lamotek.pl

Surówka z młodej kapusty z groszkiem i kukurydzą • przepis • składniki • przygotowanie

Marzy Ci się łatwa do przygotowania, świeża i delikatna surówka? Nie ma nic prostszego, jak tylko skorzystać z pełnego warzyw przepisu Kingi! Sprawdź, jakie to dobre!

Surówka z młodej kapusty z groszkiem i kukurydzą

Marzy Ci się łatwa do przygotowania, świeża i delikatna surówka? Nie ma nic prostszego, jak tylko skorzystać z pełnego warzyw przepisu Kingi! Sprawdź, jakie to dobre!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

młoda kapusta - 500 g
groszek zielony, świeży - 100 g
kukurydza ziarna - 100 g
marchew - 150 g
jogurt naturalny - 200 g
majonez - 80 g
oliwa z oliwek - 10 g
sok z cytryny - 1 łyżka
sól - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 0,25 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE GROSZKU I KUKURYDZY:
Do pojemnika termorobota kuchennego MC Smart wlewamy 500 ml zimnej wody. Groszek i kukurydzę umieszczamy we wkładzie do gotowania, a ten montujemy w pojemniku miksującym. Gotujemy warzywa, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura 120°C / czas 8 minut / obroty 1.Ostrożnie wyjmujemy wkład, następnie studzimy warzywa, polewając je zimną wodą, i odkładamy. Pojemnik myjemy i osuszamy.
2.PRZYGOTOWANIE DRESSINGU:
Do pojemnika miksującego dodajemy jogurt naturalny, majonez, oliwę, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Wszystko mieszamy, wykorzystując programgotowaniewg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 5. Po wymieszaniu wszystko przekładamy do innego naczynia.
3.PRZYGOTOWANIE WARZYW:
Kapustę kroimy w kostkę (4 cm) i dodajemy ją do pojemnika miksującego. Za pomocą termorobota kuchennego MC Smart siekamy ją, wykorzystując programgotowaniewg własnych ustawień / czas 7 sekund / obroty 6. Posiekaną kapustę przekładamy do innego naczynia.
4.PRZYGOTOWANIE SURÓWKI:
Przygotowane wcześniej składniki surówki – posiekaną kapustę, dressing, groszek i kukurydzę – dodajemy do pojemnika miksującego. Całość mieszamy, wykorzystując programgotowaniewg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 1.
5.PODAJEMY SURÓWKĘ:
Surówkę przekładamy do stosownego naczynia (miski lub głębokiego talerza) i podajemy.
Surówka z młodej kapusty z groszkiem i kukurydzą

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE GROSZKU I KUKURYDZY

Do pojemnika termorobota kuchennego MC Smart wlewamy 500 ml zimnej wody. Groszek i kukurydzę umieszczamy we wkładzie do gotowania, a ten montujemy w pojemniku miksującym. Gotujemy warzywa, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / temperatura 120°C / czas 8 minut / obroty 1.Ostrożnie wyjmujemy wkład, następnie studzimy warzywa, polewając je zimną wodą, i odkładamy. Pojemnik myjemy i osuszamy.

2

PRZYGOTOWANIE DRESSINGU

Do pojemnika miksującego dodajemy jogurt naturalny, majonez, oliwę, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Wszystko mieszamy, wykorzystując programgotowaniewg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 5. Po wymieszaniu wszystko przekładamy do innego naczynia.

3

PRZYGOTOWANIE WARZYW

Kapustę kroimy w kostkę (4 cm) i dodajemy ją do pojemnika miksującego. Za pomocą termorobota kuchennego MC Smart siekamy ją, wykorzystując programgotowaniewg własnych ustawień / czas 7 sekund / obroty 6. Posiekaną kapustę przekładamy do innego naczynia.

4

PRZYGOTOWANIE SURÓWKI

Przygotowane wcześniej składniki surówki – posiekaną kapustę, dressing, groszek i kukurydzę – dodajemy do pojemnika miksującego. Całość mieszamy, wykorzystując programgotowaniewg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 1.

5

PODAJEMY SURÓWKĘ

Surówkę przekładamy do stosownego naczynia (miski lub głębokiego talerza) i podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1524,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

254,1 kcal

🥑

Tłuszcz

13,4 g

🌾

Węglowodany

24,8 g

🥬

Błonnik

4,5 g

💪

Białko

7,1 g

Podobne przepisy

Surówka z młodej kapusty z groszkiem i kukurydzą - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl