lamotek.pl

Wegańskie florentynki • przepis • składniki • przygotowanie

Inspirowane klasykiem wśród włoskich deserów pyszne wegańskie florentynki według przepisu Kingi. Zobacz, jak łatwo je przygotować!

Wegańskie florentynki

Inspirowane klasykiem wśród włoskich deserów pyszne wegańskie florentynki według przepisu Kingi. Zobacz, jak łatwo je przygotować!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 40 g
czekolada gorzka - 100 g
skórka z pomarańczy, tarta - 50 g
posypka kolorowa - 1 łyżka
krokant orzechowy - 70 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
migdały płatki - 70 g
jagody suszone - 30 g
syrop klonowy - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.OBTACZAMY BAKALIE W CUKRZE:
Płatki migdałów, skórkę pomarańczową, krokant orzechowy i suszone jagody umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy z cukrem pudrem, aby były nim równomiernie pokryte.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z SYROPU KLONOWEGO:
Do rondla wlewamy syrop klonowy, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dodajemy 2 łyżki wody. Masę gotujemy na małym ogniu, od czasu od czasu mieszając, aż zgęstnieje.
3.DODAJEMY BAKALIE DO MASY:
Do gotowej masy z syropu klonowego dodajemy bakalie pokryte cukrem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 10 minut do wystygnięcia.
4.PIECZEMY FLORENTYNKI:
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia umieszczamy foremkę, wypełniamy ją masą na florentynki na grubość ok. 3 mm, lekko dociskając, aby się równomiernie rozłożyła. Przekładamy foremkę obok, czynność powtarzamy, aż skończy się masa. Ciasteczka układamy dość daleko od siebie.
5.DEKORUJEMY FLORENTYNKI:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Spód każdej florentynki smarujemy czekoladą za pomocą pędzelka i zanurzamy w talerzyku pełnym kolorowych posypek.
Wegańskie florentynki

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

OBTACZAMY BAKALIE W CUKRZE

Płatki migdałów, skórkę pomarańczową, krokant orzechowy i suszone jagody umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy z cukrem pudrem, aby były nim równomiernie pokryte.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z SYROPU KLONOWEGO

Do rondla wlewamy syrop klonowy, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dodajemy 2 łyżki wody. Masę gotujemy na małym ogniu, od czasu od czasu mieszając, aż zgęstnieje.

3

DODAJEMY BAKALIE DO MASY

Do gotowej masy z syropu klonowego dodajemy bakalie pokryte cukrem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 10 minut do wystygnięcia.

4

PIECZEMY FLORENTYNKI

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia umieszczamy foremkę, wypełniamy ją masą na florentynki na grubość ok. 3 mm, lekko dociskając, aby się równomiernie rozłożyła. Przekładamy foremkę obok, czynność powtarzamy, aż skończy się masa. Ciasteczka układamy dość daleko od siebie.

5

DEKORUJEMY FLORENTYNKI

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Spód każdej florentynki smarujemy czekoladą za pomocą pędzelka i zanurzamy w talerzyku pełnym kolorowych posypek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1812,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

302,2 kcal

🥑

Tłuszcz

15,3 g

🌾

Węglowodany

38,3 g

🥬

Błonnik

3,4 g

💪

Białko

3,1 g

Podobne przepisy