lamotek.pl

Zapiekanka makaronowa z cukinią – pachnie Prowansją! • przepis • składniki • przygotowanie

Ta zapiekanka połączy smak legendarnej kiełbasy krakowskiej z klimatem pachnącej ziołami Prowansji.

Zapiekanka makaronowa z cukinią – pachnie Prowansją!

Ta zapiekanka połączy smak legendarnej kiełbasy krakowskiej z klimatem pachnącej ziołami Prowansji.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

papryka czerwona - 1 szt.
cukinia - 2 szt.
jajko - 2 szt.
wino białe - 4 łyżki
ząbek czosnku - 0,5 szt.
kiełbasa krakowska - 200 g
makaron fusilli - 300 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
ser ementaler - 80 g
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 200 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
zioła prowansalskie - 2 szczypty

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY:
tarkę sitko do odsączenia cukinii naczynie żaroodporne Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (góra i dół).
2.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ CUKINIĘ:
zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odłóż na sitko lub durszlak, by dokładnie odsączyć ją z nadmiaru soku.
3.MAKARON UGOTUJ AL:
dente w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu, przelej wodą na durszlaku i odstaw.
4.PRZYGOTOWANIE KIEŁBASĘ KRAKOWSKĄ:
kroimy w cienkie paseczki metodą julienne i przekładamy na gorącą patelnię (bez dodatku oleju).
5.SMAŻYMY, CO JAKIŚ:
czas mieszając.
6.W RONDLU PODGRZEWAMY:
śmietanę, dodajemy zioła prowansalskie.
7.PODGRZEWAMY, NIE DOPROWADZAJĄC:
do zagotowania.
8.ŚMIETANĘ Z ZIOŁAMI:
odstawiamy do przestygnięcia.
9.PODSMAŻONĄ KIEŁBASĘ PRZEKŁADAMY:
do czystej miski wyłożonej papierowym ręcznikiem.
10.NA TĘ SAMĄ:
patelnię, na której smażyliśmy kiełbasę, wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy paprykę pokrojoną w cienkie paseczki metodą julienne, doprawiamy solą.
11.SMAŻYMY OKOŁO 5:
minut, co chwilę mieszając.
12.PODSMAŻONĄ PAPRYKĘ PRZEKŁADAMY:
do naczynia z kiełbasą.
13.NA TĘ SAMĄ:
patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, do zimnej oliwy dodajemy czosnek pokrojony w cienkie plastry, następnie starte na tarce o grubych oczkach cukinie oraz sól.
14.SMAŻYMY OKOŁO 4:
minut, co chwilę mieszając.
15.DO PODSMAŻONEJ CUKINII:
dodajemy wcześniej podsmażoną kiełbasę i paprykę.
16.DODAJEMY BIAŁE WYTRAWNE:
wino, smażymy do momentu odparowania alkoholu.
17.WSZYSTKIE SKŁADNIKI PRZEKŁADAMY:
do dużej miski, następnie dodajemy ugotowany makaron.
18.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
19.DO ŚMIETANY Z:
ziołami prowansalskimi dajemy żółtka, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
20.ŚMIETANĄ ZALEWAMY MAKARON:
z warzywami i kiełbasą. MIESZAMY.
21.WSZYSTKIE SKŁADNIKI PRZEKŁADAMY:
do naczynia żaroodpornego, górę dania posypujemy startym na tarce żółtym serem.
22.ZAPIEKANKĘ WKŁADAMY DO:
piekarnika rozgrzanego do 180°C (góra i dół) na 20-30 minut.
23.PO WYCIĄGNIĘCIU Z:
piekarnika – odstawiamy do przestygnięcia.
Zapiekanka makaronowa z cukinią – pachnie Prowansją!

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY

tarkę sitko do odsączenia cukinii naczynie żaroodporne Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (góra i dół).

2

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ CUKINIĘ

zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odłóż na sitko lub durszlak, by dokładnie odsączyć ją z nadmiaru soku.

3

MAKARON UGOTUJ AL

dente w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu, przelej wodą na durszlaku i odstaw.

4

PRZYGOTOWANIE KIEŁBASĘ KRAKOWSKĄ

kroimy w cienkie paseczki metodą julienne i przekładamy na gorącą patelnię (bez dodatku oleju).

5

SMAŻYMY, CO JAKIŚ

czas mieszając.

6

W RONDLU PODGRZEWAMY

śmietanę, dodajemy zioła prowansalskie.

7

PODGRZEWAMY, NIE DOPROWADZAJĄC

do zagotowania.

8

ŚMIETANĘ Z ZIOŁAMI

odstawiamy do przestygnięcia.

9

PODSMAŻONĄ KIEŁBASĘ PRZEKŁADAMY

do czystej miski wyłożonej papierowym ręcznikiem.

10

NA TĘ SAMĄ

patelnię, na której smażyliśmy kiełbasę, wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy paprykę pokrojoną w cienkie paseczki metodą julienne, doprawiamy solą.

11

SMAŻYMY OKOŁO 5

minut, co chwilę mieszając.

12

PODSMAŻONĄ PAPRYKĘ PRZEKŁADAMY

do naczynia z kiełbasą.

13

NA TĘ SAMĄ

patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, do zimnej oliwy dodajemy czosnek pokrojony w cienkie plastry, następnie starte na tarce o grubych oczkach cukinie oraz sól.

14

SMAŻYMY OKOŁO 4

minut, co chwilę mieszając.

15

DO PODSMAŻONEJ CUKINII

dodajemy wcześniej podsmażoną kiełbasę i paprykę.

16

DODAJEMY BIAŁE WYTRAWNE

wino, smażymy do momentu odparowania alkoholu.

17

WSZYSTKIE SKŁADNIKI PRZEKŁADAMY

do dużej miski, następnie dodajemy ugotowany makaron.

18

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

19

DO ŚMIETANY Z

ziołami prowansalskimi dajemy żółtka, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

20

ŚMIETANĄ ZALEWAMY MAKARON

z warzywami i kiełbasą. MIESZAMY.

21

WSZYSTKIE SKŁADNIKI PRZEKŁADAMY

do naczynia żaroodpornego, górę dania posypujemy startym na tarce żółtym serem.

22

ZAPIEKANKĘ WKŁADAMY DO

piekarnika rozgrzanego do 180°C (góra i dół) na 20-30 minut.

23

PO WYCIĄGNIĘCIU Z

piekarnika – odstawiamy do przestygnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2550 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

637,5 kcal

🥑

Tłuszcz

26,7 g

🌾

Węglowodany

64,7 g

🥬

Błonnik

33,6 g

💪

Białko

33,6 g

Podobne przepisy