lamotek.pl

Zupa rybna z karpia • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa z karpia i kapuśniak w jednym! Pyszne połączenie świątecznych smaków, które może zagościć na Twoim stole.

Zupa rybna z karpia

Zupa z karpia i kapuśniak w jednym! Pyszne połączenie świątecznych smaków, które może zagościć na Twoim stole.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

korzeń pietruszki - 1 szt.
cytryna - 1 szt.
por - 1 szt.
karp filet - 2 szt.
marchew - 2 szt.
borowiki suszone - 15 g
ziele angielskie - 4 szt.
liść laurowy - 5 szt.
ząbek czosnku - 0,5 szt.
kapusta kiszona - 200 g
masło - 50 g
olej rzepakowy - 10 ml
ocet - 2 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidory krojone z puszki - 120 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE FILETY Z:
karpia oczyszczamy ze skóry i ości brzusznych, odstawiamy.
2.CZĘŚCI POZOSTAŁE Z:
oczyszczania karpia zalewamy zimną woda, dodajemy 2 liście laurowe oraz 2 ziarna ziela angielskiego i gotujemy w celu otrzymania wywaru.
3.OCZYSZCZONE PŁATY KARPIA:
kroimy na mniejsze kawałki, w paski, przekładamy je do miski.
4.DOPRAWIAMY 2 ŁYŻECZKAMI:
posiekanego czosnku oraz 2 dużymi szczyptami posiekanego kopru.
5.CAŁOŚĆ SKRAPIAMY 2:
łyżeczkami zwykłego octu spirytusowego, doprawiamy niewielką ilością skórki z cytryny, solą i pieprzem oraz kilkoma kroplami oleju rzepakowego.
6.ODSTAWIAMY NA 10:
minut.
7.DO GARNKA WLEWAMY:
niewielką ilość oleju rzepakowego, dodajemy masło (pokrojone na mniejsze kosteczki).
8.GDY MASŁO SIE:
rozpuści, dodajemy warzywa − marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę.
9.DODAJEMY 3 LIŚCIE:
laurowe i 2 ziarna ziela angielskiego.
10.DODAJEMY PODGOTOWANE I:
pokrojone w cienkie paski suszone borowiki oraz lekko przesiekaną surową kiszoną kapustę. MIESZAMY.
11.CAŁOŚĆ DELIKATNIE PODDUSZAMY,:
dodajemy sól, pieprz i czekamy.
12.GDY MARCHEWKA ZROBI:
się już miękka, dodajemy pokrojony na mniejsze części por i pomidory pelati.
13.MIESZAMY, GOTUJEMY, DODAJEMY:
sól i jeszcze trochę czosnku.
14.DO GARNKA PRZELEWAMY:
wywar (przecedzamy go przez sitko).
15.ZAGOTOWUJEMY, NASTĘPNIE JESZCZE:
przez pewien czas gotujemy.
16.GDY MARCHEWKA I:
pietruszka są już miękkie, dodajemy niewielką ilość startej skórki z cytryny.
17.ZMNIEJSZAMY OGIEŃ I:
dodajemy kawałki zamarynowanego karpia (kawałki karpia powinny się delikatnie parzyć). GOTUJEMY.
18.DODAJEMY POZOSTAŁĄ ILOŚĆ:
kopru i delikatnie mieszamy (tak, by nie rozerwać kawałków ryby).
19.GOTUJEMY 3-4:
minuty.
20.RYBNY KAPUŚNIAK:
zagotowujemy. NASTĘPNIE WYKŁADAMY NA: talerze.
Zupa rybna z karpia

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE FILETY Z

karpia oczyszczamy ze skóry i ości brzusznych, odstawiamy.

2

CZĘŚCI POZOSTAŁE Z

oczyszczania karpia zalewamy zimną woda, dodajemy 2 liście laurowe oraz 2 ziarna ziela angielskiego i gotujemy w celu otrzymania wywaru.

3

OCZYSZCZONE PŁATY KARPIA

kroimy na mniejsze kawałki, w paski, przekładamy je do miski.

4

DOPRAWIAMY 2 ŁYŻECZKAMI

posiekanego czosnku oraz 2 dużymi szczyptami posiekanego kopru.

5

CAŁOŚĆ SKRAPIAMY 2

łyżeczkami zwykłego octu spirytusowego, doprawiamy niewielką ilością skórki z cytryny, solą i pieprzem oraz kilkoma kroplami oleju rzepakowego.

6

ODSTAWIAMY NA 10

minut.

7

DO GARNKA WLEWAMY

niewielką ilość oleju rzepakowego, dodajemy masło (pokrojone na mniejsze kosteczki).

8

GDY MASŁO SIE

rozpuści, dodajemy warzywa − marchewkę i pietruszkę pokrojone w kostkę.

9

DODAJEMY 3 LIŚCIE

laurowe i 2 ziarna ziela angielskiego.

10

DODAJEMY PODGOTOWANE I

pokrojone w cienkie paski suszone borowiki oraz lekko przesiekaną surową kiszoną kapustę. MIESZAMY.

11

CAŁOŚĆ DELIKATNIE PODDUSZAMY,

dodajemy sól, pieprz i czekamy.

12

GDY MARCHEWKA ZROBI

się już miękka, dodajemy pokrojony na mniejsze części por i pomidory pelati.

13

MIESZAMY, GOTUJEMY, DODAJEMY

sól i jeszcze trochę czosnku.

14

DO GARNKA PRZELEWAMY

wywar (przecedzamy go przez sitko).

15

ZAGOTOWUJEMY, NASTĘPNIE JESZCZE

przez pewien czas gotujemy.

16

GDY MARCHEWKA I

pietruszka są już miękkie, dodajemy niewielką ilość startej skórki z cytryny.

17

ZMNIEJSZAMY OGIEŃ I

dodajemy kawałki zamarynowanego karpia (kawałki karpia powinny się delikatnie parzyć). GOTUJEMY.

18

DODAJEMY POZOSTAŁĄ ILOŚĆ

kopru i delikatnie mieszamy (tak, by nie rozerwać kawałków ryby).

19

GOTUJEMY 3-4

minuty.

20

RYBNY KAPUŚNIAK

zagotowujemy. NASTĘPNIE WYKŁADAMY NA: talerze.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1435,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

358,9 kcal

🥑

Tłuszcz

19,4 g

🌾

Węglowodany

25,5 g

🥬

Błonnik

23,3 g

💪

Białko

23,3 g

Podobne przepisy