lamotek.pl

Zupa koperkowa z klopsikami drobiowymi • przepis • składniki • przygotowanie

Lekka zupa koperkowa ze smaczną wkładką – klopsikami z mięsa drobiowego – zasmakuje całej rodzinie. Niech Twoja kuchnia wypełni się zapachami lata!

Zupa koperkowa z klopsikami drobiowymi

Lekka zupa koperkowa ze smaczną wkładką – klopsikami z mięsa drobiowego – zasmakuje całej rodzinie. Niech Twoja kuchnia wypełni się zapachami lata!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion drobiowy - 2 l
marchew - 3 szt.
masło - 2 łyżki
śmietana 18% - 150 ml
ziemniak - 5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 1 szt.
świeży koperek - 1 łyżka
mleko - 50 ml
olej rzepakowy - 2 łyżki
natka pietruszki - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
mięso indycze mielone - 300 g
mąka pszenna - 50 g
czerstwe pieczywo pszenne - 40 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KLOPSIKI:
Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, jajko, zioła i przyprawy. Wyrabiamy bardzo dokładnie na jednolitą masę. Formujemy małe kulki i obtaczamy je delikatnie w mące, nadmiar otrząsając. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złot kolor.
2.GOTUJEMY ZUPĘ:
W garnku rozgrzewamy masło, wsypujemy ziemniaki oraz marchewkę i smażymy ok. 5 minut. Zalewamy warzywa gorącym bulionem i gotujemy razem przez ok. 10 minut. Dodajemy usmażone klopsiki i gotujemy kolejne 5 minut. Śmietankę mieszamy z koperkiem, wlewamy do zupy, podgotowujemy jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zupa koperkowa z klopsikami drobiowymi

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KLOPSIKI

Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, jajko, zioła i przyprawy. Wyrabiamy bardzo dokładnie na jednolitą masę. Formujemy małe kulki i obtaczamy je delikatnie w mące, nadmiar otrząsając. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złot kolor.

2

GOTUJEMY ZUPĘ

W garnku rozgrzewamy masło, wsypujemy ziemniaki oraz marchewkę i smażymy ok. 5 minut. Zalewamy warzywa gorącym bulionem i gotujemy razem przez ok. 10 minut. Dodajemy usmażone klopsiki i gotujemy kolejne 5 minut. Śmietankę mieszamy z koperkiem, wlewamy do zupy, podgotowujemy jeszcze chwilę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2090,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

261,3 kcal

🥑

Tłuszcz

12,6 g

🌾

Węglowodany

22,9 g

🥬

Błonnik

15,2 g

💪

Białko

15,2 g

Podobne przepisy

Zupa koperkowa z klopsikami drobiowymi - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl