Tarta Cytrynowa • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na wyśmienitą tartę na słodko? Przygotuj deser Pawła z orzeźwiającym kremem oraz puszystą bezą!

Czas przygotowania
110 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ FOREMKĘ DO
tarty lub tortownicę o średnicy około 22-24 cm lub 3 foremki do minitarty o średnicy 14 cm.
CIASTO KRUCHE ROBIMY
kruche ciasto: Kroimy masło na mniejsze części.
MĄKĘ PRZESIEWAMY NA
blat lub do miski.
ROBIMY W MĄCE
zagłębienie i dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtka oraz otartą skórkę z cytryny.
DUŻYM NOŻEM LUB
łopatką łączymy składniki, siekając je, a następnie delikatnie zaczynamy zagniatać ciasto. WAŻNE!.
CIASTA NIE ZAGNIATAĆ
zbyt długo, bo po wypieczeniu się skurczy.
GOTOWE CIASTO WSTAWIAMY
do lodówki na minimum 1 godzinę.
PO SCHŁODZENIU CIASTO
rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i rozkładamy, wykładamy nim formę.
PIECZEMY W PIEKARNIKU
z termoobiegiem w temperaturze około 170ºC mniej więcej 15 minut (bez termoobiegu ciasto powinno się piec 15-20 minut w temperaturze 180-190ºC).
KREM CYTRYNOWY DO
garnka wlewamy jajka, wino, śmietankę i wsypujemy cukier puder.
GOTUJEMY NA ŚREDNIM
ogniu, ciągle ubijając rózgą.
GDY MASA ZACZNIE
tężeć, wlewamy sok z cytryny i przez chwilę jeszcze trzymamy garnek na kuchence.
KIEDY MASA BĘDZIE
gęsta, dodajemy miękkie masło, otartą skórkę i dokładnie mieszamy.
TAK PRZYGOTOWANY KREM
wylewamy na upieczone wcześniej kruche ciasto, a następnie ponownie wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem o temperaturze około 150ºC na 12-20 minut w zależności od wielkości tarty.
(BEZ TERMOOBIEGU CIASTO
powinno się piec 15-22 minut w temperaturze 165ºC).
Z 2 BIAŁEK,
które zostały po wykonaniu ciasta kruchego, robimy bezę: białka ubijamy mikserem na średnich obrotach.
WINO GOTUJEMY Z
cukrem około 3 minut po zagotowaniu.
UBITE BIAŁKA ZALEWAMY
gorącym winem z cukrem i ubijamy na sztywną pianę na wysokich obrotach.
TAK UBITĄ MASĘ
z białek wkładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskamy na tartę niewielkie stożki lub rozetki.
NASTĘPNIE OPALAMY JE
palnikiem lub wstawiamy do piekarnika z włączoną górną grzałką rozgrzanego do temperatury 210ºC na mniej więcej 2-3 minuty, aby beza ładnie się zarumieniła.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3556,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
889,2 kcal
Tłuszcz
45,8 g
Węglowodany
95,3 g
Błonnik
18,3 g
Białko
18,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowane szaszłyki z kurczaka
Przekonaj się, jak soczyste mogą być szaszłyki z kurczaka. To zasługa cytryn i marynaty z białym winem.

Bułki maślane
To doskonały dodatek do śniadania na słodko. Smakują tak samo wyśmienicie z dodatkami, jak i bez.

Pumpkin spice latte
Klasyk wśród napojów pachnących jesienią, czyli dyniowe latte. Poświęć kilka chwil i ciesz się kawą jak z kawiarni we własnym domu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
Orzeźwiający czy rozgrzewający? Sprawdź, która wersja kompotu bardziej Ci zasmakuje!

Sernik piernikowy
Sernik czy piernik? Najlepiej… jedno i drugie! Pyszne ciasto łączące w sobie smaki obu wypieków zrobisz w kilka chwil!

Pita z jagnięciną
Karol Okrasa pokaże Ci, jak przygotować klasykę kuchni greckiej – delikatne chlebki pita wypełnione aromatyczną jagnięciną i jogurtowym sosem z miętą!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierogi z kaczką
Wypróbuj przepis na pierogi z aromatycznym farszem z mięsem kaczki i żurawiną!

Sos aioli
części Europy. Połączenie czosnku z oliwą tworzy niezapomniany smak, który podbił serca

Biszkopciki z galaretką malinową
Chrupiące biszkopciki, malinowa galaretka i polewa czekoladowa – zobacz, jak przygotować pyszny i efektowny deser!