lamotek.pl

Wegańskie panini z boczniakami i sosem aioli • przepis • składniki • przygotowanie

Kanapki na ciepło są podwójnie pyszne! Wegańskie panini wg przepisu Kingi przekona do siebie każdego smakiem smażonych boczniaków i aksamitnym sosem aioli. Spróbuj!

Wegańskie panini z boczniakami i sosem aioli

Kanapki na ciepło są podwójnie pyszne! Wegańskie panini wg przepisu Kingi przekona do siebie każdego smakiem smażonych boczniaków i aksamitnym sosem aioli. Spróbuj!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciabatta - 2 szt.
boczniaki - 4 szt.
oliwa z oliwek - 20 ml
szpinak świeży - 4 garście
ząbek czosnku - 3 szt.
musztarda - 2 łyżeczki
orzech nerkowca - 170 g
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 szczypta
woda - 125 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY BOCZNIAKI:
Kapelusze boczniaków przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie po 4 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia oprószamy solą i pieprzem.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS AIOLI:
Orzechy nerkowca odcedzamy na sitku i łączymy w naczyniu blendera z pozostałymi składnikami sosu. Miksujemy na gładki, jednolity krem.
3.SKŁADAMY KANAPKI:
Bułki przekrawamy na pół i obficie smarujemy sosem aioli. Na dolną część bułki wykładamy szpinak lub rukolę i przesmażone boczniaki. Składniki przykrywamy górną częścią bułki. Lekko dociskamy.
Wegańskie panini z boczniakami i sosem aioli

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY BOCZNIAKI

Kapelusze boczniaków przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie po 4 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia oprószamy solą i pieprzem.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS AIOLI

Orzechy nerkowca odcedzamy na sitku i łączymy w naczyniu blendera z pozostałymi składnikami sosu. Miksujemy na gładki, jednolity krem.

3

SKŁADAMY KANAPKI

Bułki przekrawamy na pół i obficie smarujemy sosem aioli. Na dolną część bułki wykładamy szpinak lub rukolę i przesmażone boczniaki. Składniki przykrywamy górną częścią bułki. Lekko dociskamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1589,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

794,9 kcal

🥑

Tłuszcz

47,4 g

🌾

Węglowodany

75,5 g

🥬

Błonnik

6,3 g

💪

Białko

24,1 g

Podobne przepisy