Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne rybne filety zapieczone z orzechami i szpinakowo-serowym farszem. Smakowity pomysł na lekki i zdrowy posiłek.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE SZPINAK PRZESMAŻAMY
na maśle z posiekanym ząbkiem czosnku i odrobiną soli i pieprzu.
POD KONIEC SMAŻENIA
dorzucamy pokrojony w kostkę ser, chwilę mieszamy i odstawiamy z ognia.
UMYTE I OSUSZONE
filety z pstrąga oprószamy solą i pieprzem, nakładamy na każdy farsz szpinakowo-serowy.
ORZECHY SIEKAMY I
posypujemy nimi filety.
PSTRĄGA WKŁADAMY DO
rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy przez 25 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2160,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
540,1 kcal
Tłuszcz
35,1 g
Węglowodany
3,6 g
Błonnik
53,6 g
Białko
53,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Koszyczki makaronowe
Koszyczki makaronowe, które przygotujesz na jednej patelni? Właśnie tak! Poznaj przepis na to aromatyczne danie pełne sosu pomidorowego i ciągnącej się mozzarelli.

Chałka orzechowa
Pyszna, chrupiąca chałka orzechowa to propozycja Pawła Małeckiego na dobry początek dnia. Wypróbuj przepis!

Pieczony kurczak z ziemniaczkami w stylu amerykańskim
Pieczony kurczak z ziemniaczkami z dodatkiem groszku w aromatycznym winno-maślanym sosie, czyli danie inspirowane słynnym amerykańskim kurczakiem vesuvio. Przygotuj je i sprawdź, jak smakuje.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Owsianka do lunchboxa
Drugie śniadanie do szkoły będzie ciekawsze, jeśli wprowadzisz do dziecięcego jadłospisu pyszną i ciekawie skomponowaną owsiankę! Sprawdź, jaki pomysł ma na nią Karol Okrasa.

Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy
Gołąbki możesz przygotować na wiele sposobów. Spróbuj tych z mięsem w sosie z pomarańczy i dodatkiem szałwii.

Lizaki w kształcie reniferków
Ciasteczkowe lizaki w kształcie reniferów to superzabawa w kuchni dla całej rodziny oraz pomysł na jadalny prezent dla najbliższych!
🔥 O podobnym poziomie trudności

GOFRY TRADYCYJNE
Klasyczne gofry podane z bitą śmietaną, owocami w żelu lub świeżymi – jeszcze lepsze niż nad morzem! Przygotuj je w domu i ciesz się smakiem cały rok!

Pyszny duet dorsza z groszkiem
Niezwykłe połączenie delikatnej ryby i charakternego sosu groszkowego.

Zupa Tom Yum
Zupa Tom Yum to klasyczne danie kuchni tajskiej, które słynie z wyrazistego, pikantno-kwaśnego smaku. Jest to aromatyczna zupa, której w oryginale głównymi składnikami są trawa cytrynowa, galangal, liście limonki kaffir oraz chili. Tom Yum często serwuje się z krewetkami lub kurczakiem. Poznajcie nasz przepis na zupę Tom Yum, której smak pozwala przenieść się do serca Tajlandii!