lamotek.pl

Toscakaka z migdałami i dżemem z borówek • przepis • składniki • przygotowanie

Słodkie migdały w karmelu i sól morska – skandynawskie połączenie smaków, które sprawdzi się również na Twoim stole.

Toscakaka z migdałami i dżemem z borówek

Słodkie migdały w karmelu i sól morska – skandynawskie połączenie smaków, które sprawdzi się również na Twoim stole.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

proszek do pieczenia - 1 łyżka
jajko - 4 szt.
cukier wanilinowy - 1 paczka
konfitura borówkowa - 100 g
masło - 60 g
mąka pszenna - 150 g
sól - 1 szczypta
cukier trzcinowy - 150 g
sól morska - 1 szczypta
maślanka - 80 ml
migdały - 150 g
miód - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO:
rozpuść w rondelku i odsatw do wystudzenia.
2.CIASTO JAJKA UBIJAMY:
z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą pianę.
3.MĄKĘ I PROSZEK:
do pieczenia przesiewamy dodając do ubitych jajek. MIESZAMY.
4.NASTĘPNIE DODAJEMY MAŚLANKĘ:
(lub kefir), szczyptę soli i roztopione ostudzone masło.
5.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
6.GOTOWE CIASTO PRZELEWAMY:
do tortownicy o średnicy 20-21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
7.PIECZEMY W TEMPERATURZE:
160°C (termoobieg) przez mniej więcej 30-35 minut.
8.MIGDAŁY CUKIER TRZCINOWY,:
maślankę (lub kefir) i miód przekładamy do garnka lub na patelnię, mieszamy i gotujemy na małym ogniu – gdy wszystkie składniki się połączą, dodajemy posiekane migdały i sól morska, całość karmelizujemy około 5-10 minut.
9.NA JESZCZE GORĄCE:
ciasto wykładamy migdały, a następnie ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp.
10.200-210°C (NAJLEPIEJ GÓRNA:
grzałka) na mniej więcej 10 minut, aż migdały uzyskają złoty kolor.
11.GDY CIASTO PRZESTYGNIE,:
przekrawamy je na pół i przekładamy dżemem borówkowym.
Toscakaka z migdałami i dżemem z borówek

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO

rozpuść w rondelku i odsatw do wystudzenia.

2

CIASTO JAJKA UBIJAMY

z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą pianę.

3

MĄKĘ I PROSZEK

do pieczenia przesiewamy dodając do ubitych jajek. MIESZAMY.

4

NASTĘPNIE DODAJEMY MAŚLANKĘ

(lub kefir), szczyptę soli i roztopione ostudzone masło.

5

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

6

GOTOWE CIASTO PRZELEWAMY

do tortownicy o średnicy 20-21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

7

PIECZEMY W TEMPERATURZE

160°C (termoobieg) przez mniej więcej 30-35 minut.

8

MIGDAŁY CUKIER TRZCINOWY,

maślankę (lub kefir) i miód przekładamy do garnka lub na patelnię, mieszamy i gotujemy na małym ogniu – gdy wszystkie składniki się połączą, dodajemy posiekane migdały i sól morska, całość karmelizujemy około 5-10 minut.

9

NA JESZCZE GORĄCE

ciasto wykładamy migdały, a następnie ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp.

10

200-210°C (NAJLEPIEJ GÓRNA

grzałka) na mniej więcej 10 minut, aż migdały uzyskają złoty kolor.

11

GDY CIASTO PRZESTYGNIE,

przekrawamy je na pół i przekładamy dżemem borówkowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3381 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

338,1 kcal

🥑

Tłuszcz

15,0 g

🌾

Węglowodany

45,1 g

🥬

Błonnik

7,8 g

💪

Białko

7,8 g

Podobne przepisy