lamotek.pl

Zapiekane młode ziemniaki z jajkiem i mizerią • przepis • składniki • przygotowanie

Obiad, który zna każdy, w zupełnie nowej, zaskakującej odsłonie! Przygotuj młode ziemniaki z boczkiem, zapiecz je z jajkiem i podaj z doskonałą mizerią. Do tego przepisu będziesz wracać!

Zapiekane młode ziemniaki z jajkiem i mizerią

Obiad, który zna każdy, w zupełnie nowej, zaskakującej odsłonie! Przygotuj młode ziemniaki z boczkiem, zapiecz je z jajkiem i podaj z doskonałą mizerią. Do tego przepisu będziesz wracać!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ząbek czosnku - 1 szt.
jajko - 4 szt.
papryka mielona ostra - 1 szczypta
młode ziemniaki - 400 g
boczek wędzony w plastrach - 100 g
cebula - 1 szt.
cukier - 1 łyżka
śmietana 18% - 100 g
pieprz czarny - 1 szczypta
ocet - 1 łyżeczka
ogórek gruntowy - 4 szt.
olej słonecznikowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
świeży koperek - 15 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY I PRZESMAŻAMY ZIEMNIAKI:
Uparowane wcześniej młode ziemniaki kroimy w talarki i smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Ziemniaczane talarki smażymy partiami. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni.
2.PRZESMAŻAMY DODATKI DO ZIEMNIAKÓW:
Cebulę kroimy w piórka, a boczek na mniejsze kawałki. Czosnek drobno siekamy.
3.ZAPIEKAMY ZIEMNIAKI Z JAJKIEM:
Na wierzch ziemniaków przełożonych do naczyń żaroodpornych wbijamy po 2 jajka. Całość pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-190°C.
4.PRZYGOTOWUJEMY MIZERIĘ:
Drobno posiekany koperek łączymy w misce z kwaśną śmietaną. Doprawiamy cukrem, octem spirytusowym, solą i pieprzem. Dodajemy olej. Mieszamy.
5.PODAJEMY DANIE:
Młode ziemniaki zapieczone z jajkiem wyjmujemy z piekarnika i podajemy w naczyniach, w których się piekły. Obok ustawiamy miseczki z mizerią.
Zapiekane młode ziemniaki z jajkiem i mizerią

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY I PRZESMAŻAMY ZIEMNIAKI

Uparowane wcześniej młode ziemniaki kroimy w talarki i smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Ziemniaczane talarki smażymy partiami. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni.

2

PRZESMAŻAMY DODATKI DO ZIEMNIAKÓW

Cebulę kroimy w piórka, a boczek na mniejsze kawałki. Czosnek drobno siekamy.

3

ZAPIEKAMY ZIEMNIAKI Z JAJKIEM

Na wierzch ziemniaków przełożonych do naczyń żaroodpornych wbijamy po 2 jajka. Całość pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-190°C.

4

PRZYGOTOWUJEMY MIZERIĘ

Drobno posiekany koperek łączymy w misce z kwaśną śmietaną. Doprawiamy cukrem, octem spirytusowym, solą i pieprzem. Dodajemy olej. Mieszamy.

5

PODAJEMY DANIE

Młode ziemniaki zapieczone z jajkiem wyjmujemy z piekarnika i podajemy w naczyniach, w których się piekły. Obok ustawiamy miseczki z mizerią.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1343,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

671,6 kcal

🥑

Tłuszcz

36,7 g

🌾

Węglowodany

54,3 g

🥬

Błonnik

31,3 g

💪

Białko

31,3 g

Podobne przepisy