lamotek.pl

Uda gęsie w sosie porzeczkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Czarne porzeczki, miód pitny, boczek i pachnący rozmaryn. To przepis Karola Okrasy na sos idealny do ud gęsich!

Uda gęsie w sosie porzeczkowym

Czarne porzeczki, miód pitny, boczek i pachnący rozmaryn. To przepis Karola Okrasy na sos idealny do ud gęsich!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

boczek wędzony w plastrach - 80 g
cebula dymka - 2 szt.
cytryna - 1 szt.
masło - 100 g
miód - 100 ml
porzeczka - 250 g
rozmaryn świeży - 32 g
wino czerwone - 250 ml
ząbek czosnku - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
imbir mielony - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
gęś udko - 4 szt.
kasza pęczak - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.MARNUJEMY UDA GĘSIE:
Uda gęsie dokładnie oczyszczamy i nacieramy od strony mięsa solą, pieprzem i imbirem. Odstawiamy na kilka godzin. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut, tak by wytopić tłuszcz ze skóry. Skóra musi być delikatnie rumiana.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Na patelni przesmażamy drobno pokrojony boczek, dodajemy posiekaną w kostkę dymkę i czosnek. Smażymy wszystko ok. 5 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy porzeczki i zalewamy wszystko winem. Kiedy wino odparuje do ⅓ objętości, dolewamy miód pitny i wszystko przelewamy do naczynia żaroodpornego z gęsimi udami. Dodajemy rozmaryn, odrobinę wody, soli i przykrywamy.
3.PIECZEMY UDA GĘSIE:
Dusimy ok. 2 godzin w piekarniku w temperaturze 170°C. Po tym czasie wyjmujemy uda i rozmaryn, a do sosu dodajemy masło i wszystko razem miksujemy na gładką masę.
Uda gęsie w sosie porzeczkowym

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARNUJEMY UDA GĘSIE

Uda gęsie dokładnie oczyszczamy i nacieramy od strony mięsa solą, pieprzem i imbirem. Odstawiamy na kilka godzin. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut, tak by wytopić tłuszcz ze skóry. Skóra musi być delikatnie rumiana.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na patelni przesmażamy drobno pokrojony boczek, dodajemy posiekaną w kostkę dymkę i czosnek. Smażymy wszystko ok. 5 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy porzeczki i zalewamy wszystko winem. Kiedy wino odparuje do ⅓ objętości, dolewamy miód pitny i wszystko przelewamy do naczynia żaroodpornego z gęsimi udami. Dodajemy rozmaryn, odrobinę wody, soli i przykrywamy.

3

PIECZEMY UDA GĘSIE

Dusimy ok. 2 godzin w piekarniku w temperaturze 170°C. Po tym czasie wyjmujemy uda i rozmaryn, a do sosu dodajemy masło i wszystko razem miksujemy na gładką masę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6859,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1714,8 kcal

🥑

Tłuszcz

123,1 g

🌾

Węglowodany

83,6 g

🥬

Błonnik

59,2 g

💪

Białko

59,2 g

Podobne przepisy