Zabajone z owocami • przepis • składniki • przygotowanie
Krem jajeczny, chrupiące ciasteczka i świeże owoce łączą się w prostym i pysznym deserze Pawła! Sprawdź przepis i przygotuj klasyczne zabajone dla siebie i bliskich.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY ŻÓŁTKA NA PARZE
Wodę zagotowujemy w garnku i zmniejszamy ogień.
UBIJAMY MASĘ NA PUSZYSTY KREM
Gdy masa stanie się puszysta i zacznie lekko gęstnieć, ubijamy ją mocniej i energiczniej, a następnie zdejmujemy miskę znad gotującej się wody.
STUDZIMY I DOPRAWIAMY MASĘ
Mieszamy jeszcze przez chwilę, by delikatnie wystudzić masę. Dodajemy cynamon i sok z cytryny. Mieszamy.
PODAJEMY ZABAJONE
W pucharkach umieszczamy truskawki pokrojone na cząstki, świeże maliny i borówki. Dodajemy pokruszone ciasteczka. Całość zalewamy przestudzonym kremem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1608,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
402,2 kcal
Tłuszcz
15,4 g
Węglowodany
49,9 g
Błonnik
12,4 g
Białko
12,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Konfitura wiśniowa z migdałami i żubrówką
Doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast, deserów i budyniu. Koniecznie spróbuj konfitury wiśniowej!

Koktajl owocowo-warzywny
W zielonym koktajlu według przepisu Karola jest moc – smaku i cennych składników! Połącz je, zmiksuj i czerp z siły owocowo-warzywnego orzeźwienia.

Sylwestrowe muffiny z burakiem i kozim serem
Różowe, buraczane muffiny z kozim serem to świetny materiał na sylwestrową przekąskę! Przygotuj je dla gości, wykorzystując przepis Karola Okrasy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem
Inne spojrzenie na łososia, tym razem w rozgrzewającej odsłonie: w marynacie miodowo - musztardowej z imbirem.

Pudding chlebowy
Sposób na ciepłe śniadanie lub podwieczorek – pudding chlebowy. Doskonały pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa!

Greckie kotleciki nadziewane fetą
Kotlety mielone inaczej? A może tym razem po grecku? Wypróbuj przepis Karola na tradycyjne bifteki z serem feta podane z lekką i świeżą sałatką orzo!
🔥 O podobnym poziomie trudności

„Podwodne” rogaliki migdałowe
Sprawdź pomysł Pawła na przygotowanie wyjątkowo puszystych i zaskakująco smacznych rogalików, ciekawą „wodną” metodą!

Kalarepa faszerowana grochem
Kalarepa faszerowana grochem, szpinakiem, fetą i innymi aromatycznymi dodatkami to idealny pomysł na wiosenny obiad. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Placuszki z kukurydzy
Klasyczne i proste placuszki kukurydziane z zaskakującym akcentem – sosem różanym. Przygotuj je na przekąskę i sprawdź, jak łączą się smaki!