lamotek.pl

Wegański makaron udon z tofu i warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Sekretem makaronu w stylu azjatyckim jest sos. Jak go zrobić, by był jak najbliższy klasyce? Sprawdź przepis na wegański udon z tofu w panierce – to prosty w przygotowaniu makaron, który zaskoczy Cię złożonym i głębokim smakiem.

Wegański makaron udon z tofu i warzywami

Sekretem makaronu w stylu azjatyckim jest sos. Jak go zrobić, by był jak najbliższy klasyce? Sprawdź przepis na wegański udon z tofu w panierce – to prosty w przygotowaniu makaron, który zaskoczy Cię złożonym i głębokim smakiem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

tofu - 180 g
Fasola edamame, mrożona - 200 g
makaron udon - 400 g
marchew - 1 szt.
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
pieczarka - 100 g
ząbek czosnku - 2 szt.
ocet ryżowy - 1 łyżeczka
olej słonecznikowy - 2 łyżki
sos sojowy - 3 łyżki
sos tajski - 2 łyżeczki
sos teriyaki - 1 łyżeczka
syrop klonowy - 1 łyżka
cebula dymka - 1 szt.
sezam biały - 45 g
limonka - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY TOFU:
Tofu owijamy w ręcznik papierowy, chwilę dociskamy i odkładamy na ok. 10 minut, by ręczniki wchłonęły nadmiar płynu. Odciśnięte tofu kroimy w kostkę i łączymy w miseczce z mąką ziemniaczaną. Mieszamy, by mąka dokładnie oblepiła kawałki tofu.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Drobno posiekany czosnek łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami sosu. Mieszamy.
3.SMAŻYMY MAKARON UDON:
Pieczarki pokrojone na cząstki smażymy w woku na rozgrzanym oleju ok. 2-3 minut. Dodajemy marchewkę pokrojoną w słupki i ugotowaną wcześniej fasolkę edamame. Smażymy kolejne 2-3 minuty.
4.PODAJEMY DANIE:
Makaron udon przekładamy na talerze. Z wierzchu skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki, oprószamy sezamem i posiekanym szczypiorem dymki.
Wegański makaron udon z tofu i warzywami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY TOFU

Tofu owijamy w ręcznik papierowy, chwilę dociskamy i odkładamy na ok. 10 minut, by ręczniki wchłonęły nadmiar płynu. Odciśnięte tofu kroimy w kostkę i łączymy w miseczce z mąką ziemniaczaną. Mieszamy, by mąka dokładnie oblepiła kawałki tofu.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Drobno posiekany czosnek łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami sosu. Mieszamy.

3

SMAŻYMY MAKARON UDON

Pieczarki pokrojone na cząstki smażymy w woku na rozgrzanym oleju ok. 2-3 minut. Dodajemy marchewkę pokrojoną w słupki i ugotowaną wcześniej fasolkę edamame. Smażymy kolejne 2-3 minuty.

4

PODAJEMY DANIE

Makaron udon przekładamy na talerze. Z wierzchu skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki, oprószamy sezamem i posiekanym szczypiorem dymki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1836,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

918,4 kcal

🥑

Tłuszcz

38,5 g

🌾

Węglowodany

107,4 g

🥬

Błonnik

6,7 g

💪

Białko

38,5 g

Podobne przepisy

Wegański makaron udon z tofu i warzywami - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl