Piętrowy tort na 20-lecie Lidla • przepis • składniki • przygotowanie
Co za okazja! 20-lecie Lidla to idealny powód, aby upiec wyjątkowy i pyszny tort. Obejrzyjcie jubileuszowy odcinek i spróbujcie tego połączenia!

Czas przygotowania
420 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 108
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY 3 ELEMENTY TORTU
Przygotowujemy 3 mniejsze torty według przepisów Kuchni Lidla.
PRZYGOTOWUJEMY NIEBIESKI BARWNIK
Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, wlewamy wodę i ocet i zagotowujemy. Gotujemy 15 minut. Wywar przecedzamy do miski lub na głęboki talerz.
PRZYGOTOWUJEMY ŻÓŁTY I CZERWONY BARWNIK
Przed przygotowaniem barwnika zakładamy rękawiczki, ponieważ kurkuma mocno barwi. Ścieramy kurkumę na tarce o drobnych oczkach i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy ocet i mieszamy. Gotowy barwnik przelewamy przez sitko do miski lub na głęboki talerz.
PRZYGOTOWUJEMY CZERWONY BARWNIK
Do miski lub na głęboki talerz wyciskamy sok z buraka.
PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE Z PAPIERU RYŻOWEGO
Papier do pieczenia zgniatamy w dłoniach, tworząc papierową kulkę i kładziemy na blachę do pieczenia (papier może mieć różne kształty, nie muszą to być kulki). Przygotowujemy tyle papierowych kulek, ile ozdób chcemy zrobić.
SUSZYMY DEKORACJE W PIEKARNIKU
Do papieru ryżowego doczepiamy wykałaczki, skręcając je z jeszcze mokrym papierem.
DEKORUJEMY TORT
Każde piętro tortu obklejamy masą cukrową: tort Kingi – niebieską, tort Karola – czerwoną, a tort Pawła – żółtą. Z masy cukrowej wycinamy niebieski pasek i literki. Pasek obklejamy dookoła czerwonej części tortu (na samym dole), a literki przyklejamy na żółtej części. Przygotowujemy także kolorowe muszki oraz prezenciki (szczegółowy filmik, jak zrobić ozdoby z masy cukrowej, znajdziesz tutajJAK ROBIĆ OZDOBY Z MASY CUKROWEJ?). Ozdabiamy nimi tort.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
11955,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
110,7 kcal
Tłuszcz
0,8 g
Węglowodany
25,3 g
Błonnik
0 g
Białko
0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Magdalenki w stylu hiszpańskim
Hiszpańskie magdalenki od francuskich różnią się kształtem, bo przypominają klasyczne muffiny. Poznaj ich cytrusowy smak – z przepisem Pawła na pewno Ci się udadzą!

Pieczona ryba z pikantnymi warzywami
Do pieczonej ryby warto wykorzystać młode warzywa! Świeże wiosenne danie według pomysłu Karola Okrasy.

Niezły ananas, czyli kurczak słodko-kwaśny
Pyszne danie, które uwielbiają nie tylko najmłodsi! Delikatny drób ze smakowitymi dodatkami to świetny pomysł na obiad.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik zebra
Sernik zebra to deser o nietypowym wyglądzie i wyjątkowym smaku. To połączenie serowej masy i kakao, któremu trudno się oprzeć. Poznaj nasz sposób na wyśmienity sernik zebra!

Ciasto krówka
Ciasto krówkowe to deser pełen karmelowego smaku, który zyskuje coraz większą popularność dzięki swojej prostocie i wyjątkowemu smakowi. Idealnie sprawdza się na różne okazje. Jak go zrobić? Poznajcie nasz przepis na to smakowite ciasto!

Ciasto królewiec
Ciasto królewiec, znany także jako miodownik, to deser o niezwykłym aromacie, który łączy delikatne warstwy biszkoptu i miodowego ciasta z puszystą, kremową masą i polewą z ciemnej czekolady. To ciasto, które podbije serca wszystkich biesiadników! Przygotuj to świąteczne ciasto wraz z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Domowe czekoladki z masłem orzechowym
Domowe słodycze zawsze smakują wyjątkowo! Przygotuj czekoladki wypełnione nadzieniem z masła orzechowego.

Łosoś pieczony na ogniu z surówką z czerwonej kapusty
Jak przygotować łososia? Jest naprawdę wiele przepisów, ale ten jest naprawdę wyjątkowy! Łosoś pieczony koło ogniska, w aromatycznej marynacie i podany z surówką z czerwonej kapusty. Musicie tego spróbować na kolejnym biwaku!

Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem
Jak przyrządzić dorsza? Karol przygotował wersję z sosem piwnym i szpinakiem. Wypróbuj koniecznie!