Zupa gyros • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczna zupa pełna warzyw, mięsa i sera feta. Świetnie sprawdzi się w chłodniejszy wieczór. Sprawdź jak prosto ją zrobić!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj
termorobota MC Smart
ROZDRABNIANIE CEBULI I CZOSNKU
OBRAĆ CEBULE I ZĄBKI CZOSNKU.
CEBULE PRZEPOŁOWIĆ I RAZEM Z CZOSNKIEM WŁOŻYĆ DO POJEMNIKA MIKSUJĄCEGO.
ROZDRABNIAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 8 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 6.
ROZDRABNIANIE PAPRYKI I PIECZAREK
Oczyścić paprykę i pieczarki.
Paprykę pokroić na ćwiartki, oczyścić z nasion, usunąć szypułki, umyć w środku i z wierzchu i razem z grzybami włożyć do pojemnika miksującego.
Rozdrabniać z grubsza (z zatkniętą miarką) 6 sekund/prędkość 5.
Zawartość pojemnika przełożyć do innego naczynia.
SMAŻENIE MIĘSA DO POJEMNIKA
wlać oliwę z oliwek i smażyć w niej (bez miarki) pokrojone w paski mięso gyros, ustawiwszy program przysmażanie/12 minut.
GOTOWANIE ZUPY DODAĆ ROZDROBNIONE
warzywa, przecier pomidorowy, ciepły bulion warzywny, fetę w dużych kawałkach, ½ łyżeczki soli oraz 2 czubki noża pieprzu i gotować powoli (bez miarki), ustawiwszy mieszanie/25 minut/prędkość 1/95°C.
Dla ochrony przed pryskaniem na pokrywie pojemnika umieścić wkład do gotowania.
PODANIE ZUPY DODAĆ ŚMIETANĘ
i krótko gotować (bez miarki) z pozostałymi składnikami, ustawiwszy mieszanie/1 minuta/prędkość 1/95°C.
Przyprawić solą oraz pieprzem, wymieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszy mieszanie/15 sekund/prędkość 1 i serwować.
RADA
Długie paski mięsa przed smażeniem warto pokroić na mniejsze kawałki, żeby nie zawijały się wokół noży.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2971,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
495,2 kcal
Tłuszcz
30,1 g
Węglowodany
20,5 g
Błonnik
36,1 g
Białko
36,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chlebowa zapiekanka z mięsa mielonego
Przepyszne mięso z warzywami i pachnącymi serowymi bułeczkami. Świetna propozycja na przyjęcie lub rodzinny obiad!

Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami
Gołąbki po grecku, czyli dolmades z mięsno-ryżowym farszem, polecają się na lekki obiad lub imprezową przekąskę! Przygotuj je, korzystając z przepisu Karola!

Jadłospis malucha: 4 przepisy
Śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja – pomysł na jadłospis malucha według Kingi Paruzel! Sprawdź nasze dania dla dzieci!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka tortowa na szpinakowym biszkopcie
Wyjątkowa forma podania sałatki, która świetnie sprawdzi się na Wielkanoc. Przygotuj ten zjawiskowy tort sałatkowy i zaskocz bliskich pyszną przekąską.

Wegański deser czekoladowy z chia
Napoje roślinne to świetna baza do przygotowania pożywnych i pysznych deserów roślinnych. Wykorzystaj napój sojowy, nasiona chia i czekoladę, by zdrowo osłodzić sobie dzień!

Truskawkowe tiramisu
Truskawkowe tiramisu, czyli przepyszny deser inspirowany tradycyjną, słodką, włoską przekąską. Przygotuj go i ciesz się smakiem świeżych truskawek w wyjątkowej odsłonie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pastrami po filadelfijsku
Macie wolne 15 minut? Tak? To poznajcie prosty oraz szybki przepis Kingi na pastrami po filadelfijsku. Poczujcie północnoamerykańskie smaki i aromaty. Gotowi? Czas start!

Domowe tacos z krewetkami, mango i chili
Domowe tacos z mąki kukurydzianej świetnie smakują z sałatką z krewetek! Przygotuj ją i sprawdź, jak owoce morza komponują się z mango, chili i kolendrą!

Sernik na zimno z mango i nasionami chia
Orzeźwiający sernik na zimno o smaku mango i cytryny z kokosową nutą. To świetny pomysł na deser w ciepły dzień i nie tylko!