycinamy wszystkie żyłki i ścięgna. Kroimy go w kostkę.

6

PODSMAŻAMY KURCZAKA Z CURRY

W garnku rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy na nim pastę curry oraz pokrojonego kurczaka. Całość mieszamy, aż do momentu, w którym kurczak zmięknie, a białko się zetnie.

7

DODAJEMY BULION I INNE DODATKI

Do garnka dolewamy bulion i zmniejszamy ogień do minimum. Imbir obieramy i ścieramy na tarce wprost do zupy. Gotujemy przez 10 minut, a potem dodajemy sos rybny i sojowy. Mieszamy i gotujemy przez kolejne 10 minut.

8

DODAJEMY MLECZKO KOKOSOWE, CHILI ORAZ MAKARON

Do gotującej się zupy dodajemy mleczko kokosowe. Chili myjemy i kroimy w plastry i również wrzucamy do zupy. Dodajemy makaron. Mieszamy i gotujemy przez maksymalnie 2 minuty.

9

DODAJEMY LIMONKĘ

Limonkę starannie myjemy, a potem kroimy na pół. Jedną połowę kroimy w półplasterki (posłuży nam jako ozdoba), a z reszty wyciskamy sok i dodajemy go do zupy. Ściągamy garnek z kuchenki.

10

PODAJEMY ZUPĘ

Zupę wraz z makaronem rozlewamy do miseczek i dekorujemy kolendrą, plastrami limonki oraz miętą. Pyszna, tajska zupa z kurczakiem jest gotowa!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1880,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

313,5 kcal

🥑

Tłuszcz

15,5 g

🌾

Węglowodany

21,5 g

🥬

Błonnik

4,1 g

💪

Białko

22,3 g

Podobne przepisy

Zupa tajska z kurczakiem - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl