lamotek.pl

Przepis na sos bolognese • przepis • składniki • przygotowanie

Dobre mięso, świeże pomidory, porcja włoszczyzny, przyprawy i… długie gotowanie – to sekret prawdziwego sosu bolońskiego.

Przepis na sos bolognese

Dobre mięso, świeże pomidory, porcja włoszczyzny, przyprawy i… długie gotowanie – to sekret prawdziwego sosu bolońskiego.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 2 szt.
cukier - 2 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 1 kg
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 4 łyżki
oregano suszone - 1 łyżeczka
sok pomidorowy - 300 ml
sól - 1 szczypta
wino czerwone - 100 ml
włoszczyzna - 400 g
mięso mielone wołowe - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.POMIDORY NACINAMY NA:
krzyż, parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę.
2.WŁOSZCZYZNĘ OCZYSZCZAMY LUB:
obieramy i kroimy w drobną kostkę.
3.
CEBULE SIEKAMY.
4.MIĘSO MIELONE PODSMAŻAMY:
na 2 łyżkach gorącej oliwy z oliwek, aż stanie się kruche i nabierze brązowego koloru, doprawiamy solą, pieprzem i wyjmujemy.
5.W RONDLU PODGRZEWAMY:
pozostałą oliwę, podsmażamy na niej cebule i włoszczyznę.
6.DODAJEMY POKROJONE W:
kostkę pomidory, sok i przecier pomidorowy, czerwone wino i mięso mielone.
7.DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM,:
oregano i 2 łyżeczkami cukru.
8.GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM:
przez 20 minut.
9.NASTĘPNIE PRZEZ KOLEJNYCH:
10 minut gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu.
10.W RAZIE POTRZEBY:
dodajemy trochę więcej soku pomidorowego.
11.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
cukrem do smaku i podajemy z makaronem.
12.ABY PRZYGOTOWAĆ ZAPIEKANKĘ:
z makaronu, makaron na przemian z sosem bolognese i sosem beszamelowym układamy warstwami w naczyniu do zapiekania, posypujemy tartym ementalerem lub mozzarellą, a następnie pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C około 45 minut.
Przepis na sos bolognese

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

POMIDORY NACINAMY NA

krzyż, parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę.

2

WŁOSZCZYZNĘ OCZYSZCZAMY LUB

obieramy i kroimy w drobną kostkę.

3

CEBULE SIEKAMY.

4

MIĘSO MIELONE PODSMAŻAMY

na 2 łyżkach gorącej oliwy z oliwek, aż stanie się kruche i nabierze brązowego koloru, doprawiamy solą, pieprzem i wyjmujemy.

5

W RONDLU PODGRZEWAMY

pozostałą oliwę, podsmażamy na niej cebule i włoszczyznę.

6

DODAJEMY POKROJONE W

kostkę pomidory, sok i przecier pomidorowy, czerwone wino i mięso mielone.

7

DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM,

oregano i 2 łyżeczkami cukru.

8

GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM

przez 20 minut.

9

NASTĘPNIE PRZEZ KOLEJNYCH

10 minut gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu.

10

W RAZIE POTRZEBY

dodajemy trochę więcej soku pomidorowego.

11

DOPRAWIAMY SOLĄ I

cukrem do smaku i podajemy z makaronem.

12

ABY PRZYGOTOWAĆ ZAPIEKANKĘ

z makaronu, makaron na przemian z sosem bolognese i sosem beszamelowym układamy warstwami w naczyniu do zapiekania, posypujemy tartym ementalerem lub mozzarellą, a następnie pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C około 45 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1698 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

283 kcal

🥑

Tłuszcz

13 g

🌾

Węglowodany

17,2 g

🥬

Błonnik

20,1 g

💪

Białko

20,1 g

Podobne przepisy