Żeberka z tempehu • przepis • składniki • przygotowanie
Roślinne żeberka z tempehu to świetny pomysł na grillowanie bez mięsa. Koniecznie wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jakie to smaczne i proste!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY TEMPEH NA PARZE
W garnku zagotowujemy wodę i umieszczamy na nim sito, do którego wkładamy tempeh. Gotujemy na parze około 10 minut – ten zabieg sprawi, że pozbędziemy się gorzkiego smaku, a marynata będzie lepiej się wchłaniać. Tempeh wyjmujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w słupki (1 cm).
MARYNUJEMY TEMPEH
Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Umieszczamy tempeh na dużej patelni i zalewamy marynatą tak, aby całkowicie go pokryła (jeżeli jest taka możliwość, odstawiamy tempeh co najmniej na godzinę, aby się dobrze zamarynował). Całość gotujemy na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
734,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
367,1 kcal
Tłuszcz
12 g
Węglowodany
44,9 g
Błonnik
22,6 g
Białko
22,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Trufle z batatów
Całkowicie roślinne słodkości, które przygotujesz z batatów, czekolady i daktyli? To musi być przepis Kingi! Sprawdź, jak smakują najlepsze wegańskie trufle.

Stek wołowy z ziemniaczkami i musem z pieczonego czosnku
Ziemniaczki i steki z polędwicy smażone w beztłuszczowej frytkownicy z dodatkiem aromatycznego musu z czosnku. To idealne danie, które chociaż jest proste w przygotowaniu, z pewnością wzbudzi podziw.

Świąteczne bułeczki
Przygotuj domowe bułeczki z różnymi posypkami – na słono lub na ostro. To pyszny i oryginalny pomysł na świąteczne śniadanie dla całej rodziny. Z termorobotem MC Smart przygotujesz je bardzo szybko!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Carskie tosty
Jaki jest idealny tost śniadaniowy według Karola Okrasy? Taki, który składa się z aromatycznego gęstego beszamelu, ciągnącego się sera i zblanszowanego szpinaku. Carski tost to zapowiedź doskonałego dnia!

Kluski z kaszy manny ze skwarkami
Wyjątkowe kluski z kaszy manny z parmezanem, okraszone aromatycznymi skwarkami. Koniecznie wypróbuj ten przepis i ciesz się pysznym lunchem!

Szakszuka z kaszą pęczak
Jesteś miłośnikiem szakszuki? Wypróbuj przepis Karola na szakszukę z kaszą pęczak. To idealny przepis na leniwe weekendowe śniadanie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym
Niezwykle prosty przepis na domowe kluski ziemniaczane i aromatyczny sos grzybowy przygotowane przy użyciu robota kuchennego MC Smart.

Zupa pomidorowa z domowym makaronem
Pieczone warzywa i własnoręcznie robiony makaron Karol połączył w tradycyjnej zupie pomidorowej! Smakuje tak dobrze jak u babci!

Deser buraczano-truskawkowy z sosem wiśniowym i musli
Krem z buraków, truskawek i wiśni to idealna odpowiedź na pożywny deser lub doskonałe śniadanie. Doskonały w dniu przygotowania, ale także na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce. Podaj go z musli lub innymi ulubionymi dodatkami!