lamotek.pl

Wrapy z sałaty z tofu • przepis • składniki • przygotowanie

Wrapy z sałatą i tofu to nasza propozycja na szybką przekąskę w ciągu dnia!

Wrapy z sałaty z tofu

Wrapy z sałatą i tofu to nasza propozycja na szybką przekąskę w ciągu dnia!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni

Składniki

imbir świeży - 15 g
marchew - 1 szt.
olej słonecznikowy - 3 łyżki
papryka żółta - 1 szt.
sałata rzymska - 350 g
sos sojowy - 2 łyżki
sok z limonki - 1 łyżka
tofu - 200 g
orzechy arachidowe - 120 g
kiełki fasoli mung - 80 g
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY IMBIR I CZOSNEK:
Imbir oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z sokiem z limonki, 1 łyżką oleju i sosu sojowego.
2.MARYNUJEMY TOFU:
Tofu osączamy i kroimy na cienkie plasterki. Mieszamy z marynatą i marynujemy w lodówce przez ok. 2 godziny.
3.MYJEMY I KROIMY WARZYWA:
Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w cienkie paski. Marchew obieramy i kroimy w małe słupki. Kiełki myjemy i osączamy. Liście sałaty myjemy i osuszamy. Środkowe żyły ścinamy, nie nacinając przy tym liści, aby były trochę bardziej płaskie, dzięki czemu liście będzie można łatwiej zwinąć.
4.MIKSUJEMY ORZESZKI ZIEMNE:
50 g orzeszków ziemnych grubo siekamy. Pozostałe orzeszki ziemne miksujemy na gładką masę w blenderze z 1-2 łyżkami oleju.
5.SMAŻYMY TOFU:
Tofu osączamy (marynatę zostawiamy) i podsmażamy na gorącym oleju przez ok. 2 minuty z każdej strony. Wyjmujemy i odstawiamy.
6.ZWIJAMY WRAPY:
Marynatę i krem z orzeszków ziemnych przekładamy na gorącą patelnię. Dodajemy kiełki oraz posiekane orzeszki ziemne i smażymy, mieszając, przez ok. 2 minuty. Słupki papryki i marchewki oraz tofu układamy na skos przy górnej krawędzi liści sałaty. Rozkładamy mieszankę kiełków, a następnie liście sałaty zwijamy. Można podawać z sosem sojowym.
Wrapy z sałaty z tofu

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY IMBIR I CZOSNEK

Imbir oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z sokiem z limonki, 1 łyżką oleju i sosu sojowego.

2

MARYNUJEMY TOFU

Tofu osączamy i kroimy na cienkie plasterki. Mieszamy z marynatą i marynujemy w lodówce przez ok. 2 godziny.

3

MYJEMY I KROIMY WARZYWA

Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w cienkie paski. Marchew obieramy i kroimy w małe słupki. Kiełki myjemy i osączamy. Liście sałaty myjemy i osuszamy. Środkowe żyły ścinamy, nie nacinając przy tym liści, aby były trochę bardziej płaskie, dzięki czemu liście będzie można łatwiej zwinąć.

4

MIKSUJEMY ORZESZKI ZIEMNE

50 g orzeszków ziemnych grubo siekamy. Pozostałe orzeszki ziemne miksujemy na gładką masę w blenderze z 1-2 łyżkami oleju.

5

SMAŻYMY TOFU

Tofu osączamy (marynatę zostawiamy) i podsmażamy na gorącym oleju przez ok. 2 minuty z każdej strony. Wyjmujemy i odstawiamy.

6

ZWIJAMY WRAPY

Marynatę i krem z orzeszków ziemnych przekładamy na gorącą patelnię. Dodajemy kiełki oraz posiekane orzeszki ziemne i smażymy, mieszając, przez ok. 2 minuty. Słupki papryki i marchewki oraz tofu układamy na skos przy górnej krawędzi liści sałaty. Rozkładamy mieszankę kiełków, a następnie liście sałaty zwijamy. Można podawać z sosem sojowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1435,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

478,6 kcal

🥑

Tłuszcz

34,1 g

🌾

Węglowodany

20,1 g

🥬

Błonnik

5,2 g

💪

Białko

23,1 g

Podobne przepisy

Wrapy z sałaty z tofu - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl