lamotek.pl

Wieprzowina sauté w sosie pomidorowym z chorizo i oliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Plastry schabu podsmażone z wyrazistymi dodatkami, podane z aromatycznym ryżem. Smaki inspirowane klasycznym hiszpańskim daniem!

Wieprzowina sauté w sosie pomidorowym z chorizo i oliwkami

Plastry schabu podsmażone z wyrazistymi dodatkami, podane z aromatycznym ryżem. Smaki inspirowane klasycznym hiszpańskim daniem!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

oliwki czarne - 30 g
cebula - 1 szt.
natka pietruszki - 20 g
ryż długoziarnisty - 100 g
ryż brązowy - 100 g
chorizo plastry - 60 g
ząbek czosnku - 0,5 szt.
masło - 40 g
pieprz cayenne - 1 szczypta
wino czerwone - 300 ml
przecier pomidorowy - 200 ml
mięso wieprzowe schab - 700 g
sól - 1 szczypta
kolendra suszona - 1 łyżka
kolendra świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻELIWNE:
Schab w sosie Plastry schabu oczyszczamy z błon, doprawiamy solą i pieprzem.
2.W NACZYNIU ŻELIWNYM:
podgrzewamy masło z łyżką oliwy i smażymy schab 1-2 minuty z każdej strony.
3.WYJMUJEMY Z NACZYNIA,:
a na pozostałym tłuszczu smażymy krótko cebulę pokrojoną w piórka.
4.DODAJEMY DROBNO POSIEKANY:
czosnek, pokrojone w kostkę chorizo i smażymy 3 minuty, cały czas mieszając.
5.DODAJEMY 3/4 SZKLANKI:
porto oraz 1/2 szklanki wody, przecier pomidorowy i pokrojone w talarki oliwki.
6.DOPRAWIAMY PIEPRZEM CAYENNE:
oraz solą.
7.GOTUJEMY OKOŁO 15:
minut i redukujemy ilość płynów.
8.SCHAB KROIMY NA:
mniejsze kawałki i dodajemy do sosu pod koniec gotowania.
9.PODGRZEWAMY MIĘSO W:
sosie około 5 minut.
10.NA KONIEC DODAJEMY:
posiekaną natkę pietruszki.
11.RYŻ ROZTARTE W:
moździerzu nasiona kolendry prażymy chwilę w garnku z rozgrzanym masłem.
12.DODAJEMY UGOTOWANY RYŻ:
biały i brązowy, doprawiamy solą oraz pieprzem, całość podgrzewamy.
13.NA KONIEC DODAJEMY:
świeżą, posiekaną kolendrę.
14.SCHAB W SOSIE:
przekładamy do miski, dekorujemy natką pietruszki.
15.PODAJEMY Z:
ryżem.
Wieprzowina sauté w sosie pomidorowym z chorizo i oliwkami

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻELIWNE

Schab w sosie Plastry schabu oczyszczamy z błon, doprawiamy solą i pieprzem.

2

W NACZYNIU ŻELIWNYM

podgrzewamy masło z łyżką oliwy i smażymy schab 1-2 minuty z każdej strony.

3

WYJMUJEMY Z NACZYNIA,

a na pozostałym tłuszczu smażymy krótko cebulę pokrojoną w piórka.

4

DODAJEMY DROBNO POSIEKANY

czosnek, pokrojone w kostkę chorizo i smażymy 3 minuty, cały czas mieszając.

5

DODAJEMY 3/4 SZKLANKI

porto oraz 1/2 szklanki wody, przecier pomidorowy i pokrojone w talarki oliwki.

6

DOPRAWIAMY PIEPRZEM CAYENNE

oraz solą.

7

GOTUJEMY OKOŁO 15

minut i redukujemy ilość płynów.

8

SCHAB KROIMY NA

mniejsze kawałki i dodajemy do sosu pod koniec gotowania.

9

PODGRZEWAMY MIĘSO W

sosie około 5 minut.

10

NA KONIEC DODAJEMY

posiekaną natkę pietruszki.

11

RYŻ ROZTARTE W

moździerzu nasiona kolendry prażymy chwilę w garnku z rozgrzanym masłem.

12

DODAJEMY UGOTOWANY RYŻ

biały i brązowy, doprawiamy solą oraz pieprzem, całość podgrzewamy.

13

NA KONIEC DODAJEMY

świeżą, posiekaną kolendrę.

14

SCHAB W SOSIE

przekładamy do miski, dekorujemy natką pietruszki.

15

PODAJEMY Z

ryżem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3108,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

777,2 kcal

🥑

Tłuszcz

37,9 g

🌾

Węglowodany

48,7 g

🥬

Błonnik

43,4 g

💪

Białko

43,4 g

Podobne przepisy