Tort piernikowo-kajmakowy • przepis • składniki • przygotowanie
Na wyjątkową świąteczną okazję proponujemy przepis Pawła Małeckiego na tort piernikowo-kajmakowy z karmelową polewą!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZTAPIAMY KUWERTURĘ CZEKOLADOWĄ
W garnku na małym ogniu roztapiamy masło, kuwerturę czekoladową i miód. Dodajemy przyprawę do piernika. Mieszamy. Całość mocno podgrzewamy (do około 60-70°C), ale nie zagotowujemy. Następnie zestawiamy z ognia i studzimy do temperatury 30-35°C.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BISZKOPT
Jajka ubijamy w mikserze, stopniowo dodając cukier. Masa ma być puszysta. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, a następnie łączymy z ubitymi jajkami. Następnie dodajemy przestudzoną masą czekoladową. Całość wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160°C (termoobieg) przez 40-45 minut. Upieczone ciasto studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Żelatynę namaczamy w wodzie. Gdy napęcznieje, rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Do miksera wlewamy śmietankę i lekko ją ubijamy. 500 g kajmaku łączymy z serkiem mascarpone. Dwie łyżki masy dodajemy do rozpuszczonej żelatyny – mieszamy dokładnie i całość dodajemy do masy. Rózgą mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Partiami dodajemy śmietankę i delikatnie mieszamy. Krem odstawiamy do lodówki.
SKŁADAMY TORCIK
Biszkopt wyrównujemy z góry. Przekrawamy go na 3 blaty. Pozostały kajmak przekładamy do worka cukierniczego. Na dnie formy kładziemy biszkopt, szprycujemy część kajmaku. Nakładamy warstwę kremu, przykrywamy kolejnym biszkoptem. Dociskamy. Szprycujemy kajmak, nakładamy krem i przykrywamy biszkoptem. Dociskamy i nakładamy warstwę kremu. Tort wkładamy do lodówki na ok. 24 godziny. Po tym czasie wyciągamy z formy i resztą kremu obkładamy boki. Wkładamy do lodówki. Krem zachowujemy do zdobień.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Na suchą i delikatnie rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier. Karmelizujemy na złoty kolor. Dodajemy masło. Delikatnie mieszamy, by uzyskać gładką kremową konsystencję. Polewę studzimy.
DEKORUJEMY TORCIK
Przestudzoną polewą polewamy tort. Resztą kremu robimy zdobienia w postaci rozetek różnej wielkości. Tort ozdabiamy cukierniczymi dekoracjami
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8024 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
401,2 kcal
Tłuszcz
30,8 g
Węglowodany
26,5 g
Błonnik
5,5 g
Białko
5,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Klopsy z mięsa mielonego z fasolką
Aromatyczny sos z dodatkiem pomidorów, czerwonego wina, fasolki i słonego sera feta. Z dodatkiem mięsnych klopsików doskonale smakuje z pieczywem!

Bezglutenowy bajgiel z twarożkiem
Bajgle fit bez grama mąki, a do tego pyszny twarożek z warzywami. Poznaj przepis Kingi Paruzel na lekkie śniadanie!

Trifle z kremem stracciatella i śliwkami w czerwonym winie
Klasyczny i niezwykle prosty w przygotowaniu deser, czyli trifle, ze śliwkami gotowanymi w czerwonym winie. Dzięki wykorzystaniu kremu stracciatella i ciasteczek cantuccini nabiera prawdziwie włoskiego charakteru.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
Ciasto, na którym można rysować? Paweł ma na nie przepis! Puszysty kakaowy biszkopt i śmietanowy krem na pewno zasmakują najmłodszym, a przy okazji stworzą okazję do wspólnego, rodzinnego pieczenia!

Ciasto Góra Lodowa – przepis
Niezwykle efektowne ciasto, które zachwyci na niejednej imprezie. Masa budyniowa, biszkopt i pyszna polewa, to przepis na zniewalający deser!

Biszkopt z galaretką pomarańczową
Biszkoptowe ciasto z pomarańczową galaretką i polewą czekoladową – musisz je przygotować i poznać ten orzeźwiający smak!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sushi salad
Wypróbuj przepis Kingi na sushi salad! Dodaj ulubione składniki i rozsmakuj się w zupełnie nowej formie sushi – bez zwijania.

Jajka w sosie bazyliowym z purée
Pomysł na lekki obiad? Jajka na miękko podane z sosem bazyliowym obok purée z groszku i ziemniaków. Pyszne!

Quiche z papryczkami padrón i wędzonym serem
Chrupiący spód, warzywa i wędzony ser to podstawa aromatycznego quiche z papryczkami padrón. Opcja idealna dla fanów francuskich smaków!