Dorsz na kapuście z kremem balsamicznym • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj dorsza z orzeźwiającym aromatem pomarańczy. Podany na podsmażonej kapuście z kremem balsamicznym.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY KAPUSTĘ
Filety z dorsza rozmrażamy. Kapustę kroimy na pół i usuwamy głąb. Połówki kapusty kroimy w poprzek na paski o szerokości ok. 1 cm, myjemy i dobrze osączamy. Cebulę obieramy i siekamy drobno. Podsmażamy razem z kapustą na gorącym oleju przez ok. 3 minuty. Dodajemy krem balsamiczny, dolewamy bulion, doprawiamy solą, pieprzem i miodem. Dusimy przez 3-5 minut.
SMAŻYMY FILETY Z DORSZA
Filety z dorsza myjemy i osuszamy. Doprawiamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy, solą i pieprzem. Smażymy na gorącym maśle z każdej strony przez 2-3 minuty. Kapustę doprawiamy do smaku i podajemy z rybą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1331,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
332,9 kcal
Tłuszcz
11,3 g
Węglowodany
9,9 g
Błonnik
45,4 g
Białko
45,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierogi z jagodami – przepis
Kwintesencja smaku późnego lata. Jagody otulone delikatnym ciastem, czyli czas na pierogi!

Aromatyczna jabłkowa konfitura
Sprawdź przepis Pawła na pyszną konfiturę z jabłek, pomarańczy i cynamonu – zaskakuje swoim smakiem!

Pieczone pulpety drobiowe z sosem grzybowym
Wspaniałe danie pełne leśnych smaków i pożywnych produktów! Przygotuj pieczone pulpety drobiowe i sprawdź, jak smakują z kremowym, grzybowym sosem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kokosowe curry z krewetkami
Curry to szybkie w przygotowaniu i rozgrzewające danie! Podane z ryżem smakuje doskonale.

Grillowane wegekiełbaski z sosem miodowo-pomidorowym
Coś na szybko, z grilla i to w wersji wege? Tak, to możliwe! Te kiełbaski pokochasz za ich smak i łatwość przygotowania.

Panierowane jajka z pastą z tuńczyka
Zaskakujące panierowane białka, które kryją w sobie farsz z pysznych żółtek i aromatycznego tuńczyka. To przekąska, której nie może zabraknąć na Twoim stole wielkanocnym!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jadalny prezent: gorąca czekolada w słoiku
Taki prezent ucieszy obdarowaną osobę potrójnie: jest estetyczny, zrobiony przez Ciebie i rozgrzewa w najchłodniejsze zimowe dni. Podziel się z bliskimi jadalnym podarunkiem: gorącą czekoladą w słoiczku!

Pikantne quesadillas z cukinią
Pyszne quesadillas z cukinią, orzechami nerkowca, przyprawione na ostro. Doskonała propozycja obiadu!

Kanapki z grilla ze schabem i szparagami
Wyjątkowe kanapki z grillowanymi szparagami, pysznym pieczonym schabem i ciągnącym się serem. Świetne połączenie przy okazji grilla lub na kolację w chłodniejszy, letni wieczór.