lamotek.pl

Lody figowe • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj domowe lody o oryginalnym, figowym smaku, z dodatkiem limonki i orzechów pekan!

Lody figowe

Przygotuj domowe lody o oryginalnym, figowym smaku, z dodatkiem limonki i orzechów pekan!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 100 g
wino białe - 1 łyżka
śmietana 36% - 250 ml
limonka - 1 szt.
orzech pekan - 50 g
figa - 5 szt.
syrop klonowy - 4 łyżki
wafel - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.
Przygotuj mikser malakser moździerz plastikowy pojemnik patelnię
2.PRZYGOTOWUJEMY LODY SCHŁODZONĄ ŚMIETANKĘ:
UBIJAMY Z CUKREM PUDREM NA PUSZYSTĄ PIANĘ.
3.
FIGI OCZYSZCZAMY, POZBAWIAMY SKÓRKI I MIKSUJEMY W MALAKSERZE WRAZ Z SOKIEM WYCIŚNIĘTYM Z LIMONKI.
4.
MIESZAMY ZE ŚMIETANKĄ I ROZDROBNIONYMI W MOŹDZIERZU ORZECHAMI PEKAN.
5.
DOLEWAMY MARSALĘ I MIESZAMY.
6.
MASĘ PRZEKŁADAMY DO PLASTIKOWEGO POJEMNIKA I WKŁADAMY DO ZAMRAŻALNIKA.
7.
PO 15 MINUTACH MIESZAMY I ODSTAWIAMY DO DALSZEGO MROŻENIA.
8.
MIESZANIE POWTARZAMY OK. 4-5 RAZY.
9.PODSMAŻAMY FIGI POKROJONE W:
ćwiartki figi wraz z syropem klonowym podsmażamy na suchej patelni ok. 1-2 minut.
10.
Lody podajemy z ciepłymi figami.
11.
Możemy udekorować je waflami.
Lody figowe

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj mikser malakser moździerz plastikowy pojemnik patelnię

2

PRZYGOTOWUJEMY LODY SCHŁODZONĄ ŚMIETANKĘ

UBIJAMY Z CUKREM PUDREM NA PUSZYSTĄ PIANĘ.

3

FIGI OCZYSZCZAMY, POZBAWIAMY SKÓRKI I MIKSUJEMY W MALAKSERZE WRAZ Z SOKIEM WYCIŚNIĘTYM Z LIMONKI.

4

MIESZAMY ZE ŚMIETANKĄ I ROZDROBNIONYMI W MOŹDZIERZU ORZECHAMI PEKAN.

5

DOLEWAMY MARSALĘ I MIESZAMY.

6

MASĘ PRZEKŁADAMY DO PLASTIKOWEGO POJEMNIKA I WKŁADAMY DO ZAMRAŻALNIKA.

7

PO 15 MINUTACH MIESZAMY I ODSTAWIAMY DO DALSZEGO MROŻENIA.

8

MIESZANIE POWTARZAMY OK. 4-5 RAZY.

9

PODSMAŻAMY FIGI POKROJONE W

ćwiartki figi wraz z syropem klonowym podsmażamy na suchej patelni ok. 1-2 minut.

10

Lody podajemy z ciepłymi figami.

11

Możemy udekorować je waflami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1925,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

481,4 kcal

🥑

Tłuszcz

24 g

🌾

Węglowodany

67 g

🥬

Błonnik

5 g

💪

Białko

5 g

Podobne przepisy