lamotek.pl

Dorada pieczona na grillu z grillowanym ananasem i sosem ze świeżych pomidorów • przepis • składniki • przygotowanie

Jaką rybę przyrządzić na obiad? Doradę! Z sosem pomidorowym i słodkim grillowanym ananasem jest przepyszna.

Dorada pieczona na grillu z grillowanym ananasem i sosem ze świeżych pomidorów

Jaką rybę przyrządzić na obiad? Doradę! Z sosem pomidorowym i słodkim grillowanym ananasem jest przepyszna.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ananas - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
limonka - 1 szt.
dorada - 4 szt.
pomidor czerwony - 4 szt.
seler naciowy - 250 g
boczek parzony - 80 g
ząbek czosnku - 4 szt.
miód - 1 łyżeczka
musztarda dijon - 1,5 łyżeczki
natka pietruszki - 30 g
ocet winny, czerwony - 40 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 40 g
oliwa z oliwek - 70 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MAŁE SZCZAPKI:
drewna, folię aluminiową i blender.
2.SELER NACIOWY 1:
ząbek czosnku kroimy w cienkie plasterki. SELER NACIOWY KROIMY: w ok.
3.5 CM:
kawałki.
4.KAWAŁKI FOLII ALUMINIOWEJ:
skrapiamy oliwą z oliwek, pokrojone kawałki selera zawijamy w plastry boczku, posypujemy kilkoma plasterkami czosnku (2-3 plasterki) i zawijamy w folię.
5.GRILLUJEMY OKOŁO 8:
minut z jednej strony, następnie przekładamy w miejsce na ruszcie, pod którym nie ma żaru, i grillujemy jeszcze chwilę.
6.ZDEJMUJEMY Z:
grilla. ODSTAWIAMY.
7.MARYNATA W BLENDERZE:
miksujemy oliwę z 1/2 słoika suszonych pomidorów wraz z 40 g suszonych pomidorów, 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku, niewielką ilością skórki i soku z limonki , kilkoma talarkami czerwonej cebuli , częścią przygotowanej natki pietruszki i oliwą z oliwek (10 ml).
8.PO WSTĘPNYM ZMIKSOWANIU:
dodajemy ponownie oliwę z oliwek (30-40 ml) i pozostałą część natki pietruszki.
9.DORADA SKÓRĘ WYFILETOWANYCH,:
pozbawionych głów i łusek ryb nacinamy w poprzek, a całą ich powierzchnię smarujemy marynatą.
10.NA RUSZCIE GRILLA,:
na małych szczapkach drewna (wcześniej namoczonych w wodzie i mocno rozgrzanych na ruszcie), układamy doradę. PRZYKRYWAMY GRILL: pokrywą.
11.PO CHWILI GRILLOWANIA:
(ryba musi być z jednej strony dobrze przypieczona) rybę obracamy na drugą stronę.
12.
PONOWNIE GRILLUJEMY.
13.GRILLOWANE DORADY PRZESUWAMY:
na ruszcie w miejsce, gdzie żar jest mniejszy, a w miejscu, w którym wcześniej grillowaliśmy ryby, układamy kawałki ananasa.
14.SOS ŚWIEŻE POMIDORY:
kroimy w ćwiartki i umieszczamy w misce.
15.DODAJEMY DO NICH:
1 ząbek czosnku, miód i 1 i 1/2 łyżeczki musztardy wraz z czerwonym octem, solą, pieprzem i oliwą z oliwek (30 ml) miksujemy za pomocą blendera.
16.JAK PODAWAĆ SELER:
z boczkiem odwijamy z folii, grillowane z obu stron plastry ananasa oraz seler układamy na talerzu.
17.ZDEJMUJEMY RYBĘ Z:
grilla, układamy obok warzyw i ananasa.
18.
DEKORUJEMY SOSEM.
Dorada pieczona na grillu z grillowanym ananasem i sosem ze świeżych pomidorów

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MAŁE SZCZAPKI

drewna, folię aluminiową i blender.

2

SELER NACIOWY 1

ząbek czosnku kroimy w cienkie plasterki. SELER NACIOWY KROIMY: w ok.

3

5 CM

kawałki.

4

KAWAŁKI FOLII ALUMINIOWEJ

skrapiamy oliwą z oliwek, pokrojone kawałki selera zawijamy w plastry boczku, posypujemy kilkoma plasterkami czosnku (2-3 plasterki) i zawijamy w folię.

5

GRILLUJEMY OKOŁO 8

minut z jednej strony, następnie przekładamy w miejsce na ruszcie, pod którym nie ma żaru, i grillujemy jeszcze chwilę.

6

ZDEJMUJEMY Z

grilla. ODSTAWIAMY.

7

MARYNATA W BLENDERZE

miksujemy oliwę z 1/2 słoika suszonych pomidorów wraz z 40 g suszonych pomidorów, 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku, niewielką ilością skórki i soku z limonki , kilkoma talarkami czerwonej cebuli , częścią przygotowanej natki pietruszki i oliwą z oliwek (10 ml).

8

PO WSTĘPNYM ZMIKSOWANIU

dodajemy ponownie oliwę z oliwek (30-40 ml) i pozostałą część natki pietruszki.

9

DORADA SKÓRĘ WYFILETOWANYCH,

pozbawionych głów i łusek ryb nacinamy w poprzek, a całą ich powierzchnię smarujemy marynatą.

10

NA RUSZCIE GRILLA,

na małych szczapkach drewna (wcześniej namoczonych w wodzie i mocno rozgrzanych na ruszcie), układamy doradę. PRZYKRYWAMY GRILL: pokrywą.

11

PO CHWILI GRILLOWANIA

(ryba musi być z jednej strony dobrze przypieczona) rybę obracamy na drugą stronę.

12

PONOWNIE GRILLUJEMY.

13

GRILLOWANE DORADY PRZESUWAMY

na ruszcie w miejsce, gdzie żar jest mniejszy, a w miejscu, w którym wcześniej grillowaliśmy ryby, układamy kawałki ananasa.

14

SOS ŚWIEŻE POMIDORY

kroimy w ćwiartki i umieszczamy w misce.

15

DODAJEMY DO NICH

1 ząbek czosnku, miód i 1 i 1/2 łyżeczki musztardy wraz z czerwonym octem, solą, pieprzem i oliwą z oliwek (30 ml) miksujemy za pomocą blendera.

16

JAK PODAWAĆ SELER

z boczkiem odwijamy z folii, grillowane z obu stron plastry ananasa oraz seler układamy na talerzu.

17

ZDEJMUJEMY RYBĘ Z

grilla, układamy obok warzyw i ananasa.

18

DEKORUJEMY SOSEM.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4298 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1074,5 kcal

🥑

Tłuszcz

56,1 g

🌾

Węglowodany

52,2 g

🥬

Błonnik

97,7 g

💪

Białko

97,7 g

Podobne przepisy

Dorada pieczona na grillu z grillowanym ananasem i sosem ze świeżych pomidorów - przepis, składniki, przygotowanie | lamotek.pl