lamotek.pl

Walentynkowe ravioli z burakiem i fetą • przepis • składniki • przygotowanie

Te piękne czerwone serduszka to tak naprawdę pyszne pierożki, które nadają się idealnie na romantyczny obiad we dwoje.

Walentynkowe ravioli z burakiem i fetą

Te piękne czerwone serduszka to tak naprawdę pyszne pierożki, które nadają się idealnie na romantyczny obiad we dwoje.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni

Składniki

burak - 1 szt.
jajko - 2 szt.
bazylia świeża - 5 g
twaróg śmietankowy - 100 g
mąka pszenna - 300 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
ser feta - 100 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE BURAKA DOKŁADNIE:
myjemy, osuszamy, nacieramy oliwą z oliwek.
2.UKŁADAMY NA BLASZE:
do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
3.PIECZEMY OKOŁO GODZINY,:
aż zmięknie.
4.WYJMUJEMY BURAKA Z:
piekarnika, studzimy.
5.OBIERAMY, KROIMY NA:
mniejsze kawałki i przekładamy do blendera.
6.MIKSUJEMY DO UZYSKANIA:
jednolitej pasty.
7.DO MĄKI DODAJEMY:
około 1/2 łyżeczki soli.
8.WBIJAMY JAJKA I:
wyrabiamy ciasto.
9.NASTĘPNIE DODAJEMY DO:
ciasta pastę z buraka.
10.JEŚLI CIASTO JEST:
zbyt mokre możemy dodać więcej mąki; jeśli zbyt suche - dodajemy odrobinę wody.
11.TWAROŻEK ROZCIERAMY:
widelcem.
12.DODAJEMY POKRUSZONY SER:
feta i całość mieszamy razem.
13.DODAJEMY POSIEKANĄ:
bazylię.
14.PRZYPRAWIAMY DO SMAKU:
pieprzem.
15.CIASTO CIENKO:
rozwałkowujemy.
16.PRZY POMOCY FOREMKI:
do ciasteczek wycinamy serduszka.
17.NA POŁOWĘ SERDUSZEK:
nakładamy odrobinę serowego farszu, przykrywamy drugą połową serduszek i brzegi zaciskamy przy pomocy widelca, tworząc pierożki.
18.JEŚLI BRZEGI CIASTA:
nie chcą się skleić, możemy posmarować je odrobiną wody.
19.W GARNKU ZAGOTOWUJEMY:
osoloną wodę.
20.PIEROŻKI GOTUJEMY PARTIAMI;:
gdy zaczną wypływać na powierzchnię, wyjmujemy i odcedzamy.
21.JAK PODAWAĆ SERWUJEMY:
udekorowane listkami świeżej bazylii.
Walentynkowe ravioli z burakiem i fetą

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE BURAKA DOKŁADNIE

myjemy, osuszamy, nacieramy oliwą z oliwek.

2

UKŁADAMY NA BLASZE

do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

3

PIECZEMY OKOŁO GODZINY,

aż zmięknie.

4

WYJMUJEMY BURAKA Z

piekarnika, studzimy.

5

OBIERAMY, KROIMY NA

mniejsze kawałki i przekładamy do blendera.

6

MIKSUJEMY DO UZYSKANIA

jednolitej pasty.

7

DO MĄKI DODAJEMY

około 1/2 łyżeczki soli.

8

WBIJAMY JAJKA I

wyrabiamy ciasto.

9

NASTĘPNIE DODAJEMY DO

ciasta pastę z buraka.

10

JEŚLI CIASTO JEST

zbyt mokre możemy dodać więcej mąki; jeśli zbyt suche - dodajemy odrobinę wody.

11

TWAROŻEK ROZCIERAMY

widelcem.

12

DODAJEMY POKRUSZONY SER

feta i całość mieszamy razem.

13

DODAJEMY POSIEKANĄ

bazylię.

14

PRZYPRAWIAMY DO SMAKU

pieprzem.

15

CIASTO CIENKO

rozwałkowujemy.

16

PRZY POMOCY FOREMKI

do ciasteczek wycinamy serduszka.

17

NA POŁOWĘ SERDUSZEK

nakładamy odrobinę serowego farszu, przykrywamy drugą połową serduszek i brzegi zaciskamy przy pomocy widelca, tworząc pierożki.

18

JEŚLI BRZEGI CIASTA

nie chcą się skleić, możemy posmarować je odrobiną wody.

19

W GARNKU ZAGOTOWUJEMY

osoloną wodę.

20

PIEROŻKI GOTUJEMY PARTIAMI;

gdy zaczną wypływać na powierzchnię, wyjmujemy i odcedzamy.

21

JAK PODAWAĆ SERWUJEMY

udekorowane listkami świeżej bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1703,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

851,9 kcal

🥑

Tłuszcz

23,6 g

🌾

Węglowodany

123,6 g

🥬

Błonnik

36,8 g

💪

Białko

36,8 g

Podobne przepisy