Przepis na sos bolognese • przepis • składniki • przygotowanie
Dobre mięso, świeże pomidory, porcja włoszczyzny, przyprawy i… długie gotowanie – to sekret prawdziwego sosu bolońskiego.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
POMIDORY NACINAMY NA
krzyż, parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę.
WŁOSZCZYZNĘ OCZYSZCZAMY LUB
obieramy i kroimy w drobną kostkę.
CEBULE SIEKAMY.
MIĘSO MIELONE PODSMAŻAMY
na 2 łyżkach gorącej oliwy z oliwek, aż stanie się kruche i nabierze brązowego koloru, doprawiamy solą, pieprzem i wyjmujemy.
W RONDLU PODGRZEWAMY
pozostałą oliwę, podsmażamy na niej cebule i włoszczyznę.
DODAJEMY POKROJONE W
kostkę pomidory, sok i przecier pomidorowy, czerwone wino i mięso mielone.
DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM,
oregano i 2 łyżeczkami cukru.
GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM
przez 20 minut.
NASTĘPNIE PRZEZ KOLEJNYCH
10 minut gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu.
W RAZIE POTRZEBY
dodajemy trochę więcej soku pomidorowego.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
cukrem do smaku i podajemy z makaronem.
ABY PRZYGOTOWAĆ ZAPIEKANKĘ
z makaronu, makaron na przemian z sosem bolognese i sosem beszamelowym układamy warstwami w naczyniu do zapiekania, posypujemy tartym ementalerem lub mozzarellą, a następnie pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C około 45 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1698 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
283 kcal
Tłuszcz
13 g
Węglowodany
17,2 g
Błonnik
20,1 g
Białko
20,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jesienna zapiekanka no waste z burratą
Pyszna i błyskawiczna zapiekanka no waste dla całej rodziny! Bez obierania, bez wyrzucania i z wykorzystaniem resztek. Koniecznie sprawdź, jak łatwo ją zrobić!

Sernik z marakują
Sernik z nutą egzotycznej marakui na orzechowym spodzie? Daria Ładocha ma na niego niezawodny przepis!

Pizza z bazyliowo-pomidorowym sosem
DG pokaże Ci doskonały sposób na pyszną pizzę z domowym sosem i dodatkami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegesmalec ze skwarkami
Coś z sadu, coś z grządki, czyli tradycyjny smak w bezmięsnej wersji zamknięty w słoiczku. Zasmakuj w połączeniu jabłek i grochu, które Kinga wybrała na bazę swojego wegesmalcu ze skwarkami!

Banica xxl
Zawijane, wypełnione słonym serem ciasto to esencja kuchni bułgarskiej. Wraz z sałatką stanowi idealny pomysł na obiad.

Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy
Gołąbki możesz przygotować na wiele sposobów. Spróbuj tych z mięsem w sosie z pomarańczy i dodatkiem szałwii.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta z morelami i kremem lawendowym
Zobacz, jak łatwo przygotować słodką tartę z morelami. To doskonały deser na zakończenie każdego dnia.

Kruchy mazurek z kremem pistacjowym i bakaliami
Co postawisz na wielkanocnym stole? Może wybierzesz świetny przepis na kruchy mazurek? Sprawdź i przygotuj go dla swoich domowników. W Twoim domu zagoszczą słodkości z pistacjową nutą i bakaliami, najlepiej – przygotuj na zapas!

Pani Walewska na puszystym cieście
Puszyste ciasto, gęsty krem, słodka beza, owoce i migdały – połączenie, które podkreśli wyjątkowość wielu chwil.