lamotek.pl

Zupa jarzynowa z pastą ziołową • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszna zupa z doskonałą pastą z pietruszki, bazylii, parmezanu i orzeszków pinii!

Zupa jarzynowa z pastą ziołową

Pyszna zupa z doskonałą pastą z pietruszki, bazylii, parmezanu i orzeszków pinii!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 12 g
bulion warzywny - 1 l
cebula - 1 szt.
cukinia - 150 g
pieprz czarny - 1 szczypta
fasola biała z puszki - 250 g
fasola szparagowa - 200 g
liść laurowy - 1 szt.
masło - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
parmezan - 30 g
natka pietruszki - 10 g
por - 1 szt.
sól - 1 szczypta
ziemniak - 250 g
orzeszki piniowe - 20 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ZIELONE WARZYWA:
Cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Por i cukinię myjemy. Por kroimy w krążki, cukinię kroimy na pół, a następnie w plasterki. Wszystko smażymy na rozgrzanym maśle przez 5 minut aż do zeszklenia. W międzyczasie fasolkę oczyszczamy i kroimy na pół. Warzywa zalewamy gorącym bulionem, dodajemy fasolkę i liść laurowy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY PISTOU – PASTĘ ZIOŁOWĄ:
Obrywamy listki ziół. Miksujemy z orzeszkami pinii i pokrojonym w kostkę parmezanem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, dolewamy oliwę z oliwek i doprawiamy solą.
3.PODAJEMY ZUPĘ:
Białą fasolę odcedzamy, płuczemy i osączamy. Dodajemy do zupy i gotujemy razem przez kolejne 5-10 minut. Zupę doprawiamy do smaku, przelewamy do misek i dodajemy trochę pasty ziołowej.
Zupa jarzynowa z pastą ziołową

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ZIELONE WARZYWA

Cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Por i cukinię myjemy. Por kroimy w krążki, cukinię kroimy na pół, a następnie w plasterki. Wszystko smażymy na rozgrzanym maśle przez 5 minut aż do zeszklenia. W międzyczasie fasolkę oczyszczamy i kroimy na pół. Warzywa zalewamy gorącym bulionem, dodajemy fasolkę i liść laurowy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY PISTOU – PASTĘ ZIOŁOWĄ

Obrywamy listki ziół. Miksujemy z orzeszkami pinii i pokrojonym w kostkę parmezanem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, dolewamy oliwę z oliwek i doprawiamy solą.

3

PODAJEMY ZUPĘ

Białą fasolę odcedzamy, płuczemy i osączamy. Dodajemy do zupy i gotujemy razem przez kolejne 5-10 minut. Zupę doprawiamy do smaku, przelewamy do misek i dodajemy trochę pasty ziołowej.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1431,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

238,6 kcal

🥑

Tłuszcz

9,8 g

🌾

Węglowodany

31 g

🥬

Błonnik

8,7 g

💪

Białko

8,7 g

Podobne przepisy