Zapiekane kotleciki z serem i szynką szwarcwaldzką • przepis • składniki • przygotowanie
Przekonaj się, jak można zmienić „zwykłe mielone” w wyrafinowane danie. Zainspiruj się pomysłem Kuchni Lidla!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KOTLECIKI PIERŚCIENIEM CUKIERNICZYM
wykrawamy kółko z kostki sera.
KROIMY GO NA
12 plasterków.
POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ SERA
ścieramy na tarce o małych oczkach.
MIĘSO MIELONE PRZEKŁADAMY
do miski, dodajemy roztartą w moździerzu kolendrę, posiekane suszone pomidory, posiekane oliwki i starty ser.
NA PATELNI Z
rozgrzaną oliwą szklimy cebulę pokrojoną w kostkę.
POD KONIEC SMAŻENIA
dodajemy posiekaną bazylię, mieszamy i przekładamy do miski z mięsem.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI ŁĄCZYMY,
doprawiamy solą i pieprzem.
WYRABIAMY RĘCZNIE FARSZ,
dzielimy na 8 porcji i formujemy kulki.
KAŻDĄ PORCJĘ UMIESZCZAMY
w pierścieniu cukierniczym i nadajemy jej kształt idealnie okrągłego placuszka.
NA 4 KOTLECIKI
nakładamy po plastrze sera gouda, plastrze szynki szwarcwaldzkiej, smarujemy serkiem twarogowym i ponownie układamy po krążku sera gouda. PRZYKRYWAMY POZOSTAŁYMI PLACUSZKAMI: z mięsa.
NA WIERZCH KAŻDEGO
z 4 złożonych kotletów ponownie nakładamy plaster sera, a boki owijamy 2 plastrami szynki szwarcwaldzkiej.
POZOSTAŁE PLASTRY SZYNKI
szwarcwaldzkiej kroimy wzdłuż, na dwie części.
Z 6 KAWAŁKÓW
szynki układamy na blacie 6-ramienną gwiazdę.
KOTLET UMIESZCZAMY W
środku gwiazdy i nakrywamy go plastrami szynki, całkowicie go przykrywając.
W TEN SAM
sposób zawijamy wszystkie kotleciki, umieszczamy je w wyłożonym pergaminem naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp.
180°C, 20-25
minut.
SAŁATKA WINEGRET
ŁĄCZYMY: miód, imbir pokrojony w drobną kostkę, sok z limonki, sok jabłkowy i ocet winny.
DODAJEMY OLIWĘ Z
oliwek i energicznie mieszamy. DOPRAWIAMY SOLĄ ORAZ: pieprzem.
NA ROZGRZANEJ, SUCHEJ
patelni prażymy rozdrobnione w moździerzu orzechy nerkowca.
JESZCZE GORĄCE DODAJEMY
do sosu. MIESZAMY.
MARCHEW I SELER
pokrojone w cienkie paseczki, jabłko pokrojone w drobną kostkę i posiekaną natkę pietruszki przekładamy do czystej miski.
POLEWAMY SOSEM WINEGRET,
dokładnie mieszamy.
NA ŚRODEK TALERZA
wykładamy sałatkę, na wierzchu układamy kotleciki w szynce i dekorujemy natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3092,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
773,1 kcal
Tłuszcz
51,9 g
Węglowodany
37,7 g
Błonnik
44,7 g
Białko
44,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kaczka po pekińsku
Uwielbiasz kuchnię azjatycką? Koniecznie dowiedz się, jak w prosty sposób przyrządzić jej klasyk – kaczkę po pekińsku.

Gofry z rzeżuchą i kalarepą w śmietanie
Wypróbuj wytrawną wersję gofrów z rzeżuchą i kalarepą, które mogą być doskonałą przekąską w ciągu dnia.

Jarski żurek łemkowski
Niech przy wielkanocnym stole każdy znajdzie coś dla siebie! Sprawdź, jak smakuje jarski żurek łemkowski Karola Okrasy i ciesz się smakiem prawdziwej polskiej tradycji!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Roladki ze schabu pod serowym beszamelem
Wykorzystaj przepis Macieja Żurawskiego na roladki ze schabu, zapiekane pod beszamelem!

Truflowe tagliolini z boczniakami
Makaron truflowy w połączeniu z boczniakami i masłem z solą himalajską? To danie znika z talerzy szybciej, niż zdąży się na nich pojawić! Najlepiej sprawdźcie sami!

Żeberka z tempehu
Roślinne żeberka z tempehu to świetny pomysł na grillowanie bez mięsa. Koniecznie wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jakie to smaczne i proste!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym
Ryba doskonale komponuje się z cytrusami. Spróbuj makaronu z dorszem w sosie pomarańczowym z szafranem!

Grillowane wegekiełbaski z sosem miodowo-pomidorowym
Coś na szybko, z grilla i to w wersji wege? Tak, to możliwe! Te kiełbaski pokochasz za ich smak i łatwość przygotowania.

Churrosowe tosty francuskie z lodami
Czy to już deser, czy wciąż śniadanie? Oto jest pytanie! Przygotuj te tosty francuskie z lodami, ciasteczkami oraz świeżymi owocami, aby cieszyć się niebiańskim, słodkim smakiem o poranku, ale nie tylko!